Ένα ακόμη βήμα σε ένα μακρύ δρόμο

Χωρίς απρόοπτα, ως φαίνεται, το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

epoxi-logo

Η ατμόσφαιρα ηρεμίας και οι συνοπτικές διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης είχαν προαναγγελθεί. Η είδηση ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο κλείνει εντός των ημερών και οπωσδήποτε πριν το Γιούρογκρουπ, μπορεί να μην εκπλήσσει κανέναν, αλλά δεν είναι καθόλου αδιάφορη, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο μακρύ δρόμο για την απεμπλοκή από τα μνημόνια.
Έγκυροι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στα εμφανή σε όλους πια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, που απασχολούν σοβαρά την ΕΕ και υποχρεώνουν τις Βρυξέλλες να επιδιώξουν όσο γίνεται γρηγορότερα την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων πριν από το εκλογικό έτος 2019.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι, παρά τα εκατό σχεδόν προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, αυτή ήταν σημαντικά ευκολότερη από τη δεύτερη, στη διάρκεια της οποίας κρίθηκαν πολύ σημαντικότερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ύψος των πλεονασμάτων, η διάρκειά τους και τα μέτρα για το χρέος, καθώς και τα επιπλέον μέτρα (και τα αντίμετρα). Άλλωστε, και τα σημαντικότερα βάρη, που συνοδεύουν ακόμα την κυβέρνηση, την περίοδο εκείνη τα επωμίστηκε, διευκολύνοντας και υπ’ αυτή την έννοια τις επόμενες αξιολογήσεις
Μπαίνοντας πια ουσιαστικά στην τέταρτη φάση της τελικής αξιολόγησης, η κυβέρνηση έχει συνείδηση ότι ορισμένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη μετά τα μνημόνια περίοδο (όπως η ρύθμιση του χρέους ή η μορφή της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος), θα συζητηθούν και θα κριθούν σε αυτή ακριβώς τη φάση, χαρακτηρίζοντας  την μετά τα μνημόνια εποχή. Η έναρξή της, άλλωστε, συμπίπτει χρονικά με τη λήξη της τετραετίας και συνεπώς με τον απολογισμό της κυβέρνησης ενώπιον του εκλογικού σώματος. Και εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση επείγεται όχι μόνο να αντισταθμίσει τις απώλειες, που οπωσδήποτε έχει καταγράψει στη διάρκεια της θητείας της εξ αιτίας της επιβολής του μνημονίου, αλλά και να παρουσιάσει μια προοπτική που η βιωσιμότητά της εξαρτάται και από τους όρους της εξόδου από τα μνημόνια.