ΓΑΛΛΙΑ: Ο Μακρόν αντιμέτωπος με την πραγματικότητα

kovanis

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την εκλογή του στην προεδρία, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι δύσκολο να λυθούν με βολονταριστική τακτική. Βρέθηκε παγιδευμένος και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις της χώρας. Έτσι χάνει σταθερά την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά και την ψυχραιμία του, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Τελευταία περίπτωση –γιατί είναι αρκετές στο σύντομο διάστημα της προεδρίας του– ήταν η περιφρονητική συμπεριφορά του και τα απαξιωτικά λόγια που είπε για τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές της CGT, στο εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων GM & S, που πέρασε μετά την εκκαθάριση στον όμιλο GMD, χωρίς όμως ο τελευταίος να προσλάβει όλο το προσωπικό (από τους 277 κράτησε μόνο τους 120 εργαζόμενους).
Οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι ζήτησαν να του θέσουν το πρόβλημα τους, το πρόβλημα της ανεργίας, μιας που είχε επισκεφθεί την περιοχή Κορέζ για τα εγκαίνια μιας επαγγελματικής σχολής. Ο Εμ. Μακρόν όχι μόνο δεν τους δέχτηκε, αλλά είπε στους παριστάμενους, δείχνοντας τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν: «Μερικοί αντί να foutre le bordel, καλύτερα θα ήταν να κοιτάζουν αν μπορούν να πιάσουν δουλειά».

Προκλητική φράση και στάση

Η φράση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, γιατί μετά τους τεμπέληδες και τους ακαμάτηδες, ακολουθούν αυτοί που το έκαναν… μπουρδέλο. Οι άνθρωποι του προέδρου μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση και, εν πάση περιπτώσει, να πάρουν πίσω την επίμαχη λέξη. Η ουσία, όμως, είχε παραμείνει, καθώς και η προκλητική και αλαζονική στάση του προέδρου απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Άλλωστε, η πολιτική του με τον προϋπολογισμό του 2018 δείχνει ότι ευνοείται ακόμα περισσότερο το κεφάλαιο, ενώ συμπιέζονται οι αμοιβές των εργαζομένων και των συνταξιούχων με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.
Αποκαλυπτικός, από αυτή την άποψη, είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής «Φιγκαρό»: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να ελαφρύνει τη φορολογία του κεφαλαίου». Και αυτή η πολιτική προκρίνεται για να παρακινηθούν οι Γάλλοι «να επενδύσουν, να ρίξουν χρήματα στις επιχειρήσεις». Η προτροπή αναφέρεται στους Γάλλους και τις Γαλλίδες που αύξησαν τα μερίσματά τους στο 11% τον τελευταίο χρόνο.
Από την άλλη, προχωράει με συνοπτικές διαδικασίες τα νομοθετικά διατάγματα που θα καθορίζουν το νέο πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις. Διατάγματα που καταργούν ουσιαστικά δικαιώματα και καθιστούν σχεδόν ανεπαρκείς τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα.

Ένα ευρύτερο πλαίσιο ενότητας

Τα συνδικάτα παρά τις κινητοποιήσεις τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τα νομοθετικά διατάγματα που οδηγούν στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Δημιούργησαν, όμως, τις προϋποθέσεις να επανέλθουν πιο μαζικά και πιο δυναμικά. Γιατί στους νέους αγώνες φαίνεται να συντάσσονται μαζί με την CGT και την «Αλληλεγγύη» και άλλες δυνάμεις. Η Εργατική Δύναμη (FO), ανατρέποντας τις αποφάσεις της ηγεσίας, που ανέμενε μια καλή χειρονομία από την πλευρά της κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στις μαζικές κινητοποιήσεις.

Για την απομόνωση της κυβέρνησης

Στον αγώνα κατά των νομοθετικών διαταγμάτων έχει επιστρατεύσει τις δυνάμεις της και η «Ανυπότακτη Γαλλία». Ο ηγέτης της, μάλιστα, Ζαν-Λικ Μελανσόν πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη κινητοποίηση με τα συνδικάτα. Φαίνεται, όμως, πως αυτή η πρωτοβουλία δεν γίνεται αποδεκτή, τουλάχιστον για τώρα, και δημιουργεί τριβές στη συνδικαλιστική συνεργασία, πριν αυτή ακόμα στηθεί για τα καλά στα πόδια της. Επιπλέον, θεωρείται πως η συζήτηση για την οργάνωση μιας τόσο μεγάλης κινητοποίησης για να αποσυρθεί το νομοθετικό διάταγμα είναι αρκετά προβληματική, γιατί λειτουργεί δεσμευτικά για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω το διάταγμα, μπορεί όμως να το τροποποιήσει.
Η Ανυπότακτη Γαλλία, ωστόσο, προχωράει με όσους είναι πιστοί. Η πρώτη εκδήλωση έγινε στη Μασσαλία, όπου εκεί οι συγκεντρωμένοι μετείχαν και παρακολούθησαν τη συναυλία της «Κατσαρόλας» –έτσι ακριβώς– με τη συναυλία αυτή δεν επιδιώκεται να γίνει «κάποιος θόρυβος», αλλά να πληροφορηθεί και «να διαπαιδαγωγηθεί πολιτικά ο κόσμος, ώστε να μη σκύψει το κεφάλι» και να μην αποδεχθεί το «διάταγμα Μακρόν». Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία.
Μετά τη Μασσαλία θα ακολουθήσει μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν φιλοδοξεί να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο κόσμο στα Ηλύσια Πεδία… Εκεί δεν θα βρεθούν μόνο εργαζόμενοι, αλλά και νέοι, μαθητές και φοιτητές. Θα το καταφέρει; Αναρωτιούνται άνθρωποι των μίντια. Θα φανεί όταν τα διατάγματα θα πάνε στη βουλή για επικύρωση τους.

Μ. Κ.