Γιατί πεθαίνουν κατά εκατοντάδες οι ελέφαντες;

Ανησυχία καθώς αναζητείται ποιο ακριβώς ανθρώπινο λάθος ευθύνεται

Εκατοντάδες ελέφαντες έχουν πεθαίνει, μόνο στην Μποτσουάνα τους τελευταίους δύο μήνες, σε ένα ανεξήγητο μέχρι στιγμής φαινόμενο που χαρακτηρίζεται άνευ προηγουμένου, ως προς τον αριθμό των θανάτων σε περίοδο μη ξηρασίας. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ανατεθεί σε τρία εργαστήρια, από τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε να ερευνήσουν δείγματα που πάρθηκαν από τα νεκρά ζώα στην προσπάθεια να διευκρινίσουν την αιτία αυτού του καταστροφικού γεγονότος.

Από το Μάιο, η οργάνωση Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα, που εργάζεται κυρίως για τη διάσωση των απειλούμενων αυτών ζώων, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Μποτσουάνα με έκθεσή της, έχοντας παρατηρήσει σε έρευνες από αέρος επικίνδυνα αυξανόμενους θανάτους ελεφάντων όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Ήδη από τότε η κυβέρνηση είχε αποκλείσει ως αιτία των θανάτων το παράνομο εμπόριο ελεφαντοστού σημειώνοντας ότι οι χαυλιόδοντες των νεκρών ζωών ήταν ανέγγιχτοι.
Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, εκπρόσωπος του καταφυγίου National Park Rescue με έδρα την Αγγλία ανέφερε στο BBC ότι τον Ιούνιο είχαν ήδη καταμετρηθεί 350 νεκρά ζώα μόνο στο δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο, στα εδάφη της Μποτσουάνα, της τρίτης σε πληθυσμό ελεφάντων αφρικανικής χώρας. Ο ίδιος συνηγορώντας με την εκδοχή να μην ευθύνονται οι λαθροθήρες, υπογράμμισε ότι εάν επρόκειτο για θανάτους από κυάνιο, συνήθης μέθοδος των λαθροθηρών, θα είχαν παρατηρηθεί και παράπλευροι θάνατοι άλλων ζώων.  Επίσης απέκλεισε τη δηλητηρίαση από το βακτήριο του άνθρακα που σκότωσε τουλάχιστον 100 ελέφαντες στην ίδια χώρα τον προηγούμενο χρόνο.
Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ελέφαντες βρίσκονται πεσμένοι με το πρόσωπο κατάχαμα κοντά σε σημεία με νερό, σε συνδυασμό με την παρατήρηση ερευνητών ότι τα ζώα περπατούν σε κύκλους, οδηγούν στη σκέψη για πιθανή νευρολογική αιτία. Πάντως το γεγονός ανησυχεί τους επιστήμονες αφού χαρακτηρίζεται ως απειλή διατήρησης του είδους, αλλά δημιουργεί ανησυχίες και για τυχόν υγειονομική κρίση μεγάλου μεγέθους, ενώ δεν αποκλείεται και η αναγωγή των θανάτων στον κορονοϊό.
Είναι κάτι από όλα ικανό να μας κινητοποιήσει;

Πηγή: BBC