ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: Πορίσματα επιβεβαιώνουν τα πλήγματα στην περιοχή

zoynis

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, και πριν το τέλος του 2017, ολοκληρώθηκε κατ΄ αρχάς και δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματά του από την «Εφημερίδα των Συντακτών», το πόρισμα του Γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Μάνδρα με τραγικό αποτέλεσμα 24 νεκρούς, καταστροφές οικιών, καταστημάτων κ.λπ. Στο πόρισμα του κλιμακίου των επιθεωρητών, όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών, και όπως ήταν αναμενόμενο, ως αιτίες της μεγάλης καταστροφής καταγράφονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκείνης της ημέρας, συνδυασμένα με τις ακραίες ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση, αλλά και η γραφειοκρατία. Αυτός ήταν ο συνδυασμός που οδήγησε στα τραγικά αποτελέσματα της 15ης Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του κλιμακίου επιθεωρητών, η καταιγιστική βροχόπτωση στο Όρος Πατέρα σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής —που όχι μόνο δεν επιτρέπει την απορρόφηση υδάτων, αλλά απεναντίας επιταχύνει τη ροή τους— και η έλλειψη έργων ανάσχεσής της, οδήγησαν στην ταυτόχρονη άφιξη μεγάλων ποσοτήτων υδάτων από τους χείμαρρους Σούρες και Αγ. Αικατερίνης στην οικιστική περιοχή όπου τα ρέματα ήταν μπαζωμένα και οι αγωγοί δεν επαρκούσαν για την ροή των μεγάλων ποσοτήτων πλημμυρικών υδάτων. Τα ύδατα αυτά εκτράπηκαν στους δρόμους της πόλης με πολύ μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας τη μεγάλη καταστροφή.

Καθυστέρηση για τυπικούς λόγους

Ταυτόχρονα, στην έκθεσή του το κλιμάκιο αναδεικνύει και τις ευθύνες των δημόσιων υπηρεσιών τόσο όσον αφορά στην καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων για λόγους τυπικούς και όχι ουσίας, όπως καταγράφεται στο πόρισμα, αλλά και για λόγους «αβλεψίας» του μπαζώματος των ρεμάτων και των αυθαίρετων κτισμάτων. «Ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε η δημοπράτηση του μελετηθέντος έργου είναι αποκλειστικά γραφειοκρατικό», καταγράφει το πόρισμα και κυρίως καταλογίζουν τις ευθύνες στις δασικές υπηρεσίες και στο Δασαρχείο του Αιγάλεω. «Εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας» και «λανθασμένη αξιολόγηση προτεραιοτήτων και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», όπως λέει και το πόρισμα, καθυστέρησαν τη δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων σχεδόν τρία χρόνια. Επίσης, τονίζει η έκθεση, η υπάρχουσα μελέτη αφορά μόνο το πιο πεδινό τμήμα του χειμάρρου και θεωρεί αναγκαίο να συνταχθεί μελέτη για το ορεινό τμήμα. Τέλος, αναφέρει ότι η έκθεση αυτή αφορά διαπιστώσεις και έγγραφα που τους έχουν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα και εκκρεμεί η μελέτη και άλλων πρόσθετων στοιχείων που έχουν ζητήσει, η λήψη των οποίων μπορεί να απαιτήσει και συμπληρωματική έκθεση.

Ανθρώπινες παρεμβάσεις

Όσον αφορά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, το πόρισμα αναφέρει κτίσματα που στάθηκαν εμπόδιο στη ροή των υδάτων και είναι αυθαίρετα κτισμένα ή παράτυπα. Ως τέτοια αναφέρονται το δημοτικό αμαξοστάσιο, εντός του οποίου περνάει το ρέμα και δεν έχει άδεια, όπως και ιδιωτικά κτίρια. Μεταξύ άλλων αναφέρονται δύο κτίρια του «Δ. Γ. Βακόντιος ΑΒΕΕ» που είναι κτισμένα πάνω στο ρέμα, ενώ στα σχέδια της οικοδομικής άδειας πουθενά δεν φαίνεται η ύπαρξή του. Ταυτόχρονα οι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι των κτιρίων έχουν επεκταθεί καθ’ υπέρβαση της αδείας. Εύλογα αναρωτιέται κάποιος: τα σχέδια δεν έχουν υπογράφοντες μηχανικούς; Η απόκρυψη των ρεμάτων στα σχέδια προβλέπεται από τη νομοθεσία; Ποιος δήμαρχος έχτισε πάνω στο ρέμα και ποιο δημοτικό συμβούλιο το ενέκρινε; Οι πολίτες της Μάνδρας δεν είδαν ποτέ τίποτα; Κανένας δεν ένοιωσε την ανάγκη να υψώσει φωνή στο προμελετημένο έγκλημα. Η λαλίστατη σημερινή Δήμαρχος, ως πολίτης της περιοχής ή ως Δήμαρχος δεν είδε, δεν ήξερε τίποτα; Υπήρχαν εκεί οργανώσεις κομμάτων, νεολαίας, σύλλογοι; Θα βγάλουμε ποτέ ως κοινωνία συμπεράσματα ή θα περιμένουμε την επόμενη καταστροφή για να ξαναπέσουμε από τα σύννεφα;

Ζημιές στο ΧΥΤΑ Φυλής

Την ημέρα που γινόταν η αποκάλυψη των αιτιών που προκάλεσαν την καταστροφή στη Μάνδρα, το Δυτικό Μέτωπο που συντονίζει φορείς, συλλογικότητες πολιτών της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας με δελτίο τύπου αποκάλυπτε τις ζημιές που προκλήθηκαν από την νεροποντή στο ΧΥΤΑ Φυλής, ζητώντας το κλείσιμό του. Όπως αναφέρουν, στις 20/12/2017 συζητήθηκε και εγκρίθηκε το πρωτόκολλο διαπίστωσης βλαβών, που συνέταξαν τεχνικά στελέχη του ΕΔΣΝΑ. Το κόστος των ζημιών εκτιμάται σε 565.586,8 ευρώ. Βεβαίως, το κόστος αυτό αφορά τις καταστροφές που έγιναν στις υποδομές, γιατί υπάρχουν και καταστροφές που δεν εκτιμούνται σε ευρώ, αλλά σε μόλυνση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στην υγεία ανθρώπων, πανίδας και χλωρίδας στην περιοχή. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ εκτιμά ότι όλα αυτά οφείλονται σε ανωτέρα βία-θεομηνία, ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν και ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα του αναδόχου.
• Είχαμε κατολίσθηση σωρών σκουπιδιών και χωμάτων που καλύπτουν τα σκουπίδια.
• Καταπλακώθηκε το δίκτυο που συλλέγει τα στραγγίσματα.
•Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών με απότομες και επικίνδυνες κλίσεις έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το κεντρικό φρεάτιο συλλογής των στραγγισμάτων.
• Σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών και χωμάτων έχουν σκεπάσει την περιμετρική και την εσωτερική οδοποιία των κυττάρων Β3 – Β6, αλλά και την περιμετρική και εσωτερική οδοποιία του αποκατεστημένου τμήματος του ΧΥΤΑ.
• Στα πρανή του αποκατεστημένου τμήματος έχουν προκληθεί τεράστιες διαβρώσεις, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να (ξανα)βγούν στην επιφάνεια.
• Τα υλικά που παρασύρθηκαν, εκτός από το δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων, έφραξαν και το δίκτυο συλλογής και παροχέτευσης των νερών της βροχής.
• Υπήρξαν μεγάλες βλάβες στα φρεάτια, τους αγωγούς και τις τάφρους του δικτύου των ομβρύων, σε τέτοιο σημείο ώστε ανασηκώθηκαν οι τάφροι, έσπασαν τσιμέντα και καταστράφηκε η συνέχεια των αγωγών και των τάφρων.

Μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα

Συνεχίζοντας το Δυτικό Μέτωπο επισημαίνει: «εμείς λέμε ότι οφείλεται στη συνέχιση της λειτουργίας των ΧΥΤΑ και της εγκατάστασης της Φυλής, στην εξάντληση και της παραμικρής σπιθαμής εδάφους για να παραταθεί ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ —έστω και για λίγους μήνες— και, φυσικά, η επιλογή της κατασκευής νέας χωματερής στην γ’ φάση της εγκατάστασης της Φυλής. Επιβεβαιώνεται ότι το “αμαρτωλό” αυτό κατασκεύασμα θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα για πολλά χρόνια, ακόμη κι αν σταματήσει η λειτουργία του αυτή τη στιγμή. Κατά συνέπεια, μόνο σαν εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η συντήρηση και η επέκτασή του, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όσες δικαιολογίες και αν επικαλεστεί η κυβέρνηση, η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ».

Πέτρος Ζούνης