Εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών

Κοινή συνέντευξη τύπου Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πράσινων

gue-3

Στις 9 Μαΐου, με αφορμή την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης και την Ημέρα της Ευρώπης, παρουσιάστηκε κείμενο πολιτικής ανάλυσης και προτάσεων της Προοδευτικής Συμμαχίας μετά από πρωτοβουλία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Progressive Gaudus, το οποίο διαμορφώθηκε και υπογράφεται από ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Γιόργκι Πιρίνσκι (Βουλγαρία, ομάδα Σοσιαλιστών) και Έβα Ζολί (Γαλλία, ομάδα Πρασίνων).
Στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλουμε να μιλήσουμε ξεκινώντας από το συμβολισμό της σημερινής ημέρας, η σημερινή Ευρώπη δεν αρέσει γιατί δεν προσφέρει, απασχόληση, δημοκρατία, κοινωνικό κράτος, προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης ή πολιτική σεβασμού του περιβάλλοντος. Δεν δίνει ευρωπαϊκές απαντήσεις στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό – με βάση το σεβασμό των διεθνών συνθηκών και την αρχή της αναλογικότητας. Όλα αυτά δυναμώνουν την άκρα δεξιά.
Η Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο, της οποίας μέλη της εκτελεστικής της επιτροπής, είναι η Εύα Ζολί από τους Πράσινους και ο Γκέοργκι Πιρίνσκι από τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες, εγώ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά -αλλά και άλλοι συνάδελφοί μας ευρωβουλευτές, ανήκουμε σε τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες, αλλά έχουμε αρκετά κοινά στοιχεία προβληματισμού, συμπερασμάτων και επιδιώξεων. Ο στόχος μας είναι να διαμορφωθεί μια πλατιά Προοδευτική Συμμαχία, που να αναχαιτίσει τις δυνάμεις της καταστροφής, της οπισθοδρόμησης στους εθνικισμούς, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ένταση και τις κοινωνικές ανισότητες.
Δεν επιδιώκουμε απλώς να ασκήσουμε κριτική, αλλά να καταθέσουμε και προτάσεις που να ζητούν κοινές λύσεις προς τα μπρος, για μια Ευρώπη περισσότερο αναπτυγμένη οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά.
Η Προοδευτική Συμμαχία φιλοδοξεί αν γίνει ένας καταλύτης για να ενισχυθεί ο διάλογος και η κοινή δράση ανάμεσα στις τρεις πολιτικές μας ομάδες, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Το κείμενό μας παρουσιάζει με προτάσεις, πέντε πυλώνες πολιτικής.
Διεκδικούμε κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους
Ζητούμε εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών
Διεκδικούμε ένα διαφορετικό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης
Θέλουμε,επίσης,  ανάπτυξη φιλική στο περιβάλλον
Τέλος, θέλουμε ειρήνη στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.