Ερωτήσεις και δράσεις στη Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πλούσια δραστηριότητα επέδειξαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δεκάδες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους θεσμούς της ΕΕ. Πέραν των εθνικών θεμάτων και προβλημάτων της χώρας, πλούσια ήταν επίσης η δραστηριότητά τους και για θέματα που άπτονται παγκόσμιων και διεθνών θεμάτων. Ενδεικτικά θα παρουσιάσουμε μερικές σημαντικές παρεμβάσεις.

ab_9

Μιλώντας στη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κ. Χρυσόγονος είπε: Η ιδρυτική Συνθήκη προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ διακηρυγμένος σκοπός της είναι να προάγει την ειρήνη και την ευημερία των λαών της. Στην πραγματικότητα όμως η Ένωση ανέχεται την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Παράλληλα η πολιτική λιτότητας που έχουν επιβάλει οι ισχυροί της ευρωζώνης οδηγεί σε συρρίκνωση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τη συλλογική διαπραγμάτευση, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας και τη δημιουργία οικογένειας, ιδίως σε χώρες του νότου όπως η Ελλάδα. Αν θέλουμε να αποκτήσει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης μακροπρόθεσμη προοπτική, πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη τον σεβασμό μας στις αξίες και τους σκοπούς της Ένωσης. Και πρέπει να τον αποδείξουμε τώρα, αλλάζοντας πολιτικές πριν να είναι πολύ αργά.

Εμβάθυνση της ΟΝΕ έως το 2025

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε την Τετάρτη 14/6/17 στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο πλαίσιο Συζήτησης με τίτλο «Έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ έως το 2025».
Την Κομισιόν εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος της και Αρμόδιος Επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Κύριε Ντομπρόβσκις και κ. Μοσκοβισί,
Πώς και πότε θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η ευρωπαϊκή λογοδοσία του Eurogroup; Ως πότε το Eurogroup θα αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες; Ελπίζω μεθαύριο, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και με τη συμβολή της Κομισιόν, να υπάρξει ένας δρόμος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα, τη χώρα μου, να επιστρέψει σε μια δίκαιη και ισχυρή ανάπτυξη. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας στόχος όχι μόνο ελληνικός, αλλά και ευρωπαϊκός.
Χρειάζεται όμως, περισσότερη σαφήνεια και τόλμη και από την Κομισιόν. Διότι έχετε περίσσευμα διαπιστώσεων και έλλειμμα προτάσεων. Χρειαζόμαστε νέες, τολμηρές λύσεις, με ενίσχυση της ανάπτυξης, της πολιτικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της δημοκρατικής λογοδοσίας και της αλληλεγγύης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται περισσότερη πολιτική και δημοκρατική Ευρώπη, όχι μόνο Αγορά. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να ενισχυθεί -και όχι να αποδυναμωθεί- ο ρόλος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν. Και να συγκροτηθεί επιτέλους και ένα ‘Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο’. Ευχαριστώ».

4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας

Μιλώντας στο 4ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο  που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η Κ. Κούνεβα ανέφερε:
Η Κομισιόν υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ίσες με αυτές που προσφέρονται στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Όμως, στην πραγματικότητα, μόλις 1 δισ. ευρώ από τα διάφορα χρηματοδοτικά ταμεία της Ε.Ε. κατευθύνονται στον τομέα αυτό. Μόλις 1 δισ. σε έναν προϋπολογισμό 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για κάθε επταετία!», τόνισε η ευρωβουλευτής
Αν η Ε.Ε. διέθετε 45 δισ. σε ένα Ταμείο Επενδύσεων Κοινωνικής Οικονομίας, είμαι βέβαιη ότι σε πολλές χώρες θα προκαλούνταν παραγωγική κοσμογονία. Θα δημιουργούνταν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι θα έβρισκαν παραγωγική και κοινωνικά χρήσιμη διέξοδο

Στ. Κούλογλου: Προοδευτική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση

Σε ποια φάση βρίσκεται η παγκοσμιοποίηση; Μας ρωτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια είναι η γνώμη μας, αν χρειάζεται και μπορεί να γίνει «τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης». Η μήπως πρέπει να καταργηθεί;
Νομίζω ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα αναπόφευκτο φαινόμενο που διευκολύνεται από την εξέλιξη βασικά της τεχνολογίας και νομίζω ότι στην πραγματικότητα κυνηγάμε ανεμόμυλους, αν ξεκινήσουμε μια μεγάλη μάχη εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Απ’ την άλλη μεριά υπάρχουν πραγματικά θύματα της παγκοσμιοποίησης κι όπως βλέπουμε και στις ΗΠΑ με την εκλογή του Τραμπ και στην Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς, η παγκοσμιοποίηση έχει πολύ σοβαρές παράπλευρες πολιτικές απώλειες. Άρα, θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα μπορέσουμε να βρούμε αντισταθμιστικά μέτρα στην παγκοσμιοποίηση. Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα μέτρα είναι ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε, αυτό το 1% που κερδίζει από την παγκοσμιοποίηση, ενώ το 99% γίνεται πιο φτωχό, να αλλάξει.
Τέλος, παρεμβάσεις έγιναν για την κλιματική αλλαγή, για τις καταθέσεις, για τη φοροδιαφυγή, για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις για την ομοφοβία, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, για θέσπιση κατώτατου μισθού, για τα μέσα ενημέρωσης, για τη φτώχεια, για τραπεζικές αυθαιρεσίες, για την εμπορία ανθρώπων, για το προσφυγικό, για το περιβάλλον.