ΙΝΔΙΑ: Ένοχος γκουρού για βιασμό, με εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές

People react during violence in Panchkula, India, August 25, 2017. REUTERS/Cathal McNaughton - RTS1DAPB

Ενας εκ των διασημότερων θρησκευτικών ηγετών της Ινδίας, ο γκουρού Γκουρμίτ Ραμ Ραχίμ Σινγκ, καταδικάστηκε σε εικοσαετή φυλάκιση για το βιασμό δύο γυναικών που ανήκαν στην σέκτα της οποίας ηγείται. Ο Σινγκ σε νεαρή ηλικία κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της αίρεσης Ντέρα Σάχα Σάουντα και να δημιουργήσει μια μεγάλη περιουσία, ενώ αυτοαποκαλείται «άνθρωπος του θεού». Μάλιστα, έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει σε αγιογραφικού ύφους ταινίες όπου υποδύεται τον εαυτό του. Ο αμφιλεγόμενος γκουρού έχει μεγάλο κοινό, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές και ανάμεσα στους Σιχ των κατώτερων κοινωνικών τάξεων κυρίως γιατί κηρύττει την ισότητα μεταξύ των μελών του.
Με την ανακοίνωση της σύλληψής του οι αρχές κινητοποιήθηκαν για να προλάβουν τις αντιδράσεις των φανατικών πιστών του, χωρίς επιτυχία. Πριν βγει ακόμη η απόφαση του δικαστηρίου οι αρχές μετέφεραν τον γκουρού στις φυλακές με ελικόπτερο για να αποφευχθούν εντάσεις. Οι ακόλουθοί του ήδη βρίσκονταν στους δρόμους και πριν ακόμη γνωστοποιηθεί η καταδίκη του Σινγκ αναποδογύρισαν βαν τηλεοπτικών συνεργείων, έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα και ιδιωτική περιουσία ενώ επίσης συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Δύο κρατίδια έχουν παραλύσει και ιδιαίτερα στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κεντρικά της αίρεσης είχαν προνοήσει να κλείσουν υπηρεσίες και σχολεία. Τουλάχιστον τριάντα είναι οι νεκροί από το χάος που δημιουργήθηκε και μέχρι στιγμής υπάρχουν επίσης 250 τραυματίες στην περιοχή Χαριάνα. Στην περιοχή Πανκούλα πάνω από 200 ήταν οι τραυματίες και εκατό οι συλληφθέντες για την συμμετοχή τους στα επεισόδια. Έντονη κριτική γίνεται στο κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει τιμωρία για όσους αυτόκλητα παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και καταδίκασε την βία των πιστών του Σινγκ.
Ο διάσημος γκουρού καταδικάστηκε για μια υπόθεση που ξεκίνησε από 2002 και ως τώρα εκκρεμούσε δικαστικά. Ο δικηγόρος των θυμάτων ανέφερε ότι διαθέτει στοιχεία για τουλάχιστον άλλες 48 γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον Σινγκ αλλά είτε φοβούνται να τον καταγγείλουν είτε έχουν δολοφονηθεί. Επιπλέον εκκρεμεί άλλη μια υπόθεση εναντίον του γκουρού, αυτή τη φορά ανθρωποκτονίας και αφορά τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που είχε ασχοληθεί με τις κατηγορίες σε βάρος του Σινγκ.
Ήδη πριν από την αναγγελία της δικαστικής απόφασης 200.000 ακόλουθοι του γκουρού συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν και να τον υποστηρίξουν ενώ σε περιοχές των κρατιδίων Χαριάνα και Πουντζάπ είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, η καλωδιακή τηλεόραση και η πρόσβαση σε ίντερνετ. Δρομολόγια τραίνων έχουν αναβληθεί και στην πρωτεύουσα ενός κρατιδίου ένα στάδιο του κρίκετ έγινε προσωρινά τόπος κράτησης για εξαγριωμένους πιστούς, ενώ επιπλέον απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις. Η οργάνωση στην οποία ανήκει ο καταδικασθείς γκουρού ιδρύθηκε το 1948 και αναφέρει ότι διαθέτει περί τους εξήντα εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, καθώς επίσης μοναστήρια και λατρευτικούς χώρους σε δέκα ινδικά κρατίδια και ομόσπονδες περιοχές της Ινδίας. Ο Σινγκ ως αρχηγός της αίρεσης διευθύνει το κεντρικό τμήμα της που απλώνεται σε μια τεράστια έκταση και περιλαμβάνει ξενοδοχείο, κινηματογράφο, στάδιο του κρίκετ και σχολεία.
Η περίπτωση του Σινγκ με όλη την έκταση που έχει πάρει δεν είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο δεδομένης της δημοφιλίας των γκουρού στη χώρα και τονίζει το μέγεθος αυτής της εμμονής. Στην Ινδία οι γκουρού χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από το κοινό, το οποίο τους συμβουλεύεται για διάφορα ζητήματα οποιασδήποτε φύσης, έτσι συγκεντρώνουν πολύ συχνά και μεγάλη πολιτική ισχύ, πράγμα που η πολιτική ηγεσία του τόπου χρησιμοποιεί ψηφοθηρικά, δίνοντας τους ασυλία για εγκλήματα που έχουν διαπράξει ενώ πολλοί έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς είτε για σεξουαλική κακοποίηση είτε για φοροδιαφυγή. Ο Σινγκ είναι ένας από τους λίγους γκουρού που ασχολούνταν με την πολιτική και δήλωνε ανοιχτά την προτιμήσή του προς συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Στις τελευταίες εκλογές είχε υποστηρίξει τον τωρινό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.
Όλγα Βερελή