Νέα εποχή για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Στη θέση του Γραμματέα ο Σωτήρης Αλεξίου

neolaia

Με την ολοκλήρωση του 1ου συνεδρίου της, τον περασμένο Απρίλιο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μία νέα φάση, αυτή της οργανωτικής ανάπτυξης μετά το διάστημα της ανασυγκρότησης που ακολούθησε τη διάσπαση του 2015. Στην πρώτη φάση, μεγάλο βάρος σήκωσε ένα από τα παλαιότερα μέλη της οργάνωσης, ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος, ο οποίος, κατά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, ανέλυσε τις δυσκολίες για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις σημαντικές στιγμές κατά τις οποίες η οργάνωση απέδειξε τα πολιτικά της αντανακλαστικά και την κοινωνική της χρησιμότητα, παρά τη δυσμενή συγκυρία που έφερε η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015. Ας μην ξεχάσουμε επίσης ότι ο Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος στοχοποιήθηκε κατά το παρελθόν από κομμάτι του συστημικού τύπου, μέσω χυδαίων προσωπικών επιθέσεων και ψευδών ειδήσεων, γεγονός που αποδεικνύει τόσο το εχθρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κλήθηκε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να ξανασταθεί στα πόδια της όσο και το βάρος που σήκωσε προσωπικά ο πρώην γραμματέας.
Την προηγούμενη Κυριακή, 2 περίπου χρόνια μετά την 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα, λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων. Στη θέση του εκλέχτηκε ομόφωνα από την 5η σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου, ο Σωτήρης Αλεξίου, που μέχρι πρότινος ήταν μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου τη οργάνωσης. Ο απολογισμός της οργάνωσης και η ψηφοφορία έγινε το Σαββατοκύριακο, μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπου δικαίωμα συμμετοχής είχαν τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου, τα μέλη των Δευτεροβάθμιων Οργάνων και οι γραμματείς των Οργανώσεων Μελών. Συζητήθηκαν οι πολιτικές αιχμές της και τα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα, καθήκοντα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά και στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα της Συνδιάσκεψης το απόγευμα της προηγούμενης Κυριακής. Όπως αναφέρει η Πολιτική Απόφαση, αλλά όπως τόνισαν και οι περισσότεροι ομιλητές και ομιλήτριες κατά τη διαδικασία του πλούσιου διήμερου διαλόγου, ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία είναι η εντατική παρέμβαση μέσα στους κοινωνικούς χώρους που ζει, σπουδάζει, εργάζεται και δημιουργεί η νέα γενιά με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων και τη μετατόπιση του συσχετισμοί δύναμης προς όφελος τους.

Άξονες παρέμβασης της οργάνωσης

Το επόμενο διάστημα, όπως περιγράφονται στο σχέδιο Πολιτικής Απόφασης, η οργάνωση θα παρέμβει
στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με έμφαση στην ανάδειξη της σύγκρουσης ανάμεσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τη δράση της αγοράς εντός των ιδρυμάτων και παράλληλα στον εκδημοκρατισμό των συλλογικών οργάνων των φοιτητών. Στα εργασιακά, όπου πέραν από την αντίσταση στην εργοδοτική ασυδοσία, αναμένεται να δρομολογηθεί καμπάνια με αίτημα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (για τους νέους κάτω των 25 ετών). Στις δομές αλληλεγγύης, στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν ενεργά τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στον αντιφασισμό με στόχο «να μην αφήνουμε σπιθαμή κοινωνικού και πολιτικού χώρου παρέμβασης στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» και στον πολιτισμό, όπου μέσω της εμπλοκής τους σε νεανικά και πολιτιστικά στέκια, τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολιτιστικού αντιπαραδείγματος απέναντι στην κυρίαρχη κουλτούρα, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και τη νεανική δημιουργία ως δομικά στοιχεία μίας νέας, συλλογικής ταυτότητας.

Νέος γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σωτήρης Αλεξίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά του Ζωγράφου. Είναι 25 ετών, τελειόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ολοκληρώνει τη διπλωματική του εργασία στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στον τομέα της βιοπληροφορικής.
Οργανώθηκε στη Νεολαία Συνασπισμού το 2009. Από το 2011 έως το 2013 διετέλεσε γραμματέας του Γραφείου Πόλης της Νεολαίας Συνασπισμού Ξάνθης και το 2013 εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού. Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από την 1η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη, ενώ από το Νοέμβρη του 2015 μέχρι σήμερα διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.
Συμμετείχε στο μαθητικό κίνημα και συγκεκριμένα στις μαθητικές κινητοποιήσεις, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Φοιτητικό Σύλλογο της Πολυτεχνικής Σχολής, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου διετέλεσε μέλος επί σειρά ετών, ως εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας. Είχε ενεργό ρόλο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2011, απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου και έλαβε μέρος στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Επιπλέον, είχε ενεργή παρουσία στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές και στη Θράκη. Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, με το ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη». Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε σε δομές αλληλεγγύης, στο κίνημα υποστήριξης των προσφύγων, καθώς και στο αλληλέγγυο φροντιστήριο του χώρου πολιτικής, πολιτισμού και αλληλεγγύης «Kardelen», όπου δίδαξε για δύο χρόνια.

Θάνος Νασόπουλος