Οι καλές πράξεις του θείου Κιμ

Άνεμοι πολέμου στην Κορέα, πετάει στο χρηματιστήριο ο τίτλος της Lockheed Martin.
Ο Τραμπ προωθεί τις πολυεθνικές όπλων: έρχονται προμήθειες δισεκατομμυρίων από τη Σεούλ, το Τόκιο και τη Ρώμη.

michelangelo

Του Μικελάντζελο Κόκο

Ενας πραγματικός εξοπλιστικός αγώνας δρόμου ξεκίνησε στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα (τους κυριότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανατολική Ασία), παράλληλα με τα τελευταία πυρηνικά και πυραυλικά πειράματα του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν.
Την Πέμπτη 30 Αυγούστου, την επομένη της εκτόξευσης από την Πιονγιάνγκ του πυραύλου “Hwasong-12”, που πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο, ο ιάπωνας υπουργός άμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, παρουσίασε για το 2018 έναν τερατώδη προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος της δαπάνης –που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή– περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βαλλιστικούς φορείς, αόρατα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και αεροσκάφη κλίσης πτερύγων V-22 Osprey.

Συναγερμός στο Τόκιο

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντσο Άμπε είχε αμέσως χαρακτηρίσει τη δοκιμή της Βόρειας Κορέας «σοβαρή απειλή χωρίς προηγούμενο». Την 3η Σεπτεμβρίου, όταν η Πιονγιάνγκ προκάλεσε την έκρηξη μιας βόμβας H στο υπέδαφος, ο πρωθυπουργός σήμανε και πάλι συναγερμό: «Η ατομική και πυραυλική εξέλιξη της Βόρειας Κορέας συνιστά τώρα μια νέα απειλή – σοβαρότερη και αμεσότερη – ενάντια στην εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Θα είναι καθήκον του υπουργού Άμυνας Ονοντέρα (ο οποίος, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης, συνδέεται με τη Nippon Kaigi, ένα ισχυρό λόμπι νοσταλγών του μιλιταρισμού του πρώην αυτοκράτορα Χιροχίτο, που θέλει να απελευθερώσει τη χώρα από τα δεσμά του μεταπολεμικού ειρηνιστικού συντάγματος) να προσπαθήσει να κάνει την κοινή γνώμη να χωνέψει και τις πιστώσεις του προϋπολογισμού που απαιτούνται για στρατιωτικά επιθετικά συστήματα απαγορευμένα από το θεμελιώδη νόμο του κράτους.
Όμως ο δρόμος έχει χαραχτεί. Στον προϋπολογισμό που συνέταξε ο Ονοντέρα διαβάζουμε ότι «έπειτα από το νέο επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η πυραυλική και πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, το υπουργείο θα αρχίσει να προμηθεύεται νέα εργαλεία». Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήδη την 17η Αυγούστου ο Ονοντέρα συζήτησε στο Πεντάγωνο με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις για την πιθανή εγκατάσταση στην Ιαπωνία μιας πυραυλικής ασπίδας Lockheed Martin Aegis Ashore, ενός προνομίου (κόστους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων) που το ΝΑΤΟ επιφυλάσσει μέχρι σήμερα μόνο για τις εξαιρετικά πιστές στο σύμφωνο χώρες, τη Ρουμανία και την Πολωνία (σ’ αυτή την τελευταία χώρα θα πρέπει να τοποθετηθεί το 2018).

Ο Τραμπ εξοπλίζει τη Νότια Κορέα

Όσον αφορά στις στρατιωτικές σχέσεις με τον εταίρο της Άπω Ανατολής, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κινείται με μια κάποια συνέπεια. Πράγματι, ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο μέλλων πρόεδρος προκάλεσε αναστάτωση στο Τόκιο και στη Σεούλ, δηλώνοντας ότι «θα ήταν καλύτερα η Ιαπωνία να προστατευθεί μόνη της από αυτόν τον μανιακό της Βόρειας Κορέας» και ότι «θα ήταν καλύτερο για μας αν η Νότια Κορέα υπερασπιζόταν μόνη της τον εαυτό της… πρέπει να το κάνουν, διαφορετικά, ας μας πληρώσουν».
Έτσι και έγινε. Την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από μια τηλεφωνική συζήτηση με τον Μουν Τζάε Ιν,ο Ντόναλντ Τραμπ «ενέκρινε την ήδη προγραμματισμένη εκ μέρους της Νότιας Κορέας αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων», διαβάζουμε σε ένα σημείωμα του Λευκού Οίκου της 1ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Σεούλ και του Τόκιο, ο Τραμπ εξέφρασε στον νοτιοκορεάτη ομόλογό του την πρόθεσή του να του πουλήσει αμυντικά συστήματα αξίας «αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων». Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) καταγράφει ότι, μεταξύ 2010 και 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν στην Σεούλ όπλα αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγές της νοτιοκορεατικής προεδρίας που αναφέρει το πρακτορείο Reuters, προσθέτουν ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε στον Μουν τη συγκατάθεσή του για την αναθεώρηση της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας που περιορίζει (στα 800 χιλιόμετρα) το βεληνεκές και στα 500 κιλά (το φορτίο) των πυραύλων που είναι εγκατεστημένοι στη Νότια Κορέα.
Τέλος, την 4η Σεπτεμβρίου, το υπουργείο άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι – εκτός από τους δύο που βρίσκονται ήδη στο Σεονγκγιού – νότια του 38ου παραλλήλου, σύντομα θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν άλλοι τέσσερις εκτοξευτές του αντιπυραυλικού συστήματος  THHAD, παραγωγής Lockheed Martin.
Ετοιμάζονται επίσης να κατευθυνθούν στη Νότια Κορέα τα νέα βομβαρδιστικά F-35, κατασκευής Lockheed Martin, που έχουν πλέον πραγματοποιήσει 100.000 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων. Ένα σμήνος βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία. Το νέο super jet των ΗΠΑ θα πάρει τη ρεβάνς του μαχόμενο στην Κορέα, έπειτα από τις πολεμικές που υπήρξαν σχετικά με τα κόστη (80 εκατομμύρια το ένα) και το πιθανό έλλειμμα ασφαλείας;

Πλουτίζουν οι αμερικάνικες βιομηχανίες όπλων

Ο τρελός αγώνας δρόμου προς τον πόλεμο πλουτίζει πάνω απ’ όλα τις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ: περισσότερο τη Lockheed Martin, αλλά στην πρώτη γραμμή είναι και οι άλλοι τέσσερις γίγαντες της άμυνας των ΗΠΑ: Boeing, Raytheon, General Dynamics και Northrop Grumman.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε το Reuters την 18η Ιουνίου, η πολυεθνική με έδρα το Μέριλαντ προετοιμάζει μια παραγγελία που υπερβαίνει τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορά έντεκα κράτη, για την προμήθεια 440 F-35, τα οποία θα πρέπει να παραδοθούν σε τρεις δόσεις, μεταξύ του 2018 και του 2020.
Τα κράτη αγοραστές είναι: η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.
Στο μεταξύ – ενώ η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ είναι στα ύψη – οι μετοχές της Lockheed Martin στο χρηματιστήριο πηγαίνουν πρίμα. Εδώ και μήνες πλέον οι τίτλοι του κυριότερου προμηθευτή του Πενταγώνου κλείνουν στη Wall Street πάνω από τα 300 δολάρια, με μέγιστη τιμή τα 305,75 την 14η Αυγούστου (έπειτα από την αύξηση της έντασης για το τελευταίο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Πιονγιάνγκ)και τα 306,32 την 19η Αυγούστου (όταν ο πύραυλος “Hwasong-12” πέρασε πάνω από την Ιαπωνία). Από τον περασμένο Ιούνιο η Lockheed Martin έχει κερδίσει κατά μέσο όρο στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης πάνω από 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Ανταλλάγματα για την εκλογική στήριξη

Ο τομέας της άμυνας συνεισέφερε με πάνω από 29 δισεκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του 2016 που έφερε στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής, η Lockheed Martin ήταν ο πιο γενναιόδωρος χρηματοδότης, με 3.635.333 δολάρια, με το 57,9% από αυτά να πηγαίνουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Την 11η Ιουλίου ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν προσπάθησε να περιορίσει την ανάμειξη αυτών των εταιρειών στην πολιτική της Διοίκησης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τη διαφωνία του: «Είπα ότι δεν θέλω ανθρώπους από τις πέντε big. Είχαμε ήδη δύο, τώρα φτάνει».
Την 21η Ιουνίου ο υποψήφιος για το αξίωμα του υπαρχηγού του Πενταγώνου, Πάτρικ Σάναχαν (στη Boeing από το 1986), είχε δεχτεί σκληρή κριτική από τον Μακέιν κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για την επιβεβαίωση της ανάθεσης του αξιώματος: «Δεν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που προέρχεστε από μια από τις πέντε εταιρείες στις οποίες πηγαίνει το 90% των φόρων που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Εγώ πρέπει να σιγουρευτώ ότι η αλεπού δεν θα ξαναμπεί στο κοτέτσι».
Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, ακούγεται επίμονα το όνομα του Τζον Ρουντ, ως πιθανού αποδέκτη του αξιώματος του υφυπουργού άμυνας, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι αντιπρόεδρος της Lockheed Martin.

Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς