ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Δημόσιες επενδύσεις με έμφαση στις νέες τεχνολογίες

reuters1

Η υπουργός Προεδρίας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Μανουέλ Λεϊτάο Μαρκές

Του Αντρέι Χαλίπ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν θεωρεί ότι πρέπει να μειώσει περαιτέρω το δημόσιο τομέα και αναμένει ότι το σχέδιο στοχευμένων επενδύσεων και βελτιώσεων της αποτελεσματικότητάς του θα αποδώσει περισσότερα οικονομικά οφέλη από τις προηγούμενες σκληρότερες, αλλά άκαρπες, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Η υπεύθυνη για τις μεταρρυθμίσεις υπουργός, Μαρία Λεϊτάο Μαρκές, αναφέρει στο Ρόιτερς ότι τα μέτρα της αριστερής κυβέρνησης, με κόστος σε τεχνολογικές επενδύσεις πάνω από 470 εκατ., θα φέρουν κέρδη για το κράτος και τις επιχειρήσεις, καθιστώντας τις τελευταίες περισσότερο ανταγωνιστικές. Απέρριψε, επίσης, την κριτική του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και μερικών οίκων αξιολόγησης για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, από την κυβέρνηση αυτή: «Δεν υπάρχει καθυστέρηση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια· το αντίθετο», είπε. «Αν η αντίληψή του για τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει τις απολύσεις εργαζομένων, τότε το ΔΝΤ θα συνεχίσει να θεωρεί ότι δεν μεταρρυθμίζουμε το δημόσιο τομέα. Αν αρκούνται στις υποσχέσεις και στις νομοθετικές προσπάθειες, είναι δικό τους πρόβλημα. Για μένα μεταρρυθμίσεις σημαίνει αποτέλεσμα».
Η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση εφάρμοσε σκληρά μέτρα λιτότητας καθ’ υπόδειξη του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας από την κρίση χρέους μεταξύ 2011-14. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν για να συγκρατήσουν τις δαπάνες και να ενισχύσουν τα έσοδα, αλλά έμειναν ως επί το πλείστον ασκήσεις επί χάρτου. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανέτρεψε πολλές από τις πολιτικές λιτότητας, καταφέρνοντας, ωστόσο, να μειώσει κι άλλο το έλλειμμα του προϋπολογισμού. «Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις ως κατεδάφιση του δημοσίου και απόλυση δημοσίων υπαλλήλων (…) χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις», υποστηρίζει η Λεϊτάο Μαρκές. Ανέφερε ότι η μόνη μείωση στο δυναμικό του δημοσίου τομέα που αναμένεται είναι η κατάργηση τουλάχιστον των μισών από τις θέσεις που θα απελευθερωθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων. «Ένα αποτελεσματικό και ικανό κράτος είναι όφελος για την εύρυθμη λειτουργία της χώρας συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς (…) προφανώς, είναι απαραίτητο ένα κράτος βιώσιμο, αλλά πρέπει να είναι αποτελεσματικό έτσι ώστε η αγορά να λειτουργήσει» προσέθεσε.
Η Λεϊτάο Μαρκές, που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης υποστηρίζει ότι μέτρα όπως οι απλοποιημένες διαδικτυακές συναλλαγές, αδειοδοτήσεις και λοιπές ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου για πολίτες και εταιρείες, εξοικονομούν συνεχώς εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες εργατοώρες. Ένα πρόγραμμα-πρότυπο είναι το δίκτυο των αποκαλούμενων «Κέντρων Πολιτών» που παρέχουν υπηρεσίες μιας στάσης σε πολίτες για την πληρωμή λογαριασμών, την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων ή την ανανέωση των αδειών οδήγησης.
Η κυβέρνηση αναμένει καθαρά έσοδα από τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μεταξύ 2017-2020 που θα υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, τα οποία προστίθενται στο ήδη σημαντικό ποσό των 560 εκατ. ετησίως που εξοικονομούν οι επιχειρήσεις από την απλοποίηση των διαδικασιών. «Το πρόγραμμα Simplex ήταν ανέκαθεν εστιασμένο στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», λέει η Λεϊτάο Μαρκές. «Δεν τις κάνουμε ανταγωνιστικότερες, αλλά εξαλείφουμε τη γραφειοκρατία που τους αφαιρεί ανταγωνιστικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους».

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reuters.com την Παρασκευή 21/07/2017.