ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Διαδηλώσεις κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων

roumania

Περίπου 30.000 διαδηλωτές έδωσαν βροντερό παρών στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για τις καινούριες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διαφθορά.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν με ανησυχία ότι το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας εξετάζει μια νομοθεσία που θα μπορούσε να υπονομεύσει την καταπολέμηση της διαφθοράς και να αποδυναμώσει τη δικαστική ανεξαρτησία στη Ρουμανία. Αυτή η νομοθεσία, η οποία προτάθηκε αρχικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, απειλεί την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια στην οικοδόμηση ισχυρών δικαστικών θεσμών που προστατεύονται από την πολιτική παρέμβαση. Καλούμε το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας να απορρίψει προτάσεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου και θέτουν σε κίνδυνο την καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρει το δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 27 Νοεμβρίου, προκαλώντας εκ νέου εντάσεις στην πολιτική σκηνή της Ρουμανίας.Οι διαδηλώσεις της περασμένη Κυριακής έρχονται σαν λογική συνέχεια εκείνων που είχαν λάβει χώρα τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου τη φετινή χρόνια. Εκείνη την περίοδο περίπου μισό εκατομμύριο Ρουμάνων είχε βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την κυβερνητική απόφαση να αποποινικοποιήσει ορισμένα αδικήματα και να προστατέψει περαιτέρω τους πολιτικούς από μια ενδεχόμενη δικαστική δίωξη. Αυτή τη φορά, συνολικά περίπου 50.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες συνέβησαν σε 70 πόλεις της χώρας. Οι διαμαρτυρίες οφείλονται στις προσπάθειες του κυβερνητικού συνασπισμού για κάποιες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, ασκείται έντονη κριτική στη φερόμενη κυβερνητική προσπάθεια να περιορίσει τις ποινές σε υποθέσεις διαφθοράς μεγάλης κλίμακας. Επίσης, οι επικεφαλής εισαγγελείς της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς θα διορίζονται πλέον από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ και το σχετικό όργανο ελέγχου των δικαστών θα ενταχθεί στο προαναφερθέν Υπουργείο.
Επιπλέον, οι διαδηλώσεις συνδέονται και με το καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύεται ότι θα προκαλέσει μείωση των μισθών, καθώς και με τα σκάνδαλα διαφθοράς των τελευταίων ετών. Εδώ και μια δεκαετία έχουν ελεγχθεί σημαίνοντα πρόσωπα της ρουμανικής κοινωνίας για διαφθορά και σπατάλη δημοσίου χρήματος. Επί παραδείγματι, αυτόν τον Νοέμβριο προκλήθηκε το πάγωμα προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του Λίβιου Ντραγκνέα, προέδρου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, υπάρχει η υποψία ότι ο Ντραγκνέα συμμετείχε σε υπεξαίρεση χρημάτων κρατικών έργων, εκ των οποίων ορισμένα είχαν λάβει και χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν με αδιαφανή τρόπο σε πρόσωπα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την κατασκευή δρόμων στη Ρουμανία. Έτσι, έχει ζητηθεί από τη ρουμανική κυβέρνηση να ανακτήσει αυτά τα κεφάλαια. Από τη μεριά του ο Ντραγκνέα έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης παγώματος των περιουσιακών του στοιχείων. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός λόγω καταδίκης για νοθεία ψήφων το 2016.
«Ήθελα να πω από την πλατφόρμα του Κοινοβουλίου ότι ως επικεφαλής της ομάδας του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) επικροτώ τη στρατηγική εταιρική σχέση που συνήφθη με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πριν από 20 χρόνια, υποστηρίζω τον αγώνα κατά της διαφθοράς και υποστηρίζω την αυτονομία της δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι οι δηλώσεις του Λίβιου Ντραγκνέα και του Καλίν Ποπέσκου-Ταριτσεάνου είναι τελείως άκυρες, είναι κατάχρηση εξουσίας και ζητώ την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Λίβιου Ντραγκνέα. Δεν εκπροσωπεί ούτε εμάς, ούτε τους ψηφοφόρους που τον ψήφισαν, καθώς δεν αντιπροσωπεύει πολλούς ειλικρινείς ανθρώπους αυτής της χώρας», δήλωσε η Ραλούκα Τούρκαν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας την Τετάρτη (29 Νοεμβρίου).
Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και των πολιτών της χώρας για τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, η εμπλοκή της Αμερικής και τα σκάνδαλα διαφθοράς πιστεύεται ότι θα κλονίσουν περαιτέρω τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης