Σκιές κάτω από την μπάρα!

giannopoulos

Μπορεί να ακούγεται βαρύ, ειδικά όταν μιλάμε για δύο έλληνες ολυμπιονίκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία όπως ο Πύρρος Δήμας και ο Βαλέριος Λεωνίδης, όμως όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην ομοσπονδία της άρσης βαρών θυμίζουν κάτι από ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Μάλιστα, το ξεκαθάρισμα αυτό έχει έντονο άρωμα… ΠΑΣΟΚ καθώς εκτός από τους δύο προαναφερθέντες ολυμπιονίκες (ο Δήμας υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Κώστας Κορλός, επίσης μέλος του άλλοτε κραταιού κόμματος και στέλεχος του τομέα αθλητισμού!
Τον Κορλό τον έφερε στην ελληνική άρση βαρών ο ίδιος ο Δήμας, όταν αυτός προτίμησε να αποδεχθεί την πρόταση της ομοσπονδίας των ΗΠΑ και να αναλάβει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Αν και στην αρχή η συνεργασία υπήρξε αποδοτική, εν τέλει το γυαλί ράγισε, λόγω του τρόπου διαχείρισης των χορηγιών στην ομοσπονδία. Ο Κορλός, με δηλώσεις του στο ΕΘΝΟΣ, κατήγγειλε ότι ο Δήμας επιθυμούσε κάθε χορηγία να περνάει πρώτα μέσα από το Ινστιτούτο Αθλητισμού που έχει ιδρύσει ο ίδιος και φέρει το όνομά του. Το θεωρούσε, όπως αναφέρει η επίσημη εκδοχή, κράχτη για τους υποψήφιους χορηγούς. Το Ινστιτούτο «Πύρρος Δήμας» όμως, που κατ΄ άλλους δεν είναι τίποτα άλλο από μία ΜΚΟ, έφτασε να έχει δράσεις από κοινού με την περιβόητη «Ελληνικός Χρυσός» (βλέπε Σκουριές) στη Χαλκιδική! Συνεργάστηκαν οι δυο τους σε πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές της Χαλκιδικής, το οποίο έγινε μέσα στο 2017 και στο οποίο η εταιρεία επιχείρησε να δώσει μεγάλη δημοσιότητα.

Το επίμαχο e-mail

Η διαφωνία Κορλού-Δήμα για τη διαχείριση των χορηγιών της ομοσπονδίας, αλλά και η πεποίθηση του Πύρρου ότι η εθνική ομάδα της άρσης βαρών συσσωρεύει μόνο αγωνιστικές αποτυχίες τα τελευταία χρόνια, οδήγησε και στο διαζύγιο με τον επί σειρά ετών ομοσπονδιακό τεχνικό Βαλέριο Λεωνίδη, ο οποίος, μάλιστα, κατηγορήθηκε ότι φιλοξενούσε στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά αθλητές, χωρίς τη σχετική άδεια της ομοσπονδίας. Ο άκομψος, είναι αλήθεια, τρόπος με τον οποίο απομακρύνθηκε ο Λεωνίδης (μ’ ένα τυπικό e-mail) άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου των αποκαλύψεων. Ο Βαλέριος, που αρνήθηκε τη θέση του υπεύθυνου ανάπτυξης που του πρότεινε ο Πύρρος, γνωστοποίησε ότι μέλη της εθνικής ομάδας άρσης βαρών συντηρούνταν τον τελευταίο καιρό από συσσίτια ιερού ναού στην Καλλιθέα! Ο διεθνής αρσιβαρίστας Στάθης Στρούμπης επιβεβαίωσε, μάλιστα, τη σχετική καταγγελία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ομάδα του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού. Μύλος!
Πλέον, ο Δήμας έχει να διαχειριστεί μία καυτή πατάτα. Έχοντας χάσει τη στήριξη προσώπων που ο ίδιος επέβαλλε (Κορλός), και με τις παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας να θεωρούνται δεδομένες οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις! Στο ραντεβού που έκανε την Πέμπτη με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, ισχυριζόμενος ότι μόνο μέσω του Ινστιτούτου με την επωνυμία του θα μπορούσε η ομοσπονδία να βρει ικανοποιητικές χορηγίες. Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν. Ο Δήμας έφερε στην ομοσπονδία τον αδελφό του Οδυσσέα (είπε ότι θα εργάζεται αμισθί), ενώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου φέρονται να είναι τα παιδιά του, κάτι που ουδέποτε διαψεύστηκε.

Προβληματισμός για τον Δήμα

Ο ίδιος διατηρεί πάντα τη θέση του τεχνικού συμβούλου στην ομοσπονδία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ αυτού του πόστου και της προεδρίας της ελληνικής ομοσπονδίας, την οποία κατέχει ξανά από τον προηγούμενο Νοέμβριο, και υπεκφεύγει όταν δέχεται το ερώτημα τι θα γίνει όταν οι εθνικές των ΗΠΑ και της Ελλάδας βρεθούν αντιμέτωπες σε κάποια από τις διεθνείς διοργανώσεις του άμεσου μέλλοντος.
Η ΓΓΑ και το Υπουργείο Αθλητισμού προβληματίζονται ιδιαίτερα. Ήδη, προγραμματίζουν σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί και παράλληλα ξεσκονίζουν ό,τι έχει να κάνει με τις χορηγίες και ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με την «Ελληνικός Χρυσός». Οι απαντήσεις που θα δοθούν θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Μην ξεχνάμε ότι η ΕΟΑΒ, όπως και όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες, διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα σε δύσκολους μνημονιακούς καιρούς στους οποίους κάθε ευρώ μετράει και έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.
Το άθλημα, πάντως, διάγει ημέρες σχετικής παρακμής. Στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα, η χώρα δεν εκπροσωπήθηκε καν, ενώ η ρήξη μεταξύ των εμπλεκομένων ήρθε τώρα, μόλις δύο μήνες πριν από το επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και με την ομοσπονδία να βρίσκεται σε φάση ανασύνθεσης με νέο τεχνικό τιμ, το οποίο όμως δεν αποδέχονται οι αθλητές. Οι μέρες δόξας του παρελθόντος φαίνεται ότι προς το παρόν έχουν παρέλθει.

Νίκος Γιαννόπουλος