Στα δίκτυα του κόσμου

Μπλόκο στους νεοναζί

https://www.facebook.com/AntifaBulgaria

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες του αντιφασιστικού κινήματος στη Βουλγαρία για το μπλοκάρισμα της ναζιστικής πορείας που έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο στη Σόφια, η οποία θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των νεοναζί στην Ευρώπη. Η πορεία γίνεται κάθε χρόνο από το 2003, με την ανοχή του δήμου, για να «τιμηθεί» ο Χρίστο Λούκοβ, ηγέτης της UBNL (Ένωση της Βουλγαρικής Εθνικής Λεγεώνας) και υποστηρικτής της ναζιστικής Γερμανίας, που δολοφονήθηκε από κομμουνιστές αντάρτες το 1943.

Οργή για τον πρόεδρο

https://accion-ciudadana.org

Περισσότερες από τριάντα κοινωνικές οργανώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ, καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε την Κυριακή από τον πρόεδρο Μπουκέλε, ο οποίος μπήκε στο κοινοβούλιο συνοδευόμενος από δεκάδες οπλισμένους στρατιωτικούς και άρχισε να προσεύχεται(!). Προσβάλλοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και παραβιάζοντας τη συνταγματική τάξη, στόχος του ήταν να φοβίσει τους βουλευτές για να ψηφίσουν την έγκριση ενός δανείου 109 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα δημόσιας ασφάλειας.

Λευτεριά στους αντιφασίστες

https://www.sova-center.ru

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να επιβάλει ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ χρόνων σε επτά νεαρούς αντιφασίστες, επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ετοίμαζαν επιθέσεις για την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι ομολογίες τους ήταν αποτέλεσμα άγριων βασανιστηρίων και καταγγέλλουν ότι οι διώξεις τους αποτελούν μέρος των αυξημένων κατασταλτικών μέτρων του ρωσικού κράτους εναντίον αναρχικών, κοινωνικών αγωνιστών, ακτιβιστών, κλπ.

Δημήτρης Γκιβίσης
givisisdim@yahoo.gr