Στα δίκτυα του κόσμου

Ποτέ ξανά

http://desaparecidos.org.uy

Μπορεί να μην έγιναν φέτος στην Ουρουγουάη οι «πορείες της σιωπής», αφού λόγω της πανδημίας έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις, αλλά τα θύματα της δικτατορίας τιμήθηκαν με έναν ξεχωριστό τρόπο. Την Τετάρτη το απόγευμα -35 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας που ξεκίνησε το 1973, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία σε μια χώρα που είχε μια από τις σταθερότερες δημοκρατίες στην ευρύτερη περιοχή- χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στα μπαλκόνια τους κρατώντας κόκκινες σημαίες και τραγουδώντας αντιστασιακά τραγούδια.

Οργή για την απόφαση

http://lgbti.mk

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην LGBT κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να καταργήσει τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, μετά από πολύχρονους αγώνες, ο οποίος για πρώτη φορά συμπεριέλαβε τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως λόγο διακρίσεων. Οι δικαστές επικαλέστηκαν διαδικαστικές παραλείψεις, αφού ο νόμος ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών και όχι από την πλειοψηφία της βουλής, ενώ ακτιβιστές/στριες αναφέρουν ότι η χώρα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω όσον αφορά τα δικαιώματα.

Σώστε τον Αμαζόνιο

https://imazon.org.br

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το βραζιλιάνικο Αμαζόνιο, αφού μέσα στον Απρίλιο η αποψίλωσή του αυξήθηκε κατά 171% σε σχέση με πέρυσι, μια αύξηση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων. Διάφορες οργανώσεις αναφέρουν η πολιτική του Μπολσονάρο ενθαρρύνει την επέκταση των γεωργικών συνόρων στο δάσος και τονίζουν ότι η εκτεταμένη αποψίλωση θα αυξήσει τον βαθμό κινδύνου της μετάδοσης του κορονοϊού στους ιθαγενείς πληθυσμούς, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην πανδημία.

Δημήτρης Γκιβίσης
givisisdim@yahoo.gr