Σχολείο αρνήθηκε να φιλοξενήσει μαθήματα αλβανικών

 

Ένα παράδειγμα για το πώς τα ξενοφοβικά στοιχεία και αντανακλαστικά, ακόμα κι όταν μειοψηφούν συντριπτικά, μπορούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις, ιδιαίτερα όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το τέλειο όχημα για την καταρράκωση της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί το περιστατικό που εξελίχθηκε στα Χανιά, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, και περιγράφηκε την περασμένη εβδομάδα σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το περιστατικό καθεαυτό αφορά την έναρξη μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο χώρο του συγκεκριμένου σχολείου κατά το σαββατοκύριακο, κατόπιν αιτήματος της αλβανικής κοινότητας Χανίων, με σκοπό την εκμάθηση της γλώσσας από παιδιά αλβανών μεταναστών, γεγονός που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους και για το οποίο η κοινότητα ακολούθησε τη νόμιμη διαδικαστικά οδό. Κατά την έναρξη των μαθημάτων, την περασμένη Κυριακή, παραβρέθηκε και ο πρόξενος της Αλβανίας και στο χώρο του σχολείου αναρτήθηκαν οι δύο σημαίες, η ελληνική και η αλβανική δίπλα – δίπλα. Αυτό το στιγμιότυπο αποτέλεσε και την αφορμή για την άσκηση, από άλλους φασιστικής συμπεριφοράς και από άλλους ξενοφοβικής.
Άμεσα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και δυστυχώς αναπαράχθηκε και από… ενημερωτικούς ιστότοπους- κείμενο που χρησιμοποιούσε την υπογραφή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου του σχολείου, το οποίο δικαιολογούσε την κατάληψη του σχολείου από μαθητές λέγοντας ότι «θέλουμε να τονίσουμε ότι η αιτία της κατάληψης δεν ήταν η άγνοια μας για την πράξη αλλά το γεγονός ότι η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό και είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα από την αλβανική. Εμείς θεωρούμε αυτή την πράξη ευθαρσής και προσβλητική. Επιθυμούμε την απομάκρυνση αυτόν τον συγκεκριμένων ατόμων από τον σχολικό χώρο και ενημερώνουμε ότι οι καταλείψεις θα συνεχιστούν ωσότου πραγματοποιηθεί το αίτημα μας.» Την ορθογραφία του κειμένου την διατηρήσαμε ως είχε στην ανάρτηση. Για να επισημάνουμε την ασέβεια του γράφοντος στη γλώσσα, την ώρα που επικαλείται το σεβασμό στη σημαία.

Παρακινήθηκαν σε κατάληψη

Στη συνέχεια, και λόγω της έκτασης που έλαβε το περιστατικό στο διαδικτυακό σύμπαν, σειρά φορέων τοποθετήθηκαν, με αποτέλεσμα να πέσει φως στα πραγματικά γεγονότα. Ο πραγματικός Σύλλογος Γονέων πήρε θέση υπογραμμίζοντας ότι «ο σύλλογος δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για το θέμα και σε καμία περίπτωση δεν έστειλε ανώνυμα τέτοια απαράδεκτη επιστολή. Ο σύλλογος έχει Δ.Σ. και ουδείς μας γνώριζε για τη συγκεκριμένη απαράδεκτη ανακοίνωση. Ενημερωθήκαμε από εξαγριωμένους γονείς, οι οποίοι ζητούσαν να αποστασιοποιηθούν από τέτοιες ανακοινώσεις. Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε την πηγή της όλης παραπληροφόρησης αλλά και υποκίνησης των παιδιών για τη σημερινή κατάληψη, με την οποία ο σύλλογος ήταν αντίθετος.»
»Για ένα απλό διαδικαστικό θέμα, παρακινήθηκαν παιδιά για να γίνει κατάληψη ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Το ζήτημα ήταν καθαρά θέμα σχολείου και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ουδεμία σχέση είχε με την ομαλή λειτουργία του σχολείου μας.»

Η εκπαιδευτική κοινότητα

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης, με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα 22 Γενάρη διευκρίνισε το ιστορικό του αιτήματος της αλβανικής κοινότητας, από το οποίο προκύπτει ότι όλα διεκπεραιώθηκαν σύννομα, αλλά «ότι η διοικητική διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί μεταξύ του σχολείου και του Δήμου Χανίων.» Ωστόσο, ήδη από τη Δευτέρα η σχολική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί την υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή τη συνέχιση των μαθημάτων, στο σχολείο τους.
Καθηγητές και καθηγήτριες του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν ότι «δεν δόθηκε από παιδαγωγική σκοπιά καμία δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου να προετοιμάσουν τα παιδιά.»
Σε αυτό το τελευταίο στοιχείο, που είναι και το πλέον σημαντικό, εστιάζει και η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανίων, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «επειδή θεωρούμε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος τη συμβολή όλων των συντελεστών της σχολικής κοινότητας, έχουμε δρομολογήσει -πριν από οτιδήποτε άλλο- συνάντηση με το σύλλογο διδασκόντων, το σύλλογο γονέων και τη μαθητική κοινότητα του σχολείου.»
Και συνεχίζει επί της ουσίας η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων: «Δεν ανεχόμαστε να πανηγυρίζουν μέσω της ιστοσελίδας τους οι υπόδικοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση νεοναζί, ότι δήθεν κατάφεραν να σταματήσουν τα μαθήματα.»
Γεγονός που επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της και η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ): «Είναι άραγε τυχαίο ότι συνέβη σε μια περιοχή που πριν λίγο καιρό η συμμορία είχε ανοίξει γραφεία; Είναι τυχαία άραγε η στοχοποίηση ειδικά της αλβανικής κοινότητας όταν στα σχολικά κτήρια των Χανίων γίνονται απογευματινά μαθήματα μητρικής γλώσσας για παιδιά που προέρχονται από άλλες χώρες;».
Ελπίζουμε να δοθεί βάση στην ουσία και με, έστω εκ των υστέρων, ενημέρωση και διάλογο και τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων να αλλάξει την τελευταία απόφασή της η σχολική κοινότητα και να δεχθεί ξανά τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου.

Ζωή Γεωργούλα