Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους 17 απολυμένους της Υπηρεσίας Ασύλου

Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν εκ νέου οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου αύριο Δευτέρα, μέρα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας μετά την καραντίνα, με αίτημα την ανανέωση της σύμβασης των 17 στοχοποιημένων, από διοίκηση και κυβέρνηση, εργαζόμενων, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.
«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε όπως μπορούμε. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε την απεργία διαρκείας, που διήρκησε περίπου 3 εβδομάδες, αλλά δεν εφησυχάζουμε, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα προχωράμε σε 24ωρη απεργία, ενώ έχουμε αποφασίσει στάση εργασίας και διαμαρτυρία την ημέρα συνάντησης με το υπουργείο, όποτε δεχτεί να γίνει αυτή», τονίζει στην «Εποχή» η Ειρήνη Ζάννη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ).
Κατά την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Ν. Μηταράκη, κατόπιν αιτήματος της ΑΔΕΔΥ, αφού δεν δεχόταν να δει το ΣΕΣΥΑ, ο ίδιος φάνηκε πιο διαλλακτικός στο ζήτημα, καθώς δήλωσε πως αν βρουν νομική φόρμουλα, είναι διατεθειμένος να ξαναδεί το ζήτημα, σύμφωνα με την πρόεδρο. «Παρόλ’ αυτά, είπε πως, κατά τη γνώμη του, δεν μπορεί να γίνει ανανέωση, γιατί υπάρχουν αρνητικές εισηγήσεις από την υπηρεσία και κάποιες διαδικασίες δεν έγιναν όπως έπρεπε, χωρίς υπαιτιότητα των εργαζομένων. Ενώ, όμως, έχουμε ζητήσει με έγγραφο από τις 27 Απριλίου να μας γνωστοποιήσουν επίσημα τα σχετικά στοιχεία και τους λόγους που εξαιρεθήκαμε από την ανανέωση, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ακόμα για τα υποτιθέμενα νομικά κωλύματα», σημειώνει η Ειρήνη Ζάννη.
Άλλωστε, αν ήταν αυτή όντως η αιτία, λύση έχει ξαναυπάρξει στο παρελθόν. «Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να μας απολύσουν. Είχε ξανασημειωθεί κι από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες το 2018. Τότε, όμως, ο προηγούμενος υπουργός, κ. Βίτσας, είχε παρακάμψει τις αντιρρήσεις και είχε δώσει εντολή ανανέωσης όλων των συμβάσεων ανεξαιρέτως. Το ίδιο έγινε και το 2019», εξηγεί η πρόεδρος του σωματείου. Σημειώνεται πως η ίδια είχε δεχθεί κι άλλη μορφή πίεσης εξαιτίας της δράσης της το 2018, με παρακράτηση μισθών 6 μηνών, προσπαθώντας από την υπηρεσία να την εξωθήσουν σε παραίτηση.
«Πρόκειται ξεκάθαρα για συνδικαλιστική δίωξη και κάμψη των δράσεων. Οι εργαζόμενοι που εξαιρούμαστε της ανανέωσης είμαστε μέλη του ΔΣ και ιδρυτές του σωματείου και εργαζόμαστε στην υπηρεσία από το 2014. Η πραγματική αιτία είναι οι αγώνες του σωματείου ενάντια στη διακριτή μεταχείριση σε βάρος των συμβασιούχων, αλλά και εν γένει για τις συνθήκες εργασίας», τονίζει.
Το σωματείο μέχρι και σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει διεκδικήσει τη δυνατότητα χορήγησης αδειών για τους συμβασιούχους (αίτημα που πέτυχε), έχει καταγγείλει την έλλειψη υλικών, προϋποθέσεων ασφαλείας και καθαριότητας που επικρατεί σε πολλά γραφεία και είχε διαφωνήσει δημόσια με τις αλλαγές και τις συντμήσεις προθεσμιών στο άσυλο, που νομοθέτησε η ΝΔ.
Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, «το ζήτημα έχει διττό συμβολισμό. Από τη μία πλευρά, είναι ένα εργασιακό ζήτημα, καθώς απολύονται χωρίς λόγο 17 έμπειροι εργαζόμενοι, προκειμένου η ΝΔ να βάλει ημέτερους μετακλητούς, που δεν θα λογοδοτούν και θα εκτελέσουν το κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς την απαραίτητη αμεροληψία που χρειάζεται. Και από την άλλη, την ώρα που νομοθετεί την ταφόπλακα για τα δικαιώματα των προσφύγων, χτυπά και πολιτικά την Υπηρεσία Ασύλου, διώχνοντας έμπειρους υπαλλήλους, που όλα αυτά τα χρόνια τηρούν το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης και δεν έχουν δεχτεί να κάνουν τις εκπτώσεις που ωθεί η κυβέρνηση. Εμείς πρόκειται να σταθούμε δίπλα τους και να συνεχίσουμε να πιέζουμε για τη δικαίωσή τους και εντός και εκτός Βουλής».