23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φέτος είναι αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη, που το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της.
Το Φεστιβάλ, ανοιχτό και φιλόξενο, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και στις παράλληλες εκδηλώσεις του. Η Καλαμάτα, ο δήμαρχός της Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου και διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα υποδεχτούν φέτος οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ένα σεμινάριο, τέσσερα εργαστήρια, δύο masterclass και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις.
* Σήμερα Κυριακή αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η παράσταση «Ανύποπτος χρόνος». Για πρώτη φορά ο Κινητήρας συμμετέχει στο Διενθές Φεστιβάλ Καλαμάτας. Σύλληψη, χορογραφία Αντιγόνη Γύρα & η ομάδα του Κινητήρα. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου, που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή όπου ξαφνικά όλα αλλάζουν – λίγο ή πολύ. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κινείται κυκλικά, μαζί, σε όλη τη διάρκεια του έργου, ενώ η κυκλικότητα αυτή διακόπτεται από μικρά ή μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο, δημιουργώντας ανατροπές στη συνεχόμενη ροή.
Όπως ακριβώς γίνεται και στη ζωή μας∙ το πετάρισμα μιας πεταλούδας, μια λακκούβα στο δρόμο, ένας αιφνίδιος θάνατος, ένας έρωτας συμβαίνουν σε μια στιγμή, και αυτή η στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο, μας αλλάζει. Ο Ανύποπτος Χρόνος αποδεικνύεται για τους δημιουργούς του όλο και πιο προφητικός: κάθε μέρα που περνά, η ανθρωπότητα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι. Δραματουργία Χρήστος Πολυμενάκος, Άννα Τσίχλη-Μπουασσοννά, κοστούμια Δάφνη Αηδόνη, βοηθός χορογράφου Μαριάνθη Λάζου, φωτογραφίες Τάσσος Βενετσανόπουλος. Παίρνουν μέρος: Βίκυ Αδάμου, Πάολα Απαρίσιο, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Αλέξης Βιδαλάκης, Χαρά Γιαννακοπούλου, Kike Garcia, Κωστής Δασκαλάκης, Μαριλένα Δασκαρόλη, Ανθή Θεοφιλίδου, Χρήστος Καλκάνης, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Δέσποινα Κωστελίδου, Άρτεμις Λαμπίρη, Κατερίνα Λιόντη, Μάγδα Μάστορα, Σμαράγδη Μιχαλακάκου, Γιάννης Μιχαλακούκος, Αγγελική Παπαδία, Εξαρμενία Παππά, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Ευγενία Σιγαλού, Φάνια Χρηστίδη κ.ά. Guest Φλώρα Καλομοίρη.
Την Κυριακή 16 Ιουλίου, στις 8μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία. Ελεύθερη είσοδος.
* Την Δευτέρα η παράσταση «Αλάσκα» σε ιδέα και χορογραφία της Ίρις Καραγιάν από την Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ. Μουσική Νίκος Βελιώτης, σχεδιασμός χώρου Γιώργος Μαραζιώτης, σύμβουλοι δραματουργίας Μυρτώ Κατσίκη, Σωτήρης Μπαχτσετζής, σχεδιασμός φωτισμού Τάσος Παλαιορούτας. Ερμηνεύουν: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου.
Την Δευτέρα 17 Ιουλίου, στις 8μ.μ., στο Στούντιο Μεγάρου Χορού. Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Προβολή ταινίας: «Martha & Niki» σε σκηνοθεσία και σενάριο Tora Mkandawire Mårtens. Συμμετέχουν οι χορεύτριες Martha Nabwire & Niki Tsappos. Σουηδία, 2015. Στα σουηδικά με ελληνικούς υπότιτλους. Την Κυριακή 16 Ιουλίου, στις 10μ.μ., στο Προαύλιο Μεγάρου Χορού.
Προβολή ταινίας: «Working Dancers» σε σενάριο και σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Julia Martinez Heimann. Αργεντινή – Ελλάδα, 2016. Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους. Την Δευτέρα 17 Ιουλίου, στις 10μ.μ., στο Προαύλιο Μεγάρου Χορού. Μετά την προβολή, η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη θα συζητήσουν με το κοινό πάνω στα θέματα της ταινίας καθώς και για την εμπειρία του τριήμερου εργαστηρίου Working Bodies, ο χορευτής ως εργαζόμενος. Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη