Αλλαγή θεμελίων στη Νέα Δημοκρατία

Ϡ䱯 ʵﲠ̧�ܪ粠 ﬩럡 �㩡 �尥3 ¯���͝Რħ쯪Რ쥠蝬Ầquot;о맳砂맬ܴ��맭骯��Χꡩ e�ﬢ�粠ū맭骞륬骞 ӡﵤ骞 qᢟᠬ堄顪Ꞡӵ춹ퟡ" (EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Του Ρένου Γεωργίου

Αν κάτι πηγαίνει καλά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η προσπάθεια αλλαγής θεμελίων που προσπαθεί να κάνει ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ασχέτως αν αυτός είναι ο πραγματικός στόχος του ή αν το κάνει λόγω της ομηρίας στην οποία βρίσκεται —από αυτούς που συνέβαλαν ώστε να εκλεγεί σε αυτή τη θέση, ως εύκολος εσωκομματικός αντίπαλος για να μπει στο περιθώριο, όταν καταφέρουν να πάρουν στον έλεγχο τους τον τίτλο και τα σύμβολα του κόμματος — οδηγεί τη ΝΔ σε δρόμους όχι και τόσο οικείους για τη συντηρητική παράταξη. Ξέρει ότι για να παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα, θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές των, αμφιβόλου πολιτικής κατάρτισης και διορατικότητας, συμβούλων που τον περιτριγυρίζουν.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν θα αμφισβητηθεί, ως αρχηγός του κόμματος, έως τις εκλογές για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα τα νέα θεμέλια της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να εμφανισθεί ο νέος αρχηγός. Ο δεύτερος λόγος είναι να μην χρεωθεί κανένας άλλος την επερχόμενη ήττα. Αν αναζητά κάποιος και τρίτο λόγο, εύκολα μπορεί να τον βρει στην απαλλαγή του χώρου αυτού, μετά την ήττα του Κυριάκου, από τον μηχανισμό που χτίστηκε επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Υπερεκτίμηση της επιρροής

Ηγέτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς είναι σαφές ότι δεν έχει καμία σχέση με τη βάση, τους ψηφοφόρους του κόμματος του και την κοινωνία μέσα στην οποία αυτοί ζουν. Οι επαφές του είναι με εκπροσώπους συμφερόντων τα οποία προωθεί, όχι κατ’ ανάγκη μόνο μέσα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι άγνωστο κατά πόσο γίνονται πιστευτά, απ’ όλα τα στελέχη της ΝΔ, τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που γίνονται για λογαριασμό νεοδημοκρατικής ομάδας και κυκλοφορούν στα γραφεία του Μοσχάτου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απ’ αυτές τις έρευνες, η ΝΔ προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατά 17 % , ενώ τα ποσοστά προτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας είναι μονοψήφια.
Λογικό είναι με την εικόνα που του παρουσιάζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υπερεκτιμά τη δύναμη και την επιρροή του κόμματός του στην ελληνική κοινωνία και να προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες κατά ορισμένους δείχνουν πανικό, κατ’ άλλους, όμως, πολύ κακή εκτίμηση της κατάστασης. Διόλου απίθανο το ένα να φέρνει το άλλο. Σε αυτές μπορούν να ενταχθούν το αίτημα του για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη βουλή για την οικονομία, που έγινε την Πέμπτη και κατέληξε σε ένα ακόμα φιάσκο για τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά και τα όσα είπε στην συνέντευξη του στο ευρωπαϊκό δίκτυο Politico. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα της πΓΔΜ φέρεται να δήλωσε: «There’s fear of “regional unrest” in Greek Macedonia, where separatist forces may see the deal as an invitation to get organized», («υπάρχει φόβος για “περιφερειακές αναταραχές” στην ελληνική Μακεδονία, όπου οι αυτονομιστικές δυνάμεις μπορούν να δουν τη συμφωνία ως πρόσκληση για να οργανωθούν»). Καθώς η δήλωση αυτή θα μπορούσε να βάλει φωτιά, όχι μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή, ορισμένοι μέσα στη ΝΔ, που φαίνεται ότι ακόμα κατανοούν τα στοιχειώδη, φρόντισαν να την εξαφανίσουν από το μεταφρασμένο στα ελληνικά δελτίο τύπου που εξέδωσε το Μοσχάτο.

Σε ξένη τροχιά

Αυτό που δεν μπόρεσε όμως να καλύψει το επιτελείο της ΝΔ, πώς είναι δυνατόν να το κάνει άλλωστε, αφού είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των «νέων θεμελίων», είναι η στάση των εκπροσώπων του κόμματος σε τροπολογία που ψηφίστηκε στην Ευρωβουλή. Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μαζί αυτούς της Χρυσής Αυγής καταψήφισαν τις τροπολογίες που προέβλεπαν να μην ξεπερνούν ημερησίως οι ώρες εργασίας τις 8, τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, τις 80 ώρες εργασίας για δυο διαδοχικές εβδομάδες, καθώς και την τροπολογία για διάλειμμα 60 λεπτών ύστερα από 4,5 ώρες οδήγησης από επαγγελματίες οδηγούς.
Με αυτά τα δεδομένα, αυτό που θα πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί είναι η έκφραση «η κυβέρνηση πήρε το γήπεδο από τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πορεύεται ανερμάτιστα». Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ομάδα που ηγείται της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, συνειδητά τη βάζει σε τροχιά ξένη προς το μεγάλο σώμα των συντηρητικών ψηφοφόρων οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα τις ανακατατάξεις που γίνονται στο χώρο τους. Κουρασμένοι, ίσως, από τις συνεχείς δημοσιεύσεις σκανδάλων, ενώ η «κάθαρση» δυστυχώς αργεί, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το εφιαλτικό σκηνικό που προδιαγράφουν οι κινήσεις του αρχηγού τους.