Αλληλεγγύη στον Τουργκούτ Καγιά

tourkos

Κρατείται στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Φυλακών Κορυδαλλού ο 45χρονος ιστορικός, δημοσιογράφος, αγωνιστής Tουργκούτ Καγιά. Από 31 Μαΐου κάνει απεργία πείνας, διεκδικώντας τη «μη έκδοσή του στην Τουρκία», όπου έχει στο παρελθόν υποστεί βασανιστήρια και όπου τον αναμένει η φυσική του εξόντωση. Σύμφωνα με μια προκλητική στις 30/5/18 απόφασή του, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε το αίτημα των αρχών του τούρκικου κράτους για την έκδοση του αγωνιστή. Αυτό μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί ο Καγιά, διεκδικώντας την ελευθερία του, κατέθεσε αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει υποστεί διώξεις από τις τουρκικές αρχές, ενώ από το 1992 βρίσκεται στις φυλακές λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Συνολικά έχει φυλακιστεί επί 14 έτη με την κατηγορία της συμμετοχής του σε τρομοκρατική οργάνωση. Από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιείται, αγωνιζόμενος για το δίκαιο του κουρδικού και τουρκικού λαού, συμμετέχοντας σε όλους τους μεγάλους αγώνες της τουρκικής αριστεράς.
Ο τομέας Δικαιωμάτων και το τμήμα Προσφυγικής Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν από την πρώτη στιγμή που αντελήφθησαν την άμεση εξέταση από την Επιτροπή Ασύλου του αιτήματός του, στεκόμενοι αλληλέγγυοι στον αγώνα του. Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του τομέα Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, επισκέφθηκε στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού τον τούρκο αριστερό αγωνιστή, την Κυριακή 1η Ιουλίου, δηλώνοντας την πλήρη υποστήριξη στο βασικό αίτημά του, διαβεβαιώνοντας σε συντροφικό κλίμα ότι είναι αδιανόητα τα σενάρια περί δήθεν διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν και της ανταλλαγής του με τους έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται κρατούμενοι στην Τουρκία.
Αναμένοντας μια δίκαιη κρίση επί της ουσίας του αιτήματός του, πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η επιστροφή του στην Τουρκία δεν νοείται. Η επιβάρυνση της υγείας του δεν επιτρέπει καμία καθυστέρηση, καθώς την Παρασκευή το μεσημέρι ο Καγιά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφερόταν για δεύτερη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο.
Βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι στη χώρα μας κατανοούν πως ο αριστερός αγωνιστής διεκδικεί την ελευθερία, που του έχουν στερήσει άδικα, θα δώσουν άμεση και γρήγορη λύση και ο Tουργκούτ Καγιά θα είναι ελεύθερος.

Κορίννα Ρεπούση