Αποφασιστική στάση και το αίνιγμα του Καμμένου

 

Μετά και την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, που σημαίνει τον άμεσο ερχομό της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, βρισκόμαστε, μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε αναμονή για τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου και το μέλλον της κυβέρνησης.
Η συνάντηση, αν δεν πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, είναι πιθανό να έχει ήδη συντελεστεί μέσα στο σαββατοκύριακο και οι εξελίξεις να μας έχουν ξεπεράσει. Το ερώτημα είναι αν ο Πάνος Καμμένος θα κρατήσει την αρχική στάση του, δηλαδή καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά συνέχεια της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ή θα υιοθετήσει την πιο οξυμένη στάση, που εκδηλώθηκε από το Δεκέμβριο και μετά, και αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.
Μετά από ένα φλερτ από μέρα σε μέρα και με τα δύο ενδεχόμενα, η τελευταία δημόσια τοποθέτησή του, μέσω twitter το απόγευμα της Παρασκευής, μάλλον μεταφράζεται ως επιστροφή στην πιο ψύχραιμη στάση, καθώς δήλωσε πως «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Διαφωνίες στην ΚΟ των ΑΝΕΛ

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά το πέρας της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλειονότητα διαφώνησε με την πρότασή του για αποχώρηση των υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η πρόταση έγινε δεκτή μόνο από την Μ. Κόλλια Τσαρουχά και τον Κ. Κατσίκη, ενώ οι Ν. Μαυραγάνης, Θ. Παπαχριστόπουλος, Β. Κόκκαλης και Κ. Ζουράρις διαφώνησαν. Η Ε. Κουντουρά, ο Τ. Κουίκ και η Μ. Χρυσοβελώνη απουσίαζαν, με την τελευταία όμως να έχει συστήσει την περασμένη εβδομάδα ψυχραιμία και την αναμονή της τελικής συμφωνίας, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και τον ενδεχόμενο υποστήριξής της. Το γραφείο Τύπου των ΑΝΕΛ διέψευσε εν τούτοις τις παραπάνω πληροφορίες, κάνοντας λόγο για αποκυήματα φαντασίας και ότι «η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν τους ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν πετυχαίνει το στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια».
Παρόλα αυτά, ο διχασμός που έχει επικρατήσει στο κόμμα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου μετά τους πρόσφατους χειρισμούς του επικεφαλής του στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι δεδομένος. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» την Παρασκευή, χαρακτήρισε ως δεδομένο το «διαζύγιο» της κυβέρνησης. Την ίδια μέρα, όμως, μετά και τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ, ακόμα και ο Κ. Ζουράρις, από τους σταθερούς επικριτές της συμφωνίας των Πρεσπών, σε κείμενό του όπου ανέλυε την αντίθεσή του στη συμφωνία, κατέληγε πως «η ως άνω άποψή μου συνυπάρχει με την πλήρη και διαρκή εκ μέρους μου στήριξη προς την παρούσα κυβέρνηση, μέχρις λήξεως τής εντολής». Ενώ ο Θ. Παπαχριστόπουλος την περασμένη εβδομάδα δήλωνε πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και πως αν ο Πάνος Καμμένος τον διαγράψει για τη στάση του, δεν θα παραδώσει την έδρα του.

Άστοχη επιλογή

Δεδομένων αυτών, μόνο ως άστοχη πολιτικά μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή του Πάνου Καμμένου να σκληρύνει τη στάση του στο Μακεδονικό. Επιλογή που πιθανά οφείλεται στην επιθυμία του, ενόψει και των εκλογών, να συγκροτήσει το κόμμα του γύρω από ένα ταυτοτικό ζήτημα και να χτίσει το δεξιό-εθνικιστικό προφίλ του, που θα τον διαχώριζε από τον κυβερνητικό του εταίρο, καθώς στα τρία χρόνια του κυβερνητικού συνασπισμού έχει βρεθεί αντιμέτωπος με νομοσχέδια αριστερών αρχών που είχαν προκαλέσει μικροτριγμούς στους ΑΝΕΛ, όπως αυτό της ιθαγένειας και της ταυτότητας φύλου. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, η επιλογή του αυτή εκπυρσοκρότησε, οδηγώντας το κόμμα του σε αναταραχή.
Όσον αφορά τώρα τη στάση τού Μαξίμου, πρόσωπα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δήλωσαν στην «Εποχή» την Παρασκευή το βράδυ ότι «η θέση τού πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει σε τίποτα σε σχέση με όσα είπε στη συνέντευξή του την Τετάρτη στο “Open.tv”. Αν, δηλαδή, οι ΑΝΕΛ επιθυμούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών αυτό είναι σεβαστό. Σε περίπτωση που επιθυμούν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή».

Θετικές ψήφοι

Σε αυτό το ενδεχόμενο, ξεκάθαρα προς το παρόν έχει τοποθετηθεί μόνο ο βουλευτής Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι, που δήλωσε την Παρασκευή το πρωί στους «Αταίριαστους» στο Σκάι πως, εφόσον η πρόταση εμπιστοσύνης έρθει στη Βουλή πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, θα ψηφίσει θετικά, προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία, καθώς είναι ζήτημα ταυτοτικό για τον ίδιο. Με εξαίρεση τους βουλευτές Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανό, που έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας, οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού και ο επικεφαλής τους που είναι υπέρ της συμφωνίας, δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμα ποια στάση θα κρατήσουν στην περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για τον Θ. Θεοχαρόπουλο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που αντίθετα με τον υπόλοιπο συνασπισμό, υποστηρίζει τη συμφωνία, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα στηρίξει και την κυβέρνηση ώστε να τη φέρει στη Βουλή, σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ.

Τζέλα Αλιπράντη