ΑΥΣΤΡΙΑ: Υπερψηφίστηκε το 12ωρο εργασίας

kovanis
Αντιδράσεις από τα συνδικάτα

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους της Βιέννης την προηγούμενη εβδομάδα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης του καγκελάριου Κουρτς να καθιερώσει σε καθημερινή βάση τη 12ωρη εργασία.
Η πρόταση αυτή θεωρείται παράλογη και καταστροφική για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τα οποία είναι αποφασισμένα να αντισταθούν σ΄ αυτό το μέτρο με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, όπως τόνισε ο Βόλφγκανγκ Κάτσιαν πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Αυστρίας. Τα συνδικάτα, μάλιστα, θα ζητήσουν να τεθεί σε δημοψήφισμα η καθιέρωση του 12ωρου που θα έχει σαν συνέπεια την επέκταση των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα μέχρι και στις 60 ώρες.
Η κυβερνητική συμμαχία της δεξιάς (Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα) με την άκρα δεξιά (Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας) εκτιμάται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων μετά την πρόταση για τον προστατευτικό άξονα ή αλλιώς το αυστριακό μοντέλο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Μια τέτοια εξέλιξη ήταν σχεδόν αδιανόητη για τους εργαζόμενους της Αυστρίας που είχαν κατακτήσει, παρά τις ενστάσεις και τις πιέσεις των Βρυξελλών, ένα καλό εργασιακό περιβάλλον που συμβαδίζει με τη διατήρηση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος που είχε οικοδομηθεί στα χρόνια των σοσιαλδημοκρατικών διακυβερνήσεων.
Η δεξιά κυβέρνηση το 2004 επιχείρησε να εφαρμόσει τη στρατηγική της Λισαβόνας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με απρόσμενη αντίσταση. Η εκτεταμένη αντίσταση του συνδικαλιστικού κινήματος την ανάγκασε να αναδιπλωθεί. Στις εκλογές που ακολούθησαν πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα. Τα γεγονότα αυτά είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που αποφεύγουν να αναλάβουν το ρίσκο «των μεταρρυθμίσεων». Το 2016 μάλιστα προέβησαν σε επιπλέον ρυθμίσεις, έτσι ώστε να ευνοηθούν και να συνταξιοδοτηθούν άτομα τα οποία έχουν μόνο 30 χρόνια ασφάλισης, παίρνοντας το ελάχιστο 1.000 ευρώ σύνταξη. Ο αριθμός των ατόμων που επωφελήθηκαν από αυτή τη ρύθμιση ήταν σχετικά μεγάλος και κυρίως γυναίκες, οι οποίες είχαν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας.
Η εποχή αυτή φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της και στην Αυστρία. Η συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς που έχει ρίξει το βάρος της στην αντιμεταναστευτική πολιτική θεωρεί πως μπορεί ταυτόχρονα να προωθήσει όλα τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα.
Η αποδιάρθρωση, όμως, των εργασιακών σχέσεων θα έχει σαν αποτέλεσμα και την υποβάθμιση των κοινωνικών-ασφαλιστικών, την ανατροπή των σημερινών όρων και προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση. Μια τέτοια προοπτική ανησυχεί τους εργαζόμενους της Αυστρίας όταν βλέπουν ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους στη γειτονική Γερμανία είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μέχρι και 48 χρόνια για να πάρουν μια σύνταξη ελάχιστα πάνω από το επίπεδο φτώχειας.
Οι στόχοι του Σεμπάστιαν Κουρτς δεν περιορίζονται μόνο στο προσφυγικό επεκτείνονται και στα κοινωνικά ζητήματα. Μέχρι που μπορεί να φθάσει όμως;

Μ. Κ.