Εκεί όπου απαγορεύτηκαν τα κρουαζιερόπλοια

Στην Μεσόγειο τα κινήματα αποτρέπουν τον υπερτουρισμό

Κινήματα ενάντια στα κρουαζιερόπλοια-πλωτές πόλεις και τον υπερτουρισμό έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Μεσόγειο τα τελευταία τρία χρόνια, πετυχαίνοντας, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικές νίκες. Στην Βενετία, την Μασσαλία και την Βαρκελώνη ακυρώθηκαν τα έργα επέκτασης των λιμανιών για να χωρούν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ενώ υπήρξαν και άλλες πόλεις όπου επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί, αφού είδαν τα καταστροφικά για την τοπική κοινωνία και οικονομία αποτελέσματα.
Στην Ιταλία, τον Σεπτέμβριο του 2019, και συγκεκριμένα στην Βενετία, απαγορεύτηκε η πρόσδεση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, με υπουργική απόφαση, ύστερα και από πρόσκρουση ενός κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Βενετίας, που προκάλεσε φθορές στο προστατευόμενο από την UNESCO μνημείο. «Ο υπερτουρισμός», διαπιστώθηκε από την UNESCO, «αλλοιώνει την ταυτότητα της πόλης, την πολιτιστική και κοινωνική της αξία». Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα προστασίας της Βενετίας ως ιστορικής πόλης αλλά και ως τουριστικού προορισμού, ύστερα και από διαδηλώσεις πολιτών που κατά χιλιάδες κατάγγειλαν τη δημαρχία πως «διαλύει την πόλη, χάριν του γρήγορου τουρισμού».
Στο Βέλγιο, το 2018, αποφασίστηκε ο περιορισμός των κρουαζιερόπλοιων στην φλαμανδική πόλη Μπρυζ, από τα πέντε στα δύο την ημέρα, καθώς είδαν ότι πολλά τοπικά μαγαζιά έκλειναν και γίνονταν τουριστικά και αυτό αλλοίωνε το χαρακτήρα της πόλης. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε τότε «Πρέπει να ελέγξουμε τον τουρισμό για να μην γίνουμε Ντίσνεϊλαντ. Πρέπει να προστατεύσουμε το χαρακτήρα της πόλης μας και την τοπική οικονομία». Στην Κροατία, το Ντουμπρόβνικ έγινε ο απόλυτος προορισμός για κρουαζιέρα, ύστερα από την προβολή του σίριαλ Game of Thrones. Ο δήμαρχος του Ντουμπροβνικ ανακοίνωσε το 2018 τον περιορισμό των τουρισμών, μέσω της ακύρωσης σχεδίων επέκτασης του λιμανιού και της απαγόρευσης πρόσδεσης άνω των δύο κρουαζιερόπλοιων την ημέρα. Το 2019, στην Βαρκελώνη περιορίστηκε η προσέλευση κρουαζιερόπλοιων καθώς «δεν χωράνε άλλοι τουρίστες, εκτός αν διαλύσουμε την πόλη», όπως δήλωσε τότε η δήμαρχος Άντα Κολάου.
Αντίστοιχα, αυτές τις μέρες γίνεται μια προσπάθεια προστασίας της Μαγιόρκα, με συλλογή υπογραφών (ήδη έχουν υπογράψει πλέον των 11.000 κατοίκων της περιοχής) και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ώστε να απαγορεύεται η πρόσδεση άνω του ενός κρουαζιερόπλοιου. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο κίνημα, η Μαγιόρκα είναι το δεύτερο πιο μολυσμένο λιμάνι της Ευρώπης, με τα κρουαζιερόπλοια να απορρίπτουν 28 τόνους ρύπων.

Ι.Δ.