Ένα τηλεφώνημα… με συνέπειες

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που διαδραματίστηκε στις 25 Ιουλίου, τέσσερις μέρες μετά τη νίκη του κόμματός του “Υπηρέτης του λαού” στις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 43%. Η δημοσίευση ήρθε ως απάντηση στην προσπάθεια του Δημοκρατικού κόμματος για καθαίρεση του Ντ. Τραμπ από την προεδρία με διάφορες διαρροές. Η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων και στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος Νάνσυ Πελόζι, η οποία τα τελευταία χρόνια συχνά-πυκνά εμμένει στην αποπομπή του αμερικανού προέδρου με πρόσχημα κυρίως την εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά των ΗΠΑ, διέρρευσε στοιχεία της τηλεφωνικής συνομιλίας. Το αμερικανικό Κογκρέσο ξεκίνησε την τυπική διαδικασία για την αποπομπή του Προέδρου για παραβίαση των συνταγματικών του υποχρεώσεων, όπως είχε γίνει με τον Νίξον για το περίφημο “Γουώτεργκειτ”, επειδή όπως υποστηρίζεται δεν έπρεπε να ζητήσει από το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν. Δύσκολα όμως θα περάσει από τη Γερουσία, όπου οι ρεπουμπλικάνοι έχουν ευρεία πλειοψηφία.

Τι συμβαίνει με τους Μπάιντεν;

Τι είχε συμβεί; Ο γιος του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, μετά τις κινητοποιήσεις στο Μαιντάν και τη βίαιη αποπομπή του Βίκτωρα Γιανουκόβιτς το 2014, έγινε συνιδιοκτήτης μιας μεγάλης ουκρανικής εταιρίας φυσικού αερίου της Burisma Holdings και κατηγορείται για διαφθορά και εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Μάλιστα, το 2016 ο γενικός εισαγγελέας Βίκτωρ Σόκιν βρήκε το θάρρος να ξεκινήσει έρευνα για την “υπόθεση Burisma”. Αυτό το πλήρωσε με την απόλυσή του μετά από παρέμβαση του ίδιου του Τζο Μπάιντεν. Σημειωτέον, ο τελευταίος είχε διαδραματίσει καθοδηγητικό ρόλο στην οργάνωση των κινητοποιήσεων εναντίον της τότε φιλορωσικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Τι ειπώθηκε

Ο Ντ. Τραμπ, κατά τη συνομιλία, κατηγόρησε την Αγγέλα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν ότι παραβιάζουν τη συμφωνία για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ρώτησε τον Β. Ζελένσκι αν μπορεί να ασχοληθεί με την “υπόθεση Μπάιντεν” ο γενικός εισαγγελέας. Ο ουκρανός πρόεδρος του απάντησε ότι ο γενικός εισαγγελέας “θα είναι 100% δικός μου άνθρωπος“ και θα ασχοληθεί με το θέμα. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία του για αγορά από τις ΗΠΑ αντιαρματικών Javelin.
Η δημοσίευση της συνομιλίας οπωσδήποτε έφερε σε δύσκολη θέση τον ουκρανό πρόεδρο. Σκοπός του αμερικανού προέδρου ήταν να κατηγορηθεί ο κύριος αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν για διαφθορά και να εκτοπιστεί από την κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν του χρόνου. Ο Β. Ζελένσκι δεν επιθυμεί την εμπλοκή του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Άλλωστε, ο προκάτοχός του Πετρο Ποροσένκο δεν κέρδισε τίποτα από την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον. Τώρα, όμως, που ήρθαν έτσι τα πράγματα ο Ντ. Τραμπ επιθυμεί να σύρει την Ουκρανία προς την πλευρά του, υπονοώντας ότι έτσι θα αποκομίσει οφέλη από την ενδεχόμενη επικράτησή του.

Η «ρώσικη ανάμειξη» ξανά στο προσκήνιο

Είναι φανερό, ότι η διαμάχη γύρω από τη “ρώσικη ανάμειξη” επανέρχεται με άλλες μορφές στις πολιτικές εξελίξεις των ΗΠΑ. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάντα αναγκαίος ένας εξωτερικός εχθρός και αν δεν υπάρχει πρέπει να εφευρεθεί. Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχασε τις προηγούμενες εκλογές μαζί με τον Τζο Μπάιντεν, κατηγορεί τον Ντ. Τραμπ ότι στόχος του είναι η απώλεια της Ουκρανίας ως στρατιωτικού εταίρου που “προσπαθεί να προφυλαχτεί από το φίλο του Τραμπ Βλαντίμιρ Πούτιν”. Επίσης δήλωσε ότι στον ουκρανό πρόεδρο τέθηκε το δίλλημα: ή βοηθάει τον Τραμπ ή χάνει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις κερδίζει ο Πούτιν. Ο Ντ. Τραμπ, από την άλλη, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το “ρώσικο χαρτί” εναντίον του Δημοκρατικού κόμματος που ήταν ο εμπνευστής της “ρώσικης ανάμειξης”. Συχνά αναφέρει ότι δεν έχει ο ίδιος ισχυρές σχέσεις με τους Ρώσους, αλλά πως η Χ. Κλίντον έπαιρνε χρήματα από ρώσους ολιγάρχες. Στις 23 Σεπτεμβρίου υπήρχε άρθρο στη Wall Street Journal με τίτλο: «Αποπομπή είναι αυτό που θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν» και υπογράφεται από 19 ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου που υποστηρίζουν ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία πάντα είχε τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ και ότι η κίνηση των Δημοκρατών για αποπομπή του Ντ. Τραμπ με φόντο την Ουκρανία διευκολύνει τη Ρωσία, η οποία επιθυμεί την αποδυνάμωση αυτής της βοήθειας και τη διάσπαση των αμερικανών.

Μιχάλης Ρένεσης