Επαναλειτουργία για δράσεις υπέρ αστέγων μέχρι νεωτέρας

astegoi

Η ασάφεια αποτελεί πλέον τη βάση της συνεργασίας του Δήμου της Αθήνας με τις ομάδες που στηριζουν το προγράμμα ΣυνΑθηνά. Αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα είχε ως στόχο την προβολή της επικοινωνίας του Δήμου με τους πολίτες και τη στήριξη στις πρωτοβουλίες τους. Αν και η αποτίμηση του Δήμου για το σύνολο των δράσεων παρουσιάζεται θετική, μας απασχόλησε τελευταία το θέμα της Στέγης του προγράμματος στη Βαρβάκειο, που μοιάζει να είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του. Ο Δήμος της Αθήνας, παρά το πολυδιαφημισμένο ως συμμετοχικό πρόγραμμα, προχώρησε στον αποκλεισμό δράσεων με σημαντική κοινωνική προσφορά στους πιο ευπαθείς ανάμεσά μας, άπορους και άστεγους. Προχώρησε στη διακοπή του νερού για τα γεύματα που σερβίρουν συλλογικότητες στον ανοιχτό χώρο «Στέγη της Βαρβακείου». Η απόφαση αυτή ελήφθη ερήμην των ομάδων που αφορά, παρά την σύμπραξή τους με τον Δήμο και την κάλυψη των αναγκών που προσέφεραν από το 2013 μέχρι σήμερα. Μόνη ειδοποίηση, η επιστολή από το Δήμο να σταματήσουν όλες οι δράσεις μετά τις 9 Σεπτεμβρίου. Η Ανοιχτή Πόλη προκάλεσε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Αυγούστου και έγινε σχετικός διάλογος. Ακολούθησε συνάντηση των ομάδων με την υπεύθυνη αντιδήμαρχο, όπου δόθηκε προσωρινή παράταση στη λειτουργία του χώρου με ασαφή προοπτική.
Τα ερωτήματα είναι πολλα: γιατί δεν υπηρξε μέχρι τώρα η συνεργασία για τη συντήρηση και τη σωστή λειτουργία του χώρου; γιατί δεν βρέθηκε εναλλακτικός χώρος πριν διακοπούν τα γεύματα; γιατί η συνάντηση για διάλογο έγινε μετά την ειδοποίηση για διακοπή της λειτουργίας του χώρου; Η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, σε συνέντευξη της στη Lifo στις 22/8/2018 δήλωσε ότι «το άλλο σκέλος είναι ότι η περιοχή λόγω του εμπορικού τριγώνου έχει αναβαθμιστεί και ο ρόλος του ΣυνΑθηνά αλλάζει τα επόμενα τρία χρόνια, που αναλαμβάνουμε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με ένταξη προσφύγων. Έτσι θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερο δράσεις που έχουν να κάνουν με πολιτισμό, δηλαδή μαζί με ωφελούμενους, είτε πρόσφυγες, είτε άνεργους, είτε και ομάδες του ΣυνΑθηνά, να γίνονται εκεί πέρα δράσεις περισσότερο πολιτιστικού χαρακτήρα, το οποίο ταιριάζει λιγάκι και με την εξέλιξη της περιοχής». Άρα, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, μια επόμενη φάση που θα είχε ενδεχομένως θετικα αποτελέσματα και θα είχε στήριξη από όλες τις ομάδες.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει ήδη απευθύνει επιστολή, ζητώντας ενημέρωση σχετικά και απολογισμό, και δηλώνοντας ότι θα στήριζε την επέκταση και τον εμπλουτισμό ενός συνολικού και ισότιμα συμμετοχικού προγραμματος και αναμένουμε την απάντηση. Προφανώς υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις και στις πράξεις, κάπου δεν χωρούν οι ομάδες που στήριξαν όλο το προγραμμα του Δήμου κατά την ανθρωπιστική κρίση. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Δήμος παραχωρεί μόνο το χώρο χωρίς καμία άλλη παροχή ή άλλη πρακτική στήριξη.
Η συνθήκη «Μένουμε μέχρι να φύγουμε» θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας για το χώρο, ενώ οι ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για εναλλακτικούς χώρους, ώστε να γίνει η μετεγκατάση τους, αφού πρώτα κινηθούν όλες οι διαδικασίες από το Δήμο. Η Ανοιχτή Πόλη έχει ήδη ζητήσει να λειτουργήσει κανονικά και πάλι ο χώρος, και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συντήρησή του και την ασφαλή λειτουργία των δράσεων. Ζητησαμε να ενημερωθούμε για την επάρκεια των ενεργειών στις οποίες προέβη ο Δήμος για την επίτευξη των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας που κρίνει πως δεν πληροί πλέον ο χώρος για την φιλοξενία συγκεκριμένων δράσεων. Και τέλος, ζητάμε να καταστούν δημόσια τα στοιχεία σύνταξης και εκτέλεσης προϋπολογισμού που αφορούν τη χρηματοδότηση την οποία έλαβε ο Δήμος Αθηναίων από το ίδρυμα Bloomberg Philanthropies για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του δικτύου ΣυνΑθηνά.

Ανοιχτή Πόλη