Επίθεση της κυβέρνησης στο φοιτητικό κίνημα 

Το «τέλος» των φοιτητικών πολιτικών δυνάμεων επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Η ελληνική κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν υπό την εποπτεία τους ένα νομοσχέδιο που προβλέπεται να μεταβάλλει τον τρόπο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών. Στόχος τους, μάλιστα, όπως δηλώνουν, είναι η πλήρης εναρμόνιση των ελληνικών πανεπιστημίων τόσο με τα ευρωπαϊκά, όσο και με τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η «αποκομματικοποίηση» των πανεπιστημίων κατέχει τα πρωτεία στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός ήδη από το 2017 έχει δηλώσει την επιθυμία του για απομάκρυνση των πολιτικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εντάσσει τη λογική του ενιαίου ψηφοδελτίου ως τρόπο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών και όχι με ψηφοδέλτια πολιτικών παρατάξεων. Με άλλα λόγια, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους στο διοικητικό συμβούλιο του τμήματός τους μέσα από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο δεν θα φαίνεται ξεκάθαρα σε ποια πολιτική δύναμη που δραστηριοποιείται εντός των πανεπιστημίων, συμμετέχει ο κάθε υποψήφιος και η κάθε υποψήφια.
Αναμένονται αντιδράσεις από τους φοιτητές, όπως άλλωστε συνέβη και για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις για την εκπαίδευση και την έρευνα. Από τις πρώτες εβδομάδες των μαθημάτων οι φοιτητές έχουν προβεί σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις σχολών πανελλαδικά, για να δείξουν την εναντίωσή τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αλλαγές και αντιδράσεις πρόκειται να σημειωθούν και με την ηλεκτρονική κάλπη, πρόταση υπό τη δικαιολογία ότι γίνεται για να μην κλέβουν τις κάλπες των φοιτητικών εκλογών αναρχικοί.

Αναζωπύρωση του φοιτητικού κινήματος

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα εντός των σχολών και αναζωπύρωση του φοιτητικού κινήματος, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλοι φοιτητικοί σύλλογοι, όπως της ΑΣΟΕΕ και του Παντείου, πήραν αποφάσεις για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων. Αξίζει να σημειωθεί πως στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις η κυβέρνηση απάντησε με ρίψη χημικών προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
Για την εξάλειψη των φοιτητικών πολιτικών δυνάμεων μίλησαν στην «Εποχή» φοιτητές που συμμετέχουν στην δικτύωση σχημάτων BLOCO. Ο Λουκάς Ζάχαρης είναι φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που συμμετέχει στο BLOCO και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, ως μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, δεν θα μπορούσε παρά να επιτεθεί στη δημοκρατία τόσο θεσμικά, όσο και μέσα στους ίδιους τους κοινωνικούς χώρους. Μετά την κατάργηση του ασύλου, ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις και τα διοικητικά συμβούλια θα εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό στην ουσία σημαίνει διάλυση του πολιτικού διαλόγου μες στους συλλόγους, που σημαίνει την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων και λογικών. Αυτό έχει ως σκοπό αφ’ ενός τον μονοκομματικό έλεγχο των φοιτητικών συλλόγων απ’ τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κι αφ’ ετέρου την απονέκρωσή τους, ώστε να μην υπάρχουν αντιστάσεις στη διάλυση της παιδείας. Εμείς, ως Bloco, θεωρούμε κατάπτυστη την προσπάθεια χειραγώγησης των συλλόγων από πλευράς της κυβέρνησης. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το διάλογο μες στους συλλόγους μας, καθώς αποτελεί εργαλείο διεκδίκησης, αλλά και διαμορφώνει πολιτικές και κοινωνικές συνειδήσεις».
Σε αυτό το σημείο, η Μαριάννα Βεντούρη, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, βάζει στο προσκήνιο την αξία ύπαρξης των πολιτικών δυνάμεων εντός του χώρου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Προφανώς για την κα Κεραμέως και την ΝΔ οι φοιτητικές δυνάμεις δημιουργούν προβλήματα στο σχεδιασμό τους και στην άσκηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής εντός των σχολών. Φοιτητική πολιτική δύναμη σημαίνει διεκδικώ συλλογικά και όχι ατομικά, γιατί σε συλλογικά αιτήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις. Σημαίνει αγωνίζομαι και γίνομαι φωνή όχι μόνο των φοιτητικών αιτημάτων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Σημαίνει σπίθα εξέγερσης και κραυγή συνθημάτων. Σημαίνει αντιλαμβάνομαι, διεκδικώ και αλλάζω! Σημαίνει δίνω παλμό στο κίνημα! Αυτό φοβίζει τη ΝΔ και την κα Κεραμέως. Γι’ αυτό θέλουν να αποδυναμώσουν την δύναμη των φοιτητών. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός είναι κάτι που έχει κερδηθεί με αγώνες και οι φοιτητικές πολιτικές δυνάμεις, είναι η αρχή των κινημάτων, διότι δίπλα σε αυτές έρχεται και το εργατικό κίνημα. Η αντικατάσταση τους με ενιαία ψηφοδέλτια που μόνο τη φοιτητική συλλογικότητα δεν θα εκπροσωπούν, ιδιαίτερα σε πανεπιστήμια με έντονη τη νεοφιλελεύθερη παρουσία, όπως στο πανεπιστήμιο Πειραιά, θα εξυπηρετούν μονοσήμαντες ιδεολογικές σκοπιμότητες. Ενεργός πολίτης είναι ο πολιτικοποιημένος πολίτης, που θα μπορεί μέσα στο χώρο που ζει και περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας του, να έχει τη δυνατότητα να ανοίξει πολιτικό διάλογο, να διαμορφώσει άποψη και να διεκδικήσει συλλογικά».
Μαρία Γεωργακοπούλου