Γηροκομείο Αθηνών: Διεκδικώντας δικαιοσύνη

Η υπόθεση με το μεγάλο «πάρτι» στο Γηροκομείο Αθηνών κατά τη διάρκεια της διοικήσεως του «αμαρτωλού» αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα είναι γνωστή και απασχολεί εδώ και καιρό τη δημοσιότητα, καθώς εις βάρος του έκπτωτου προέδρου έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες για τα πεπραγμένα του και τις οικονομικές «μαύρες τρύπες», με «θύματα» τρόφιμους και εργαζόμενους του ιδρύματος. Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται έξι κακουργήματα που αφορούν πλήθος παρανομιών, που απείλησαν ουκ ολίγες φορές με οριστικό λουκέτο το Γηροκομείο. Με βάση αυτά, ο αρχιμανδρίτης Μπούμπας έχει παραπεμφθεί και σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 με την εξέταση του πολυσέλιδου κατηγορητηρίου. Εκτός από τον Πρ. Μπούμπα, βαριές κακουργηματικές πράξεις αντιμετωπίζουν και δυο πρώην στελέχη του ιδρύματος, ο γραμματέας και ο σύμβουλος ταμία του Δ.Σ.

Απιστία δικηγόρου;

Η προσωρινή διοίκηση που τοποθέτησε ο δήμος Αθηναίων (επί δημαρχίας Καμίνη) στο Γηροκομείο Αθηνών, μετά την έκπτωση της απερχόμενης «αμαρτωλής» διοίκησης Μπούμπα, διόρισε το δικηγόρο Ιωάννη Βλάχο να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του ιδρύματος και δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής. Στη συνέχεια, η προσωρινή διοίκηση του κ. Κολιού θεώρησε καλό να ορίσει ως συνήγορο πολιτικής αγωγής και την προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Γηροκομείου, Μαρία Στραϊτούρη, η οποία κατείχε αυτή τη θέση και επί διοικήσεως Μπούμπα.
Η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής προκάλεσε πολλές φορές με τη στάση της, ιδίως με τις επιθετικές ερωτήσεις της προς τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, Πολυξένη Πραστάκου, πρώην σύμβουλο ταμία του ιδρύματος, την οποία και αντιμετώπισε ως… κατηγορούμενη.
Το αποκορύφωμα σημειώθηκε στη δικάσιμο της 17ης Σεπτεμβρίου, όταν η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναγκάστηκε να δηλώσει ότι μετά το πέρας της διαδικασίας θα ζητήσει να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα για να τη διερεύνηση της διάπραξης του αδικήματος απιστίας δικηγόρου εις βάρος της κ. Στραϊτούρη.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου, κ. Κολιός, μεσούσης της δίκης, επέλεξε να απολύσει το συνήγορο κ. Βλάχο, ανακαλώντας με απόφαση Δ.Σ. την εντολή που του είχε δοθεί.
Αποτέλεσμα όλων αυτών να είναι σήμερα μόνη συνήγορος πολιτικής αγωγής η κ. Στραϊτούρη!

Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η πολύκροτη δίκη

Δυστυχώς, υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η πολύκροτη δίκη για την εγκληματική κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο Αθηνών, διότι απαιτείται το Δ.Σ. της προσωρινής διοίκησής του να πάρει απόφαση, ώστε να καταθέσει δήλωση-έγκληση προς το δικαστήριο -σύμφωνα με το άρθρο 464ΠΚ του νόμου 4619/2019 του νέου Ποινικού Κώδικα- ότι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης. Αν αυτό δεν γίνει, τα υπόδικα πρώην μέλη της διοίκησης του Γηροκομείου, μεταξύ των οποίων και ο αρχιμανδρίτης Μπούμπας, υπάρχει πιθανότητα να απαλλαγούν από ορισμένα βαρύτατα αδικήματα για τα οποία και κατηγορούνται.
«Εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα, ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδό τους», προβλέπει το άρθρο 464ΠΚ.
Να σημειωθεί ότι, αν και το Δ.Σ της προσωρινής διοίκησης έχει ήδη λάβει την εν λόγω απόφαση, η πολιτική αγωγή δεν έχει καταθέσει ακόμα στο δικαστήριο την έγκληση, κάτι που πρέπει να πράξει έως και τη δικάσιμο της 29ης Οκτωβρίου.

Η κινητοποίηση της Ανοιχτής Πόλης

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, η Ανοιχτή Πόλη πραγματοποίησε κινητοποίηση για τη διάσωση του Γηροκομείου. «Απαιτήσαμε από την προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών να κατατεθεί το συντομότερο η έγκληση εν όψει της δικάσιμου της 29/10/2019», αναφέρει η δημοτική κίνηση και τονίζει: «Απαιτούμε επίσης τη διενέργεια εκλογών, που με πραξικοπηματικό τρόπο έχουν ακυρώσει δύο φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι προσωρινές διοικήσεις του κ. Κολιού». «Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας διεκδικώντας δικαιοσύνη, διάσωση του ιδρύματος και χρηστή διαχείριση», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης.

Μαρία Λυκούρα