Η δράση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

gue1

Πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα ανέπτυξαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, με καίριες παρεμβάσεις για τα εθνικά θέματα, τα δικαιώματα, την αγροτική οικονομία, τα εργασιακά, το προσφυγικό κ.λπ. Στο πλαίσιο της GUE/NGL πήραν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συμμαχιών με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός μετώπου κατά της λιτότητας, του αυταρχισμού, της συντηρητικοποίησης της ΕΕ και της ακροδεξιάς πολιτικής που στο όνομα του εθνικισμού της ξενοφοβίας όχι μόνο σηκώνει κεφάλι αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ΕΕ, τις αξίες της και την προοπτική μιας Ευρώπης των λαών. Το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση νέων προοδευτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Η ακινησία και ακόμα χειρότερα η οπισθοδρόμηση σε εθνικισμούς, ρατσισμό, ξενοφοβία, μείωση της συνέργειας και της αλληλεγγύης και η συνέχιση της λιτότητας αποτελούν την ασφαλή οδό για την ανατροπή των μέχρι τώρα κεκτημένων σε δικαιώματα, ελευθερίες, εργασιακές σχέσεις και εντέλει της ίδιας της δημοκρατίας. Η «Εποχή» παρουσιάζει σήμερα μερικές από τις σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πήραν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του ελληνικού προγράμματος

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων υπέγραψαν επιστολή προς την Κομισιόν, ζητώντας τη διεξαγωγή εκτεταμένης αξιολόγησης των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων του ελληνικού προγράμματος και τη διευκόλυνση του ευρωκοινοβουλίου στην επιτέλεση του δημοκρατικού, εποπτικού του ρόλο, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη. Την επιστολή συνυπέγραψαν οι Udo Bulbumann, αντιπροέδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, η επικεφαλής των γάλλων σοσιαλιστών, Pervenche Beres, ο ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ernest Urtasun και ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Sven Giegold.

«Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος προσαρμογής αποτελεί σημαντικό βήμα προς την πολυαναμενόμενη σωστή κατεύθυνση. Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική Βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ντέκλαν Κοστέλλο ανέφερε ότι επιπρόσθετα μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ (1% περικοπών σε συντάξεις και 1% αυξήσεις φορών) θα αντισταθμιστούν εξ` ολοκλήρου από αντίστοιχες αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και φορολογικών περικοπών, εκτός και αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν τηρηθεί. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα συνεπάγεται περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων και σημαντική μείωση του ορίου που απαιτείται για την φοροαπαλλαγή, με απόδοση αντίστοιχα 1% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.
Με βάση την αρθρογραφία στον Τύπο, οι περικοπές των συντάξεων δεν περιορίζονται στις υψηλές συντάξεις, άλλα αφορούν το μεγαλύτερο αριθμό των συνταξιούχων, ενώ οι χαμηλότερες βαθμίδες των 600-700 ευρώ θα είναι ιδιαίτερα και σωρευτικά επηρεασμένες από τις μειώσεις του αφορολόγητου ορίου.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα τον κανονισμό 472/2013, απαιτείται διανεμητική αξιολόγηση των επιπτώσεων των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής, απαιτώντας ότι η αναμενόμενη κατανομή της προσπάθειας προσαρμογής, θα είναι δημόσια. Ομοίως, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμεύτηκε στην εναρκτήρια ομιλία του κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα προγράμματα μεταρρύθμισης της ΕΕ θα προχωρούν μελλοντικά όχι μόνο μέσω της αξιολόγησης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, άλλα και μέσω της εκτίμησης των μελλοντικών κοινωνικών επιπτώσεων. Στο μέλλον δεν θα υπάρξουν προγράμματα προσαρμογής, εκτός και αν προηγείται ενδελεχής εκτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων.
Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει εκτεταμένη αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων του Ελληνικού Προγράμματος όπως έχει τροποποιηθεί τώρα. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εκπληρώσει τη νομική της υποχρέωση και την πολιτική της δέσμευση και θα βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκήσει τον δημοκρατικό εποπτικό του ρόλο, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Ισορροπία επαγγελματικής –  οικογενειακής ζωής

gue2

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις διεκδικήσεις του γερμανικού συνδικάτου IG Mettall για αυξήσεις μισθών και εργάσιμη εβδομάδα 28 ωρών παρενέβη με ερώτησή της προς την Κομισιόν.

«Το μεγαλύτερο συνδικάτο στη Γερμανία, η IGMetall, που εκπροσωπεί 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους, διαπραγματεύεται με τις εργοδοτικές οργανώσεις εκτός από αυξήσεις 6% στους μισθούς, την καθιέρωση εβδομαδιαίας εργασίας 28 ωρών για δυο χρόνια για κάθε εργαζόμενο, χωρίς επίπτωση στους μισθούς. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που φροντίζουν ανήλικα παιδιά ή συγγενείς με ανάγκη φροντίδας, η IG Metall προτείνει διατήρηση του μισθού στα επίπεδα του πλήρους ωραρίου. Έπειτα από τη διετή περίοδο μειωμένου ωραρίου, σύμφωνα με την πρόταση, οι εργαζόμενοι θα επανέρχονται εγγυημένα σε εβδομαδιαία εργασία 35 ωρών. Στόχος του γερμανικού συνδικάτου είναι η εξασφάλιση ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας και η χρήση της ευελιξίας στο ωράριο —που σήμερα αξιοποιείται μονομερώς από τους εργοδότες— υπέρ των εργαζομένων.
Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης στη Γερμανία, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πώς αντιμετωπίζει τις προτάσεις για συντεταγμένη μείωση του χρόνου εργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, στο πνεύμα της σχετικής Οδηγίας που συζητείται ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
2. Πιστεύει ότι η ενθάρρυνση των κρατών μελών σε μέτρα μείωσης του χρόνου εργασίας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά, εκτός από την ισορροπία επαγγελματικής-ιδιωτικής ζωής, και στη μείωση της ανεργίας;»

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Αποκλεισμός εργαζομένων του δημοσίου τομέα από τα δικαιώματα ενημέρωσης και διαβούλευσης

gue-kuneva

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) κατήγγειλε την άρνηση της Κομισιόν να φέρει προς συζήτηση και νομοθέτηση στο Συμβούλιο συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και των δημοσίων διοικήσεων των χωρών, για να καλυφθεί ένα νομικό κενό, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι εργαζόμενοι  του δημοσίου (9,8 εκατ. υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης στην ΕΕ) από την οδηγία που κατοχυρώνει το δικαίωμα τους στην πληροφόρηση και τη διαβούλευση. Η ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ (GUE/NGL), Κωνσταντίνα Κούνεβα υπέβαλε το ακόλουθο σχετικό ερώτημα προς την επιτροπή.

«Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), από το 2015 εργοδότες και συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση των κρατών μελών της ΕΕ ήρθαν σε συμφωνία, ώστε το δικαίωμα στην πληροφόρηση και διαβούλευση για τα 9,8 εκατομμύρια εργαζόμενους του τομέα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να καλυφθεί το νομικό κενό στο πακέτο οδηγιών που καλύπτουν αυτό το δικαίωμα . Όμως, η Επιτροπή, παρά την αρχική θετική στάση της, απορρίπτει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και αρνείται να την φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο, χωρίς να εξηγεί τους λόγους. Η άρνηση της Επιτροπής καταστρατηγεί τα άρθρα 151-153 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άρθρο 27 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αλλά και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, τέσσερις μόλις μήνες μετά τη διακήρυξή του, που ορίζουν ρητά το δικαίωμα των εργαζομένων στην πληροφόρηση και διαβούλευση χωρίς διακρίσεις.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Με ποιο σκεπτικό απορρίπτει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στη δημόσια διοίκηση για το δικαίωμα πληροφόρησης και διαβούλευσης;
2) 2) Τι προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός των εργαζόμενων αυτών από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά κοινά εργασιακά δικαιώματα;».
Στην ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν:
«Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως ως προς την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν θα προτείνει στο Συμβούλιο την υλοποίηση της συμφωνίας μέσω της νομοθεσίας της ΕΕ.
Όπως εξηγείται σε επιστολή του Μαρτίου 2018 προς τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους, η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία των κεντρικών κρατικών διοικήσεων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των αντίστοιχων εθνικών αρχών των κρατών μελών. Επιπλέον, διατάξεις για τη διασφάλιση, σε κάποιο βαθμό, της ενημέρωσης και της διαβούλευσης των εργαζομένων του δημόσιου τομέα ισχύουν ήδη σε πολλά κράτη μέλη.
Επιπλέον, το προνόμιο των εθνικών αρχών να διαρθρώνουν και να οργανώνουν τον τομέα της κεντρικής κυβέρνησης οδηγεί μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η οργάνωση του τομέα αυτού διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών, ανάλογα με το βαθμό αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης. Επομένως, η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ διαφορετικά επίπεδα προστασίας, ανάλογα με το εάν το κράτος μέλος έχει μια πιο κεντρική διοίκηση και, ως εκ τούτου, μια κεντρική κυβέρνηση με ευρύτερες αρμοδιότητες, ή μια πιο αποκεντρωμένη ή ομοσπονδιακή διοίκηση, η οποία αφήνει μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα εκτός του πεδίου εφαρμογής μιας τέτοιας νομοθεσίας της ΕΕ.
Επομένως, η Επιτροπή θεωρεί ότι, ειδικά για αυτόν τον τομέα, προσαρμοσμένες λύσεις σε επίπεδο κράτους μέλους θα ήταν περισσότερο ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές από μέτρα σε επίπεδο ΕΕ».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμο σταυροδρόμι

ÂÏÕËÇ - ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Ê.Ï. ÓÕÑÉÆÁ ÅÊÌ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÇÍ ÊÏÉÍÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÃÑÁÌÌÁÔÅÉÁÓ ÓÕÑÉÆÁ ÊÁÉ Ê.Ï. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Σε ένα χρόνο θα έχουμε ευρωεκλογές. Ποιο θα είναι το κεντρικό μήνυμα της αριστεράς στην Ευρώπη;
Οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και για την πορεία που θα χαράξουν από εδώ και πέρα η ΕΕ και η ευρωζώνη. Οι προκλήσεις που έχουμε ως αριστερά είναι πολύ συγκεκριμένες. Η ΕΕ και η ευρωζώνη χρειάζονται επειγόντως αλλαγές με προοδευτικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές λύσεις. Βασικές προτεραιότητες για εμάς είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικών πολιτικών, η προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που θα αφορά τους πολλούς, τις πλατιές δηλαδή κοινωνικές πλειοψηφίες, η ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας των θεσμών της ΕΕ, και βέβαια η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά, την ξενοφοβία, τη ρητορική του μίσους, την αποφυγή της εθνικιστικής οπισθοδρόμησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η αριστερά πρέπει να αποφύγει τις εσωτερικές διαμάχες, την αυτοαπομόνωση και την επιστροφή αποκλειστικά στο εθνικό πεδίο, καθώς και μαξιμαλιστικούς στόχους που δεν ακουμπούν στην πραγματικότητα και στους πολιτικούς συσχετισμούς της εποχής. Η θέση της ευρωπαϊκής αριστεράς πρέπει να είναι κρυστάλλινη σε όλα τα παραπάνω θέματα. Μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε νικηφόρες συμμαχίες.
Πρέπει παράλληλα να οικοδομηθούν προοδευτικές πολιτικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με την αριστερά πτέρυγα των σοσιαλιστών και με τους Πράσινους, απέναντι στη «σκοτεινή συμμαχία» της ακροδεξιάς του Σαλβίνι και του Ορμπάν, αλλά και του ακραία συντηρητικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήδη από το 2016 έχουμε δημιουργήσει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus), όπου ευρωβουλευτές από την αριστερά, τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους επεξεργαζόμαστε μια συνολική δέσμη προτάσεων. Στοχεύουμε σε πολιτικές που θα μειώνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με τη ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, με ανοιχτά σύνορα και όχι μια Ευρώπη-φρούριο, μια Ευρώπη της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.
Οι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που εκφράζουν τις πολιτικές λιτότητας και αυταρχισμών που έχουν αποτύχει πλήρως και τροφοδοτούν την ακροδεξιά, που ρίχνει επιπλέον νερό στο μύλο της συντηρητικής οπισθοδρόμησης, έχουν αποτύχει πλήρως. Τις συνέπειες των πολιτικών αυτών τις βιώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες με τρόπο οδυνηρό.

Η Ευρώπη απέτυχε στο προσφυγικό

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό φαίνεται πως θα είναι καταλύτης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μπορεί αυτές να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση;
Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση του ζητήματος από το 2015, που το προσφυγικό ρεύμα από τη Συρία βρέθηκε στην κορύφωσή του μέχρι σήμερα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκού Συμβούλιο για τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν.
Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν προσέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία μπλόκαραν την εφαρμογή του, με την Ελλάδα και την Ιταλία να φέρουν σε δυσανάλογο βαθμό το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού.
Τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου σίγουρα δεν μας γεννούν αισιοδοξία, καθώς, με εξαίρεση κυρίως την Ελλάδα και τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, τα περισσότερα κράτη-μέλη επιδίωξαν μια πολιτική ανάσχεσης του προσφυγικού ρεύματος και μεταφοράς του προβλήματος εκτός ΕΕ, στα κράτη της Βορείου Αφρικής ή στα υπό ένταξη κράτη των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία.
Η λογική που έχει επικρατήσει μέχρι τώρα είναι εκείνη της χρηματοδοτικής ενίσχυσης τρίτων κρατών και η ακραία αυστηροποίηση των εξωτερικών ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Ιταλίας, να παρεμποδίζεται το έργο διάσωσης των ΜΚΟ από τον Σαλβίνι, και τελικά να υιοθετούνται πολιτικές που δεν ενισχύουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, αλλά αντίθετα αποκαλύπτουν το σκληρό πρόσωπο μιας φοβικής, άτολμης και ευθυνόφοβης ΕΕ.
Κατά συνέπεια, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι δύσκολο προς το παρόν να δοθούν λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση σε κεντρικό επίπεδο, ιδιαίτερα δε όσο ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαίων ηγετών δεν αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά οι πόλεμοι και οι συνθήκες που τους οδηγούν στην προσφυγιά. Η ελληνική κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και οι προοδευτικές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα συνεχίσουμε τη στρατηγική μας για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να προωθήσουμε πολιτικές που σέβονται και ενσωματώνουν επιτυχώς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στη Γερμανία. Πόσο οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την προοπτική στην Ευρώπη;
Η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία είναι κρίσιμη για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά στο προσφυγικό και στις έντονες επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι σοσιαλδημοκράτες για τις τράνζιτ ζώνες που προτείνουν οι κυβερνητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ, Χριστιανοκοινωνιστές του CSU, στα σύνορα με την Αυστρία, οι οποίοι πιέζουν συνολικά για σκληρές πολιτικές έναντι των προσφύγων, και για μια Ευρώπη-φρούριο.
Ο δεύτερος λόγος αφορά στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την ευρωζώνη, όπου η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων. Ακούμε πολλά για τις μεταρρυθμίσεις σ’ αυτή, αλλά βλέπουμε ότι ο διάλογος δεν προχωρά ικανοποιητικά, πόσο μάλλον η υιοθέτηση των αναγκαίων αλλαγών.
Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, όπως η πορτογαλική και η ισπανική, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στο επίπεδο των κοινωνικών πολιτικών και της οικονομικής αρχιτεκτονικής όσο και στο ζήτημα της φορολογίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουν ικανοποιητικά οι προτάσεις αυτές, ωστόσο πιέζουμε και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, και στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

 

Οι αρχηγικές τάσεις έκαναν πάντοτε κακό

Το κόμμα του Μελανσόν αποφάσισε την αποχωρήσει από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πως σχολιάζεται αυτή την εξέλιξη;
Αποτελεί το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης εξέλιξης, μετά από ομόφωνη απόρριψη του προκλητικού αιτήματός τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Εκείνο που είναι σημαντικό, και το οποίο πάντοτε πίστευα και πιστεύω, είναι πως η αριστερά δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της όσο παραμένει κατακερματισμένη. Η αριστερά πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει. Οι αρχηγικές τάσεις, τα «καπετανάτα» και οι δογματισμοί έκαναν πάντοτε κακό, μας απομάκρυναν από το στρατηγικό μας στόχο και τη διαμόρφωση νικηφόρων συμμαχιών. Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία, και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να δουλεύουμε όλοι συλλογικά, να χτίζουμε συμμαχίας και να προχωράμε σε συναινέσεις και συνεργασίες. Κανείς δεν τα κατάφερε μόνος του, ούτε βάζοντας τρικλοποδιές στους πολιτικούς και ιδεολογικούς του συμμάχους.

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΖΑΕΦ: Δεκτή με ενθουσιασμό

Πως δέχθηκε η ΕΕ τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το μακεδονικό και ποιες προοπτικές συνεργασίας ανοίγονται;
Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ είναι αμοιβαία επωφελής, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν, τη διεθνή κοινότητα και την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ακόμα δε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι μοναδικοί που στέκονται ενάντια, χωρίς εναλλακτικές μάλιστα προτάσεις, σε αυτή τη συμφωνία είναι οι εθνικιστές και από τις δύο χώρες, αλλά και η Φώφη Γεννηματά, αντίθετα με την ομόφωνη επίσημη θέση που έχει εκφράσει το ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι αποφασισμένες να προστατέψουν αυτή τη συμφωνία και να τη δουν να πετυχαίνει. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που κυρωθεί και από τα δύο εθνικά κοινοβούλια, θα ανοίξει ο δρόμος ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, γεγονός που θα αποτελέσει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τα Δυτικά Βαλκάνια συνολικά, για την πρόοδο, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στέλνοντας τα «φαντάσματα του παρελθόντος» στην ιστορική λήθη.

Που νομίζετε ότι οφείλεται η μετατόπιση της έναρξης της συζήτησης για την ένταξη της πΓΔΜ και της Αλβανίας στην ΕΕ;
Η ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, έχουν θέσει ως κύριο στόχο την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εκθέσεις προόδου βαίνουν ομαλά.
Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο μακεδονικό αποτελεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, και είναι βέβαιο πως επηρεάζει θετικά τον προενταξιακό διάλογο.
Η καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς είναι αποτέλεσμα τόσο της γενικότερης συζήτησης για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ και σε ευρωζώνη και της εσωτερικής εμβάθυνσης που απαιτείται όσο και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που όλες οι υπό ένταξη χώρες οφείλουν να υιοθετήσουν βάσει των κριτηρίων ένταξης. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. Στη βάση των παραπάνω το ζήτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση πάει λίγο πίσω, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πέρα από το 2019. Η δυναμική της ενταξιακής διαδικασίας διατηρείται στο ακέραιο.

 

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως Σεμπάστιαν Κουρτς

gue-kouloglou

Σε συνέχεια της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη πως το 8ωρο έχει πια ξεπεραστεί η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή στην ψηφοφορία για τα δικαιώματα και τα ωράρια των επαγγελματιών οδηγών, ψήφισε, μεταξύ άλλων, υπέρ της κατάργησης του 8ωρου εργασίας ημερησίως και του εβδομαδιαίου 48ωρου. Μια ημέρα μετά τη συζήτηση για την οικονομία σε επίπεδο αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας του αποκάλυπτε την κρυφή του ατζέντα, μεταξύ άλλων και την «αλλεργία του» στο 8ωρο, αναφώνησε «ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης». Τελικά, ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβεται… Σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: «Η ακροδεξιά στροφή του κ. Μητσοτάκη επεκτείνεται και στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι ακολουθεί τον ακροδεξιό Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, που ζήτησε 12 ώρες εργασίας».
Πιο συγκεκριμένα, ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν την τροπολογία ώστε να μην ξεπερνούν ημερησίως οι ώρες εργασίας το 8ωρο, την τροπολογία για να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, την τροπολογία για να μην ξεπερνούν τις 80 ώρες εργασίας για δυο διαδοχικές εβδομάδες και την τροπολογία για διάλειμμα 60 λεπτών ύστερα από 4,5 ώρες οδήγησης. Υπέρ της διατήρησης του 8ώρου και του 48ώρου ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές της ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών πλην της κ. Καϊλή που στην τροπολογία για το όριο των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως απείχε.

 

«Μόνο έτσι θα σπάσει ο φόβος!»

gue3

Παρέμβαση για την ανησυχητική αύξηση της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη έκανε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνυπογράφοντας με δεκάδες ευρωβουλευτές. Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην ολομέλεια του Ε.Κ. έχει ως εξής:
«Υπάρχουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της Ιταλίας και στα χωράφια μανιταριών της Ολλανδίας. Κακοποίηση εργαζομένων στις καλλιέργειες σπαραγγιών της Τσεχίας και στις καλλιέργειες φράουλας της Ελλάδας, πριν μερικά χρόνια. Το trafficking και η εργασιακή εκμετάλλευση ντροπιάζουν την Ευρώπη. Δεν τροφοδοτούν μόνο τη βιομηχανία του σεξ, αλλά και τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις κατασκευές, τον τουρισμό, την παροχή φροντίδας.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι περήφανη με την ανάπτυξη που συνδέεται με αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο! Η Επιτροπή ελέγχει αν εφαρμόζονται οι οδηγίες για την εμπορία ανθρώπων και για τους εποχικούς εργάτες; Ή ενδιαφέρεται μόνο για τους δημοσιονομικούς κανόνες;
Επειδή το πρόβλημα πρέπει να λυθεί χρειαζόμαστε έξυπνους ελέγχους εργασίας, όπως τόνισα στην έκθεσή μου για το οικιακό προσωπικό, νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες για την εργασία των μεταναστών, και το σημαντικότερο, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για να μπούμε πραγματικά στο 21ο αιώνα. Μόνο έτσι θα σπάσει ο φόβος!»

 

Προστασία των ερευνητών δημοσιογράφων

Την ελευθερία του Τύπου και δημοσιογράφους ερευνητές ζητά ο Στέλιος Κούλογλου μαζί με άλλους συναδέλφους του να προστατεύσει η ΕΕ, με τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα προστατεύει αποτελεσματικά από αγωγές και νομικά έξοδα ερευνητές δημοσιογράφους και ανεξάρτητα ΜΜΕ.
«Στην Μάλτα είδαμε εταιρείες, όπως η Τράπεζα Pilatus και η Henley & Partners να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές, χρησιμοποιώντας το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, για να επιτυγχάνουν την αλλοίωση των ρεπορτάζ ή ακόμη και τη διαγραφή ολόκληρων διαδικτυακών αρχείων. Οι ερευνητές δημοσιογράφοι σταματούν τις έρευνές τους για υποθέσεις διαφθοράς από το φόβο ότι θα επιβαρυνθούν με ακόμη περισσότερα δικαστικά έξοδα. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Μάλτας. Στη Βρετανία, η εταιρεία Appleby, εκείνη που είναι συνυφασμένη με τα Paradise Papers, χρησιμοποιεί αντίστοιχες πρακτικές εναντίον του Guardian και του BBC.
H υπερσυνοριακή φύση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, όπως και η τάση να γίνονται οι δικαστικοί αγώνες σε χώρες εκτός ΕΕ, που έχουν πολύ λεπτές σχέσεις με τους αντιδίκους, απαιτεί και δικαιολογεί μια ευρωπαϊκή απάντηση».
Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τον ευρωπαίο Επίτροπο, Frans Timmermans, να προτείνει μια ευρωπαϊκή οδηγία εναντίον αυτών των πρακτικών, που θα περιλαμβάνει:
• Τη δυνατότητα των ερευνητών δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων ΜΜΕ να αιτούνται την απόρριψη των αγωγών και τη διεκδίκηση αποζημίωσης.
• Την επιβολή προστίμων στις εταιρείες που επιμένουν να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές, προσφεύγοντας σε δικαστήρια εκτός ΕΕ.
• Τη δημιουργία ενός ταμείου που θα υποστηρίζει τους ερευνητές δημοσιογράφους και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, που επιλέγουν να αντισταθούν σε τέτοιες απόπειρες φίμωσης και θα τους βοηθά να ορθοποδήσουν μετά την οικονομική εξουθένωση.
• Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα ονόματα αυτών των εταιρειών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους ερευνητές δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου σε όλη την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε μέχρι αυτή η νομοθεσία να γίνει πραγματικότητα», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.

 

Μισθολογικές ανισότητες και κοινωνικός αποκλεισμός

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τις μισθολογικές ανισότητες αλλά και τους κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού.

«Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ (Νοέμβριος 2017) τέθηκε ως προτεραιότητα στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των Ηγετών των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (10/01/2018). Οι συμμετέχοντες απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ, ώστε να ληφθούν μέτρα για μια “πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη“ τόσο σε εθνικό, όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, ενώ θύμισαν ότι συνιστά απόφαση και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2017) η υιοθέτηση ενός νέου πακέτου πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, των έμφυλων δικαιωμάτων, της εργασίας και της προστασίας των πολιτών.
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:
– Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν αναφορικά με τις τέσσερις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στα πλαίσια και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 201;
– Δεδομένου ότι η βελτίωση της αγοράς εργασίας στην ΕΕ δεν αντανακλάται στο επίπεδο των μισθών, σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση το 2018 (Draft Joint Employment Report), τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, ώστε να εγγυηθεί πως η ανάπτυξη είναι δίκαιη και πως ενισχύει το επίπεδο μισθών, ειδικότερα στις χώρες του Νότου όπου η ζήτηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα;».

 

Επιτάχυνση της νομικής διαδικασίας για τους έλληνες στρατιωτικούς

gue4

Ανακοίνωση εξέδωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς στα μέσα του Απριλίου για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές ζητώντας από την ΕΕ να ζητήσει από την Τουρκία διευκρινίσεις και να επιταχύνει τη νομική διαδικασία χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα για την άσκηση πίεσης ώστε να απελευθερωθούν άμεσα.
«Η εν εξελίξει υπόθεση που αφορά τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές, ήδη από τον Μάρτιο, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από τις επιτυχημένες προσπάθειες της Ευρωομάδας της Αριστεράς για να συμπεριληφθεί το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων σήμερα.
Η διπλή συνοριακή περιπολία στα ελληνικά σύνορα συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις αρχές Μαρτίου, επειδή δήθεν πέρασε στο έδαφος της χώρας κατά λίγα μέτρα στη διάρκεια κακών καιρικών συνθηκών. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακή μέγιστης ασφαλείας στην Οντίν και έχουν διέλθει 43 ημέρων προφυλάκιση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς στέκεται αλληλέγγυα στους δύο έλληνες στρατιωτικούς και ζητεί ταχεία, δίκαιη και θετική έκβαση του ζητήματος, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Εκτός από τους δύο στρατιωτικούς, εκφράζουμε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες μας για τη συνεχή κράτηση και άλλων πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, καθώς και για την απόφαση των τουρκικών αρχών να χρησιμοποιήσουν ένα συνηθισμένο περιστατικό το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί από τους τοπικούς αξιωματικούς του στρατού, ως μια επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε με τη σειρά της να χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές αρχές ως “συνθήκες ομηρίας”, δημιουργώντας επίσης ένα σημαντικό νομικό και πολιτικό ζήτημα.
Καλούμε την ΕΕ να ζητήσει ρητά από την Τουρκία διευκρινίσεις για τους λόγους που οι δύο έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να είναι υπό κράτηση και να επιταχύνει τη νομική διαδικασία, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα για να ασκηθεί πίεση για την άμεση απελευθέρωσή τους.
Η συζήτηση της Ολομέλειας για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Απριλίου το βράδυ και θα περιλαμβάνει δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Federica Mogherini».