Η εκμετάλλευση στον χώρο των αποκλειστικών νοσηλευτριών

zounis

Αποκλειστικοί νοσηλευτές/τριες. Ένα επάγγελμα γύρω από το οποίο κατά καιρούς, αλλά και σήμερα, έχουν εμφανισθεί και εμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμού, οργανωμένης μαφίας, εκμετάλλευσης, μαύρης εργασίας, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, κοινωνικού αυτοματισμού, νομοθετικών κενών και ασαφειών που χρήζουν ανάλυσης και παρεμβάσεων, για να δοθούν λύσεις και να αποτρέψουν όλα τα παραπάνω φαινόμενα.
Για να ασκήσει κάποιος/α το επάγγελμα του-της αποκλειστικού-ής νοσηλευτή-τριας χρειάζεται να έχει αντίστοιχο πτυχίο, να έχει εκδώσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο και ως αυτοαπασχολούμενος-νη εργαζόμενος-η, μπλοκ αποδείξεων. Πρέπει να έχει πιστοποιητικό υγείας και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Πρέπει να κάνει αίτηση σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας και να τοποθετηθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ στη λίστα και τον πίνακα ενός από τα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας. Το νοσοκομείο εκ περιτροπής όταν γίνει αίτημα από νοσηλευόμενο, καλεί τους εργαζόμενους να εργαστούν. Δια του τρόπου αυτού αποφεύγεται η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και βεβαίως εξασφαλίζεται η επάρκεια γνώσης της συγκεκριμένης εργασίας και η καταλληλότητα του προσώπου.
Η καταστρατήγηση, όμως, των παραπάνω πήρε δημοσιότητα όταν τα τάγματα της Χρυσής Αυγής μπήκαν στα νοσοκομεία και ανέλαβαν να καθαρίσουν το επάγγελμα από αλλοδαπές εργαζόμενες. Προσέξτε, όχι από παράνομες, αλλά από αλλοδαπές εργαζόμενες. Θα ρωτήσει κάποιος γιατί αν κυνηγούσε τις παράνομες, θα το ενέκρινες; Για αυτονόητους λόγους όχι, απλά θέλω να αναδείξω ότι δεν είναι θέμα υπεράσπισης της νομιμότητας, ούτε όπως φαίνεται μόνο θέμα ρατσισμού. Από εκείνη την περίοδο και μετά, στα νοσοκομεία εμφανίστηκαν διαφημιστές εταιρειών με ελληνίδες αποκλειστικές. Έχουμε, δηλαδή, εταιρείες που εκμεταλλεύονται αλλοδαπές εργαζόμενες και εταιρείες που εκμεταλλεύονται ελληνίδες εργαζόμενες.

Η μαφία

Τυχαία εμφανίστηκαν οι δεύτερες ή έχουν σχέση με την παραπάνω παρέμβαση των ταγμάτων της ΧΑ; Ποιοι κρύβονται πίσω από όλες τις εταιρείες; Λειτουργούν νόμιμα; Πως παραβιάζεται η νομιμότητα, αφού όσοι νοσηλευόμενοι έχουν ανάγκη αποκλειστικής βοήθειας απευθύνονται στο νοσοκομείο; Από την καταστρατήγηση της νόμιμης οδού αρχίζει να αναπτύσσεται η μαφία που δρα στους χώρους των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, Ελλήνων και αλλοδαπών, τη μαύρη εργασία, τη λειτουργία του κοινωνικού αυτοματισμού, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Αυτή η καταστρατήγηση στηρίζεται σε νομικά κενά και ασάφειες του νόμου και κυρίως δια της παρουσίας συνοδού. Ο συνοδός μπορεί να είναι συγγενής, μπορεί όμως να είναι και ένας βοηθός, που απασχολείται πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, στο σπίτι. Ως τέτοιος-α εμφανίζεται ο εργαζόμενος-νη που εργάζεται στις ανωτέρω εταιρείες ενοικίασης προσωπικού.
Ο τρόπος με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι εταιρείες αυτές με τους νοσηλευόμενους, είναι γνωστός σε όλους. Ανά πάσα στιγμή διαφημιστές (εργαζόμενοι;) τοποθετούν στα παγκάκια των προθαλάμων των νοσοκομείων, των κομοδίνων των κρεβατιών των νοσηλευομένων ασθενών, και όπου αλλού μπορούν, καρτούλες με τηλέφωνα απ΄ όπου μπορεί κανείς να ζητήσει αποκλειστικό-ή νοσηλευτή-τρια. Ο ανταγωνισμός με τις νόμιμες εργαζόμενες στηρίζεται κυρίως στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, που μάλιστα όταν υπάρχει ανάγκη αποκλειστικής βοήθειας στον ασθενή και επιδοτείται από το ταμείο του, μπορεί και να είναι εις βάρος του ασθενή. Αφαιρώντας, δηλαδή, το ποσό της επιχορήγησης από το κόστος της νόμιμης εργαζόμενης το ποσό πληρωμής από τον ίδιο τον ασθενή να είναι μικρότερο από αυτό που δίνει στη μαύρη εργασία.

Οι «διευκολύνσεις»

Πώς διευκολύνονται, όμως, αυτά τα γραφεία στους χώρους των νοσοκομείων; Προφανώς με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η αδιαφορία των διοικήσεων, άρα «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνεται», όπως λέει και η παροιμία μας. Ο δεύτερος είναι «μπάτε αλέστε, αλλά θέλουμε αλεστικά» και έτσι έχουμε τα γνωστά κυκλώματα, που ο κάθε ένας έχει το κατιτίς του. Έτσι κατά καιρούς όταν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κάνουν ελέγχους, «πέφτει σύρμα» και κρύβονται σε τουαλέτες, σε αποθήκες και σε άλλα απίθανα μέρη του νοσοκομείου. Έχει ενδιαφέρον να αναφερθούν περιπτώσεις που μας καταγγέλθηκαν για ό,τι διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους. Τραπεζοκόμος νοσοκομείου έβγαζε χαρτζιλίκι κάνοντας την αποκλειστική. Προϊσταμένη νοσοκομείου παρομοίως. Με μαύρα χρήματα προφανώς.
Επίσης φαινόμενα πολλαπλής απασχόλησης. Ένας εργαζόμενος-η, δηλαδή, να παρακολουθεί πολλούς ασθενείς. Ιδιωτικά νοσοκομεία που παραβιάζουν τους πίνακες εργαζόμενων αποκλειστικών και συνεργάζονται με ιδιωτικά γραφεία. Μιλώντας με την πρόεδρο των αποκλειστικών νοσηλευτριών, κ. Κωνσταντίνα Ζιώρη, ανέφερε πως ο συσχετισμός μεταξύ των νόμιμων νοσηλευτριών και των άλλων εργαζόμενων είναι ένα προς δέκα. Οι νόμιμες εργαζόμενες είναι περίπου 7.000 που δυσκολεύονται να συμπληρώσουν μεροκάματα για να ζήσουν, αλλά και ένσημα για να ελπίσουν σε μια μελλοντική σύνταξη. «Δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε εκατό ένσημα να πάρουμε το επίδομα καλοκαιριού από τον ΟΑΕΔ. Αυτό δυστυχώς προκαλεί εμφύλιο μεταξύ εργαζομένων, γιατί εμείς σαν σωματείο δεν βλέπουμε αλλοδαπούς και παράνομους. Βλέπουμε εργαζόμενους-ες που γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης χωρίς δικαιώματα, χωρίς προοπτική με ωράρια εξαντλητικά. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια τάξη στο χώρο αυτό. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας. Δεν μας αρκεί η συμπάθεια, θέλουμε λύση. Θέλουμε την αποκατάσταση της δικής μας αξιοπρέπειας και τον απεγκλωβισμό από την εκμετάλλευση χιλιάδων ανθρώπων που είναι έρμαια κυκλωμάτων και συμφερόντων», εξήγησε.
Αν ο συσχετισμός νόμιμων και «παράνομων» εργαζόμενων είναι αυτός που αναφέρει η πρόεδρος κ. Ζιώρη, τότε είναι φανερό πως η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή είναι τεράστια, και μόνο αυτό θα έπρεπε να κάνει τους αρμόδιους φορείς να έχουν εντρυφήσει στο πρόβλημα από χθες. Γνωρίζω την ευαισθησία των ανθρώπων του υπουργείου Εργασίας και όσον αφορά την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και όσον αφορά την καταπολέμηση κυκλωμάτων, σαν αυτή που λυμαίνονται το συγκεκριμένο χώρο. Επίσης τις ίδιες ευαισθησίες έχουν και στο υπουργείο Υγείας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί μια λύση.

Πέτρος Ζούνης