Η ύφεση βαθαίνει, η κυβέρνηση αδρανεί

Δεν είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κίνδυνο να βαθύνει η ύφεση εξαιτίας της ανεπάρκειας των μέτρων για την αντιμετώπισή της επισημαίνει και το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που εξαρτά την «παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και στασιμότητας» από την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου, με βάση τα υπάρχοντα σενάρια για την ύφεση, είναι ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει έως και 21,6%, γεγονός που, με δεδομένη τη μεγάλη συμμετοχή της κατανάλωσης στο ΑΕΠ, μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα δημόσια έσοδα τον Απρίλιο εμφανίζουν υστέρηση 25%- 30%, γεγονός που προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του Προϋπολογισμού του 2020, ο οποίος μοιάζει να στέκει στον αέρα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί εύκολο να απαντάει με αφορισμούς και αλαζονεία στην αντιπολίτευση, όταν όμως οι ενστάσεις για την πολιτική της προκύπτουν από την ίδια την κοινωνία, όπως συνέβη με αρκετές κοινωνικές κατηγορίες το τελευταίο διάστημα, η τακτική αυτή είναι ελάχιστα αποτελεσματική. Το μόνο που κάνει για την ώρα, είναι να αδρανεί. Κι αυτό όχι μόνο γιατί το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της ύφεσης είναι αντίθετο από αυτό που της υποδεικνύουν πια και πολλοί άλλοι, πέρα από την αντιπολίτευση, αλλά και γιατί στέκει αναποφάσιστη μπροστά σ’ ένα ερώτημα που έθεσε η ίδια στον εαυτό της για εντελώς ιδιοτελείς λόγους: να σύρει τη χώρα τώρα σε εκλογές ή αργότερα;
Το ερώτημα έχει ιδιαίτερο νόημα γι’ αυτήν, αν κρίνουμε από τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, σύμφωνα με τα οποία, το 56% θεωρεί απειλή την ανεργία και μόνο το 27% τον κορωνοϊό, ενώ την κατάσταση κρίνει πολύ αρνητική και αρνητική το 54%, το 13% την αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και μόνο το 5,6% σαν ευκαιρία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί το κενό που διαμορφώνεται και αντιδρούν αναλόγως. Αλλά η απόσταση από τη δυσαρέσκεια μέχρι την αναπτέρωση της ελπίδας των λαϊκών τάξεων χρειάζεται πολλή δουλειά για να καλυφθεί, και πρέπει να το γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου.