Κανένας σχεδιασμός για τα απορρίμματα της Αττικής

Μετά από αίτημα των παρατάξεων Λαϊκής Συσπείρωσης, Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και Ανυπότακτης Αττικής, συζητήθηκε στο συμβούλιο της περιφέρειας Αττικής το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η πρόταση των παρατάξεων ήταν να ανακληθεί η απόφαση για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Κατά τη συζήτηση ήρθε στο προσκήνιο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και οι τρόποι με τους οποίους προσεγγίζεται η λύση του. Τρεις προσεγγίσεις από την κυβερνητική πλευρά δείχνουν προθέσεις, αλλά και αδυναμίες.

Πρώτα ψήφιση, μετά διαβούλευση

Η μία από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, που δήλωσε ότι «τις επόμενες μέρες θα φέρουμε νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κανείς δεν μπορεί να λέει χωρίς σχέδιο να κλείσει άμεσα η Φυλή». Στο τέλος της συζήτησης πρότεινε να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ ο χώρος που έχει επιλεγεί στο Γραμματικό, που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιος και από την προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας. Το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία μετά από πρότασή του, κατά την οποία αποχώρησαν οι παραπάνω παρατάξεις, μαζί με την παράταξη του κ. Σγουρού, με αιτιολογία τη μη παρουσία εκπροσώπων του δήμου Μαραθώνα. Τελικά ψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Πατούλη και ως ήταν αναμενόμενο και από την παράταξη της κ. Δούρου. Μετά από μία εβδομάδα ο κ. Πατούλης θυμήθηκε να κάνει σύσκεψη με το δήμαρχο Μαραθώνα και φορείς του δήμου, όπου εισηγήθηκε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής από περιφέρεια, δήμο και εκπροσώπους κατοίκων και φορέων της περιοχής. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η εξέταση και η αξιολόγηση σημείων στα οποία εμφανίζεται απόκλιση θέσεων και απόψεων. Η επιτροπή, όπως συμφωνήθηκε, σε διάστημα ενός μηνός πρέπει να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και θέσεις. Τώρα πως γίνεται πρώτα να ψηφίζεις και μετά να διαβουλεύεσαι, μόνο ο ίδιος ο περιφερειάρχης μπορεί να το απαντήσει.

Εμμονή με τα ΣΔΙΤ

Η δεύτερη προσέγγιση από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος συνεχίζει τη γραμμή που είχε το 2014 για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), καταγγέλλοντας για ιδεοληψία την κ. Δούρου. Μάλιστα στις αρχές Αυγούστου σε συνάντηση που είχε με τον κ. Πατούλη αναζήτησαν λύσεις εφικτές, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Αττική, καθώς, όπως εκτίμησε, η Φυλή αναμένεται να σκάσει έως τον Μάρτιο του 2020. Όπως καταλαβαίνει κανείς, πάντα υπάρχει ένας λόγος για να είναι επείγουσα η ανάγκη παρέμβασης του υπουργού, είτε ΔΕΗ είναι αυτή, είτε απορρίμματα.
Η ενίσχυση της ανακύκλωσης, μέσω του μπλε κάδου, καθώς και η ανάπτυξη του καφέ κάδου (βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων) θα δώσει χρόνο στη νέα κυβέρνηση και στη νέα διοίκηση της περιφέρειας να καταρτίσουν βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, εκτιμά ο γ. γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Ενώ σε δήλωσή του στην ΕΡΤ1 επισημαίνει ότι μαζί με τον κ. Πατούλη θα συνεργαστούν για τη δημιουργία ΣΔΙΤ.
Απ’ όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τα απορρίμματα της Αττικής, ούτε από την περιφέρεια ούτε από την κυβέρνηση. Το μόνο που υπάρχει, είναι η αγορά και η ιδεοληψία της κυβέρνησης ότι μόνο δια του ιδιωτικού τομέα, ή το πολύ μέσω ΣΔΙΤ, μπορούν να απαντηθούν τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Η κατάσταση του 2014

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Ζωής, Ρένα Δούρου τόνισε πως το 2014 βρήκαν τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, που δέχεται 1,8 εκατ. τόνους σύμμεικτα απορρίμματα και ένα αναχρονιστικό αντιπεριβαλλοντικό σχεδιασμό που αντίκειται στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έπρεπε να είχε αναθεωρηθεί τουλάχιστον από το… 2006. «Βρεθήκαμε χωρίς ΠΕΣΔΑ, που ήταν προϋπόθεση για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και με ανοιχτούς ΧΑΔΑ και πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βρεθήκαμε μόνο με το πρόβλημα, χωρίς πρόταση επίλυσης».

Τι έκανε η προηγούμενη διοίκηση

Απαρίθμησε δε τι έκανε η δική της διοίκηση για το θέμα:
«Δρομολογήσαμε νέο σχεδιασμό εναρμονισμένο με τις αρχές της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση υλικών, τη διαλογή στην πηγή. Έτσι η Αττική διαθέτει μια στέρεη βάση για μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της. Αυτός ο σχεδιασμός και η προοδευτική εφαρμογή του είναι και ο μόνος τρόπος να πάψει να λειτουργεί, με ασφάλεια και χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητα ή να απειληθεί η υγεία των πολιτών της Αττικής, η χωματερή της Φυλής. Στόχος δεν ήταν και δεν είναι να θάβουμε τα σκουπίδια, αλλά να ανακτούμε προϊόντα κι εμείς ξεκινήσαμε να το πράττουμε.
• Το 2018 θάφτηκαν 200.000 τόνοι λιγότερα απορρίμματα.
• Με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ το 50% υπόκειται σε ανακύκλωση στην πηγή, ενώ με τον προηγούμενο το 0%, και στόχος είναι να περιορίσουμε την ταφή σε λιγότερο του 30% του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων.
• Προωθήσαμε την κομποστοποίηση και τους καφέ κάδους σε αρκετούς δήμους, όπως Ηρακλείου, Βριλησσίων, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής κ.λπ.
• Δείξαμε εμπράκτως πως μπορεί από την εναλλακτική διαχείριση να κερδίζει η οικονομία, το περιβάλλον και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.
• Κλείσαμε και αποκαταστήσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές.
• Προχωρήσαμε στο ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων Κυθήρων και Αντικυθήρων.
• Ολοκληρώσαμε το ΧΥΤΥ Γραμματικού.
• Δρομολογήσαμε τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων Πειραιά και Β. Α. Αττικής και αναβαθμίσαμε το ΕΜΑΚ στη Φυλή, μειώνοντας κατά 120.000 τόνους απορρίμματα που οδηγήθηκαν στην αγορά ως ανακυκλώσιμα υλικά.
Μετατρέψαμε το πρόβλημα σε παράγοντα ανάπτυξης. Υλοποιήσαμε και δρομολογήσαμε τη λύση του. Αυτός είναι και ο λόγος που δηλώνουμε πως όποιος επιχειρήσει να ξηλώσει τον ΠΕΣΔΑ, θα μας βρει απέναντι. Η Φυλή με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, έχει περιθώρια λειτουργίας 3,5 χρόνια. Χρόνος αρκετός να ολοκληρωθεί με άνεση ο νέος σχεδιασμός», κατέληξε.

Πέτρος Ζούνης