Κάποιοι δεν πρόκαναν …

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ … ΤΩΡΑ

Κάποιοι δεν πρόκαναν …

 

florakis

Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η στάση του γ. γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, που δήλωσε ότι, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο τελευταίος του δήλωσε ότι θέλει να προωθήσει την απλή αναλογική, προκειμένου να αφήσει ένα αριστερό ίχνος, μια που δεν μπόρεσε να το αποτυπώσει αλλού.

Και η δυσάρεστη έκπληξη δεν οφείλεται, βέβαια, στην εχθρότητα της δήλωσης, η οποία είναι και αδύνατο να διασταυρωθεί, καθώς «εις μάρτυς, ουδείς μάρτυς» κατά τη γνωστή νομική αρχή. Οφείλεται στο γεγονός ότι, ακόμα κι αν πιστέψουμε τον Δ. Κουτσούμπα, τουλάχιστον ο Αλ. Τσίπρας έχει ή δείχνει πως έχει μια ανησυχία μήπως δεν μπορέσει να εκπληρώσει μια υπόσχεση της αριστεράς για το εκλογικό σύστημα.

Ο γ. γ. της ΚΕ του ΚΚΕ δεν νιώθει την ανάγκη να εξηγήσει γιατί ένας προκάτοχος της θέσης που ο ίδιος κατέχει σήμερα, ο Χαρ. Φλωράκης όταν του δόθηκε η ευκαιρία να φέρει και να ψηφίσει την απλή αναλογική, όπως με σαφέστατο τρόπο είχε δεσμευτεί μετέχοντας στην κυβέρνηση Τζανετάκη, ξεπέρασε τον σκόπελο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί δεν ψηφίστηκε τότε η απλή αναλογική, με την αποστομωτική απάντηση: «Δεν προκάναμε».

Στη θέση του Δ. Κουτσούμπα, εμείς σήμερα θα λέγαμε: «Ας προκάνει τουλάχιστο ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας το κάνει για οποιοδήποτε λόγο». Από μαρξιστική σκοπιά, μας φαίνεται πιο σωστό αυτό.