Με προεδρικά διατάγματα και ΦΕΚ

Η δεύτερη εβδομάδα πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ επαυξάνει όσα αποκάλυψε η πρώτη. Η ΝΔ συνέχισε να δίνει στοχευμένα σήματα νεοφιλελεύθερης ή παλαιοδεξιάς αντίληψης, να προετοιμάζεται για την καταστολή, να δείχνει την ταξική της προσήλωση, να επιτείνει το συγκεντρωτισμό και τον έλεγχο από τον πρωθυπουργό των πάντων -ο στρατός δεν θα έμενε έξω από αυτή την επιδίωξη- να μην αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα μας διοικεί μια συντηρητική κυβέρνηση που προσφεύγει σε απόψεις που κάλλιστα θα αντιστοιχούσαν στην… ΕΡΕ. Ταυτόχρονα, οι ανοιχτές διαφωνίες διαδέχτηκαν τις αντιφάσεις σε πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως το Μακεδονικό.
Χθες Σάββατο, με τις προγραμματικές της δηλώσεις, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρούσε να παρουσιάσει τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους που θα ασκήσει πολιτική, διότι μέχρι τώρα είχαμε χτίσιμο τους πλαισίου. Αλλά οι μέχρι τώρα ακραίες της κινήσεις, αφενός, και, αφετέρου, οι μέχρι τώρα δυσκολίες που συνάντησε, ιδίως για το τι θα μπορεί να προγραμματίσει ως οικονομική πολιτική, με βάση τις τοποθετήσεις των δανειστών κάνει, κατ’ αρχάς, εύκολη και ουσιαστική την αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τι είδους αντιπολίτευση

Στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, απαντήθηκαν όλα αυτά με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και προσδιορίστηκε το είδος αντιπολίτευσης που θα ασκηθεί: “Σε μόλις λίγες μέρες είδατε, είδαμε, πάρα πολλά. Και όλα αυτά είναι μόνο οιωνός ξηρασίας που έρχεται. Είναι ταυτόχρονα ένα σήμα κινδύνου για την κοινωνική πλειοψηφία, για τη δημοκρατική πλειοψηφία, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που μας έδωσε ο λαός, για να σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα που έχουν ήδη βάλει μπροστά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν”. Όσο για το είδος της αντιπολίτευσης επέμεινε περισσότερο στην ουσία: “Γιατί δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αλλά για την ουσία. Και σας διαβεβαιώνω, υπάρχει πάρα πολλή ουσία και σήμερα και τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν θα λέμε, λοιπόν, όχι για το όχι, αλλά δεν πρόκειται και τίποτα να αφήσουμε να πέσει κάτω.”

Διαφωνίες και αντιφάσεις

Αλλά ας ξαναέρθουμε πάλι στο έως τώρα -πράγματι πλούσιο- έργο Μητσοτάκη. Ο κατάλογος είναι μακρύς, καθώς έχει επιλέξει να κυβερνά με ΦΕΚ, προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους. Η μεγαλύτερη δυσκολία που προκύπτει από τη στάση των δανειστών, οι οποίοι όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Ρέγκλινγκ, ξεκινούν από την τήρηση των συμφωνιών, δηλαδή του στόχου για πλεόνασμα 3,5%. Αυτό υποχρέωσε και την κυβέρνηση σε σπάσιμο του φορολογικού νομοσχεδίου στα δύο.
Το δεύτερο πρόβλημα, όμως, προέρχεται από τις διαφωνίες που άρχισαν να προκύπτουν με πρώτο και σοβαρότερο το Μακεδονικό. Προφανώς, υπάρχουν και δευτερεύουσες αντιφάσεις, όπως για παράδειγμα ο διορισμός του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας την περίοδο με τις φωτιές στο Μάτι, ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή ο διορισμός του στελέχους του Ποταμιού κ. Μαυρωτά στο Αθλητισμού. Εκεί που δεν διαφωνούν κανείς και καμία είναι στα ζητήματα καταστολής και αυταρχισμού.

Τέσσερις περιπτώσεις με ιδεολογικό βάρος

Σταματάμε εδώ την παράθεση και επιλέγουμε για να παρουσιάσουμε τέσσερις περιπτώσεις που πράγματι έχουν μεγάλο και χαρακτηριστικό ιδεολογικό βάρος. Πρώτον, η κατάργηση της γενικής γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως δομή είχε πλούσιο έργο και αυτονομία παρέμβασης, μέσα στο πλαίσιο βέβαια της πολιτικής του υπουργείου. Δεύτερον, η μεταφορά της γραμματείας Ισότητας στο υπουργείο Εργασίας που επισφραγίστηκε με τη μετονομασία της σε γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων. Δεν χρειάζεται καμία ανάλυση για να αποδειχθεί πόσο οπισθοδρομικό είναι αυτό ως απόφαση, το λέει από μόνος του ο “τίτλος”. Τρίτον, η σκοπούμενη κατάργηση του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όριζε μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 10% μεσοσταθμικά, αλλά 30% έως το όριο των 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει να γίνει 10% οριζόντια περικοπή, δηλαδή να συμπεριλάβει και τις μεγάλες περιουσίες!

Οριζόντια “κίνητρα” προς τους επιχειρηματίες

Το τέταρτο μέτρο είναι αυτό της κατάργησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει σαφέστερο σήμα από την κυβέρνηση της ΝΔ προς τους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα σ’ αυτούς της μεσαίας τάξης, από την υποβάθμιση δυο ελεγκτικών νευραλγικών λειτουργιών του κράτους όπως είναι το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ. Η συμπλήρωσή του, και με την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι η ΝΔ βρήκε «κίνητρα» καίριας σημασίας για να «ενθαρρύνει» τους επενδυτές δίνοντάς τους ικανό χώρο για να φοροδιαφεύγουν, να χρησιμοποιούν μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, να καταστρατηγούν τους νόμους που προστατεύουν το περιβάλλον.
Είναι αδύνατο να μην μπει κανείς στον πειρασμό να θυμηθεί τους διαλόγους που είχε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά με επιχειρηματίες που διαμαρτυρόμενοι του ζήτησαν να απομακρυνθούν οι έλεγχοι από τα νησιά τους. Ο Πρωθυπουργός ως προς το ΣΔΟΕ είχε απαντήσει ότι «το κράτος πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος». Ως προς το ΣΕΠΕ είχε πει για τον «οδοστρωτήρα» που θα σαρώσει «τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα»! Ήλθε λοιπόν η ώρα να εκπληρώσει την έμμεση υπόσχεσή του και να υποβαθμίσει, πχ, το ΣΕΠΕ εντάσσοντας τη γραμματεία σε μια Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζί με άλλες ακόμη διευθύνσεις όπως για την αλληλέγγυα οικονομία, τη διαχείριση κοινοτικών πόρων κτλ ή τον ΣΔΟΕ σε μια απλή Διεύθυνση Φορολογίας.
Μάταια ο αρμόδιος – τεχνοκράτης – Υπουργός κ. Βεσυρόπουλος δικαιολόγησε την απόφασή του ότι εντάσσεται, απλώς, στον στόχο της κυβέρνησης για μικρότερο το κράτος και μείωση κατά 1/3 των Γενικών Γραμματειών. Ο καθαρόαιμος νεοφιλελεύθερος στόχος της κυβέρνησης μπορεί όντως να υπάρχει, αλλά και το τερπνόν μετά του ωφελίμου: ο χώρος για τις επιχειρήσεις είναι πανταχόθεν ελεύθερος.
Η πράξη αυτή έφερε σε αμηχανία έως και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης της ΝΔ. Η «Καθημερινή» δεν πέρασε την είδηση, όταν ανάλογη επί ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν πρώτο θέμα, στην πρώτη σελίδα ούτε καν σε μονόστηλο. Στη σελίδα 22, όπως λέμε το ξύδι γλυκάδι, στο σχετικό δίστηλο θα μας ενημερώσει ότι «ενισχύεται η ανεξαρτησία του ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ» αποδεχόμενη τη θέση του κ. Υφυπουργού ότι «το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται»!

Το όραμα της ΝΔ

Η απάντηση του νέου εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση αποκαλύπτει το πλαίσιο όπου θα κινηθεί η ΝΔ ως κυβέρνηση. Θα σημειώσει: «Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη συνιστά έμπρακτη απόδειξη του μέλλοντος που οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία: ένα κράτος δίχως ελεγκτικούς μηχανισμούς, μια χώρα όπου θα βασιλεύουν ξανά η φοροδιαφυγή, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εργοδοτική αυθαιρεσία, μια κοινωνία που θα είναι έκθετη στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών». «Η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες – λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, παρατήρησε ο βουλευτής Πειραιά και αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι θέτει δε σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής – λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του». «Η ιστορία του πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία» σημείωσε ο Πάνος Κορφιάτης τελευταίος γραμματέας του ΣΕΠΕ και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπεράσματα, δυστυχώς για τους επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας». «Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου πρώην Υπουργός Εργασίας. Ότι «η κυβέρνηση δείχνει τη συμόρφωσή της με τις εντολές του ΣΕΒ και των εργοδοτών» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) της Γ.Σ.Ε.Ε.

Παύλος Κλαυδιανός