Νάσος Ηλιόπουλος υπ. βουλευτής Α΄ Αθηνών

Γιατί πρέπει να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751

Αρχικά, το βασικό σημείο από το οποίο ξεκινάμε για να δούμε τα πράγματα είναι ότι η κρίση δεν έχει πλήξει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο. Στα χρόνια της κρίσης, ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού συνεχίζει να γίνεται πλουσιότερο, την ίδια ώρα που οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Έχοντας αυτό στο νου μας, δεν μπορούμε παρά να δούμε τα πράγματα από την σκοπιά των συμφερόντων των πολλών, του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας. Αυτός ο κόσμος, οι σημερινοί αποκλεισμένοι της μνημονιακής Ελλάδας, είναι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί και αυτές που την επόμενη Κυριακή θα ψηφίσουν για την ανάδειξη της κυβέρνησης της αριστεράς και από την επόμενη μέρα είναι ζητούμενο να μπορέσουμε να γίνουν κομμάτι μιας διαδικασίας η οποία θα έχει συγκροτητικό στοιχείο, το ξήλωμα του παλιού κόσμου και τη δημιουργία ενός νέου στη βάση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.
Μια τέτοια διαδικασία, χρειάζεται από μας πάνω απ’όλα να σκεφτόμαστε και να πράττουμε έξω από τα δοσμένα πλαίσια που βάζουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Ελλάδας. Το ερώτημα αν μπορεί να γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, δεν χωρά συζήτηση τη στιγμή που για μας το πραγματικό ερώτημα είναι το αν μπορεί να συνεχιστεί η εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας, οι μισθοί των 200-300 ευρώ, οι ελαστικές σχέσεις, η ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, η καταπάτηση του ωραρίου εργασίας. Ο μισθός θα επανέλθει γιατί δεν μπορεί να ζήσει και να δημιουργήσει, μια ολόκληρη κοινωνία, σε ένα εργασιακό τοπίο που θυμίζει Κίνα και Ινδία. Η επαναφορά του κατώτατου στα 751 είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το στοιχειώδες. 
Η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια συνολική αύξηση των μισθών, σε βάθος τριετίας με βάση τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, και συνεπαγόμενα τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου κόσμου που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια ανευ προηγουμένου επίθεση. 
Κλείνοντας, η προστασία της εργασίας δεν αφορά μόνο θεσμικές παρεμβάσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε από την επόμενη μέρα, είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος κόσμος να μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του τα οποία επαναθεμελιώνονται από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Εκεί θα υπάρξουν οι συγκρούσεις, εκεί όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Γ.Δραγασάκης στην εισήγηση του στο Διαρκές Συνέδριο, θα χρειαστούμε «ένα κόμμα κριτικό προς την κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία θα πρέπει να παίζει το ρόλο της αντιπολίτευσης προς το κράτος». 
Θα νικήσουμε.