Νέο τεράστιο λιμάνι στην Νάξο στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού

 

Στην Νάξο υπάρχει έντονος προβληματισμούς και από πολλούς πολίτες και επιχειρηματίες αντιδράσεις για τις προτάσεις κατασκευής νέου μεγάλου λιμανιού στην υπάρχουσα θέση μέσα στην πόλη με πρόβλεψη για κρουαζιερόπλοια και υδροπλάνα. Ο προβληματισμός και οι αντιδράσεις οφείλονται στην τεράστια κλίμακα των προτάσεων και στη δημιουργία σε όλο το παράκτιο μέτωπο της πόλης χώρων για πρόσδεση τουριστικών σκαφών. Η μελέτη που έχει αναθέσει ο Δήμος προτείνει νέα μεγάλη τουριστική μαρίνα σε ευαίσθητο περιβαλλοντικά ακρωτήριο στην ανατολική περιοχή της πόλης, ενώ αδιαφορεί για την ανάγκη εύρεσης προβλήτας για επικίνδυνα φορτία τα οποία εξακολουθούν να ελλιμενίζονται στο εμπορικό/επιβατικό λιμάνι και να διέρχονται μέσα από τον πυκνό αστικό ιστό. Επιπλέον, η μελέτη προτείνει ένα ευρύ πλέγμα κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο παράκτιο μέτωπο, το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω το υπάρχον ανεπαρκές δίκτυο και θα επηρεάσει αρνητικά τις παραλιακές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Πολλοί επιχειρηματίες ετοιμάζονται για νομικές προσφυγές.
Οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι έχει προϋπάρξει μελέτη με αντίστοιχο φαραωνικό μέγεθος λιμανιού εντός πόλεως για την οποία έγινε προσφυγή στο ΣτΕ και απορρίφθηκε το 2007. Ο Δήμος αντί να αναζητήσει, ως όφειλε, άλλη θέση στο νησί για μεγάλο εμπορικό λιμάνι, όπως υποδεικνύουν οι χωροταξικές μελέτες και οι κατευθύνσεις του υπάρχοντος χωροταξικού πλαισίου του 2008, ανέθεσε τη νέα μελέτη για την ίδια θέση η οποία δεν διαφέρει από τη μελέτη που έχει απορριφθεί. Πέρα από το εκτός κλίμακας λιμάνι που δεν έχει σχέση με τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο οικισμό (είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός τόπος) η λειτουργία του λιμανιού θα επιβαρύνει δραματικά την κυκλοφορία στο υπάρχον ανεπαρκές δίκτυο δρόμων. Κάθε καλοκαίρι και λόγω του μεγάλου αριθμού πλοίων σε ημερήσια βάση και της μεγάλης χωρητικότητας τους σε ΙΧ και νταλίκες, οι δρόμοι μπλοκάρουν εντελώς και τα αυτοκίνητα χρειάζονται έως και δυο ώρες για να βγουν από τα πλοία. Η νέα μελέτη δεν έχει λύση γι’ αυτό το πρόβλημα γιατί αναφέρεται μόνο στις εγκαταστάσεις του λιμανιού και αδιαφορεί ή υποβαθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη πόλη.
Τις παρατηρήσεις αυτές τις έχουν ακούσει, ως ένα βαθμό, οι μελετητές και ο Δήμος όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μελέτη στη νησί. Θα επακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις ενώ η μελέτη έχει υποβληθεί ήδη για έγκριση σε υπουργεία και υπηρεσίες. Η «Εποχή» θα παρακολουθήσει το θέμα από κοντά γιατί είναι άλλη μια επίθεση στο περιβάλλον και στο δημόσιο χώρο η οποία εντάσσεται στις ευρύτερες επιθέσεις και υπαναχωρήσεις σε θέματα περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα.

Δανάη Ψωμοπούλου