Νίκος Βούτσης υπ. βουλευτής Α΄ Αθήνας

Δέσμευση μπροστά στο λαό και στην ιστορία

Αυτοπεποίθηση όχι αλαζονεία. Συναίσθηση ευθύνης χωρίς ευθυνοφοβία. Με ανοικτό πνεύμα και μετριοπάθεια ως αντίσταση και όχι ως γέφυρα προς τις σειρήνες της ενσωμάτωσης. Συνείδηση της ιστορικότητας για τον ρόλο της Αριστεράς, άρνηση για κάθε τι που σπρώχνει στο καλούπι του στερεότυπου μεταπολιτευτικού δικομματισμού.
Νιάξιμο και πότισμα στις ρίζες της λαϊκής συμμετοχής, της κριτικής επικοινωνίας, έξω και μέσα στους θεσμούς, με τον λαό που εναπόθεσε την ελπίδα του στην πολιτική μας. Αντίσταση σε κάθε είδους ανοικτή και κρυφή διαπλοκή.
Σκέψεις που αφορούν το διαφορετικό ύφος και ήθος που η Αριστερά θα πρέπει να μπολιάσει σε μια φερέγγυα αριστερή πολιτική στη βάση των δεσμεύσεών μας. Η συνέπεια και ο ριζοσπαστισμός, η συνεχής ενθάρρυνση για μια κριτική και αγωνιστική στάση πέραν από εφησυχασμούς και αναθέσεις προϋποθέτει τη σωστή και διαχρονική λειτουργία ενός συμβολικού τετράγωνου Κυβέρνηση-Κοινοβούλιο-Κόμμα-Κοινωνία. Αχαρτογράφητη διαδρομή και διάβαση, όπως αχαρτογράφητη ήταν και η ιλιγγιώδης άνοδος, με εμβρυουλκό την κρίση, από το 3% στο όριο της πρόκλησης για τη διακυβέρνηση.
Η μοίρα της σωστής λειτουργίας αυτού του «τετραγώνου» θα κριθεί απολύτως και πάλι στο πεδίο της κρίσης και σε κλίμακα που υπερβαίνει τον εγχώριο συσχετισμό δυνάμεων και φτάνει ακόμη και πέραν των ευρωπαϊκών ορίων. Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει την επόμενη Κυριακή με μια μεγάλη λαϊκή νίκη που δεν θα αφήνει περιθώρια για εξ’ υπαρχής συμβιβασμούς και μέσους όρους με δυνάμεις που θα προσφερθούν να συμμετάσχουν και να στηρίξουν. Τέτοιο αντίτιμο δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει η Αριστερά.
Στο δεύτερο βήμα θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε με ενάργεια όλη τη σοφία και το απόθεμα των αξιών και των εμπειριών μας, για να γίνει η προδιαγραφόμενη πολιτική τομή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η αριστερή διακυβέρνηση θα σημάνει αλλαγή καθεστώτος. Αλλαγή του μνημονιακού καθεστώτος που μέσα στον πενταετή πόλεμο που βιώσαμε δημιούργησε τις δομές, τους συσχετισμούς, τις πληγές αλλά και τα αναχώματά του.
Καλή συλλογική μάχη για όλους μας.