Ο Αλαφούζος ρίχνει τον Παναθηναϊκό στον γκρεμό

giannopoulos

Ίσως να μην είναι τυχαίο που η κορύφωση του παναθηναϊκού δράματος ήρθε μόλις μία ημέρα μετά το ορθόδοξο Πάσχα και την ανάσταση. Ίσως κάποιος να ήθελε να στείλει το μήνυμα στους ποδοσφαιριστές και τους εργαζόμενους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι για τους ίδιους δεν μπορεί να υπάρξει όχι ανάσταση (ούτε καν), αλλά ούτε και ελπίδα.
Η Δευτέρα του Πάσχα καταγράφηκε, όπως και να ‘χει, στην ιστορία της ομάδας ως μία μαύρη μέρα, καθώς οι ποδοσφαιριστές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε απεργία για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Δεν πήγαν ούτε στο Κορωπί για να προπονηθούν, θέλοντας έτσι να στείλουν το δικό τους τελεσίγραφο στο μεγαλομέτοχο Γιάννη Αλαφούζο και τους συν αυτώ.
Κάτι τέτοιο στον Παναθηναϊκό πριν από μία δεκαετία θα έμοιαζε κακοστημένη φάρσα. Οι φίλοι της ομάδας είχαν να το λένε ότι από τη στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο φόρεσε το μανδύα του επαγγελματισμού και ο σύλλογος, ως προς το ποδοσφαιρικό του κομμάτι, πέρασε στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ουδέποτε είχε αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα, πόσο μάλλον μία τόσο πιεστική κατάσταση όπως η φετινή.
Κατά μία έννοια, τουλάχιστον πιο παλιά όταν οι ταξικές αναφορές στις ομάδες ήταν περισσότερο ευδιάκριτες, ο Παναθηναϊκός ήταν το προπύργιο του αθηναϊκού αστισμού. Μπορεί και το καμάρι υπό μία έννοια. Ο Αλαφούζος -και προηγουμένως οι πολυμετοχικοί- κατάφεραν πολύ μεγάλο πλήγμα στο γόητρο αυτής της ομάδας, η οποία πλέον χρωστά χρήματα σε όποιον μιλά ελληνικά. Από ποδοσφαιριστές, προπονητές και ατζέντηδες, μέχρι… μανάβικα και κρεοπωλεία στο Κορωπί που προμήθευαν με τρόφιμα την ακαδημία!

Ο χρόνος τελειώνει

Τα χρονικά περιθώρια για τον Παναθηναϊκό είναι απελπιστικά στενά. Αν ο μεγαλομέτοχος δεν φροντίσει να τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες της ΠΑΕ για το 2017 (ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ), τότε η εταιρία δεν θα μπορέσει να αποκτήσει την πολυπόθητη άδεια για συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League. Οι κανονισμοί το αναφέρουν σαφώς: οι μη αδειοδοτημένες ομάδες υποβιβάζονται στην αμέσως επόμενη κατηγορία, δηλαδή στην Football League.
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια στο παρασκήνιο το συγκεκριμένο κομμάτι του κανονισμού να αλλάξει. Κακά τα ψέματα, στο σημείο απαξίωσης που έχει φτάσει πλέον το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ένας πιθανός υποβιβασμός του Παναθηναϊκό θα επιφέρει μία σειρά από θανάσιμα πλήγματα στο προϊόν. Πλην όμως η προσπάθεια αυτή έμεινε ημιτελής, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε με… συμπάθεια, ακόμη και από κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να υποστεί κάζο ο Παναθηναϊκός επί των ημερών τους.
Όπως έχουν τα πράγματα, το καρπούζι και το μαχαίρι βρίσκεται στα χέρια του μεγαλομετόχου. Ο Αλαφούζος έχει τις εξής δύο επιλογές. Είτε θα πληρώσει για να αποφύγει ο Παναθηναϊκός έναν ντροπιαστικό για εξωαγωνιστικούς λόγους υποβιβασμό, είτε θα κουβαλάει από εδώ και πέρα στην επαγγελματική του ζωή ως όνειδος και ως κρίμα την πιο μαύρη στιγμή στην ιστορία αυτής της ομάδας.
Είναι επίσης σαφές ότι εφόσον ο Παναθηναϊκός υποβιβαστεί στην Football League,τότε το επενδυτικό πλάνο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και των συνεταίρων του (αν υποθέσουμε ότι συμφωνούν με την κυβέρνηση) θα βρεθεί στον αέρα και είναι πιθανό να μην προχωρήσει ποτέ. Η ΠΑΕ, έτσι και αλλιώς, θα κουβαλήσει και στην επόμενη κατηγορία τα χρέη της, κάτι που σημαίνει ότι ο πιθανός υποβιβασμός δεν θα την βοηθήσει τουλάχιστον στο να απαλλαγεί από το βραχνά των οφειλών στους… πάντες (κάτι που έγινε με τη διάλυση της ΠΑΕ ΑΕΚ το 2013).
Για την κυβέρνηση τέλος, αν και τα περιθώρια παρέμβασής της είναι εξαιρετικά περιορισμένα, προφανώς και δεν θα αποτελέσει ευχάριστη είδηση ένας πιθανός υποβιβασμός του Παναθηναϊκού. Εσχάτως το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με το… οπαδικό κίνημα (οι οργανωμένοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ την κατηγορούν για προσπάθεια… αφανισμού των ομάδων τους) και προφανώς δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει ακόμη ένα.

Τήρηση της νομιμότητας

Η άλλη ανάγνωση του συγκεκριμένου θέματος, βέβαια, φέρνει στο προσκήνιο την τήρηση της νομιμότητας από όλους, ανεξάρτητα από ονόματα και ισχύ. Αν ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, δεν σεβαστεί τους κανόνες και δεν πληρώσει, τότε πρέπει να πάρει το δρόμο για την επόμενη κατηγορία, όσο και αν αυτό πληγώνει τον κόσμο του. Ο Αλαφούζος πιθανώς να νομίζει ότι δημιουργώντας προβλήματα στον Παναθηναϊκό, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, με την οποία έτσι και αλλιώς οι σχέσεις του είναι θυελλώδεις. Στην πραγματικότητα βάζει αυτογκόλ και φέρνει σε δύσκολη θέση τον εαυτό του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το ποιος θα χρεωθεί τον ιστορικό εξευτελισμό, αν και εφόσον αυτός συμβεί, είναι μάλλον ξεκάθαρο. Ο επιχειρηματίας που στηρίζει την παράταξη των… αρίστων, θα έχει πάρει ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό στις εξετάσεις που αφορούν την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο.

Νίκος Γιαννόπουλος