Ο Μπέρνι Σάντερς μπορεί;

Ο Μπέρνι Σάντερς εμφανίστηκε ως ανεξάρτητος γερουσιαστής που εκπροσωπούσε την πολιτεία του Βερμόντ. Ήταν εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Πήρε το 44% στις προκριματικές εκλογές, χάρη στη ριζοσπαστική προεκλογική του εκστρατεία, αλλά έχασε το χρίσμα από τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατικός Σοσιαλιστής και έγινε γνωστός για τις οικολογικές και προοδευτικές του ιδέες. Άσκησε σκληρή κριτική στον Τραμπ. Στις αρχές του 2019 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Πριν λίγες μέρες, όμως, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση τοποθέτησης δύο στεντ. Όλες του οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας.

«Καμένο χαρτί» ο Τζο Μπάιντεν

Ο Μπέρνι Σάντερς αποτελεί έναν από τους βασικούς υποψηφίους, μαζί με τον Τζο Μπάιντεν για τη θέση του επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Μετά τις εξελίξεις με τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι τίθεται σε αμφισβήτηση η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, που μπορεί να κατηγορηθεί για διαφθορά. Ποιός θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές που θα γίνουν του χρόνου;

Η αριστερή «Ποκαχόντας» στο προσκήνιο

Το τελευταίο διάστημα ανεβαίνει η δημοτικότητα της 69χρονης γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν που προέρχεται από την αριστερή προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, της οποίας είναι άτυπα επικεφαλής. Στο αμερικανικό σύστημα οι ρεπουμπλικάνοι παραδοσιακά στηρίζονται στο βιομηχανικό κεφάλαιο, ενώ οι δημοκρατικοί στο χρηματοπιστωτικό. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν πρόσφατα στράφηκε εναντίον της Γουόλ Στριτ προσπαθώντας να διαλύσει αυτό το ειδύλλιο, για αυτό υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος από το Τραπεζικό σύστημα απειλούν ότι θα αποσύρουν τη στήριξή τους αν εκλεγεί «προοδευτικός υποψήφιος» και θα υποστηρίξουν τον Τραμπ.
Την υποψηφιότητα της Γουόρεν υποστηρίζει η νεολαία, τα φτωχά στρώματα, οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν οικολογικές ανησυχίες. Στο επίκεντρο της προεκλογικής της εκστρατείας θέτει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αύξηση των μισθών, την πρόσβαση στο σύστημα υγείας και τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Το τελευταίο διάστημα, με βάση τις δημοσκοπήσεις ή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον Μπάιντεν ή τον περνάει με μικρή διαφορά. Πολιτικοί παρατηρητές στις ΗΠΑ βλέπουν να δημιουργείται «τάση» υπέρ της.
Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν άρχισε την πολιτική της καριέρα το 2012 από τη Μασαχουσέτη που τη θεωρούσαν μέχρι τότε ρεπουμπλικάνικη πολιτεία. Πριν ήταν καθηγήτρια δικαίου με ειδίκευση στις χρεοκοπίες. Η ίδια θεωρεί ότι είναι σοσιαλίστρια σε μια χώρα που για πολλά χρόνια αυτή η έννοια ισοδυναμούσε με βρισιά. Η πλατφόρμα της υποστηρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την πολιτική «ανοικτών θυρών» για τους μετανάστες και την ευρύτατη εμπλοκή του κράτους στην οικονομία, με σκοπό τη διεύρυνση των κοινωνικών πολιτικών και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Παράλληλα, υπόσχεται την υλοποίηση ενός «πράσινου προγράμματος», για τις ανάγκες του οποίου θα διατεθούν 1,5 τρισ. δολάρια. Επίσης δηλώνει ότι θα διατεθούν 100 δισ. για την «πράσινη βοήθεια» άλλων χωρών. Τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι εκφράζουν φόβους για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, που όπως υποστηρίζουν θα προέλθει από την αύξηση των φόρων.
Οι υποστηριχτές των ρεπουμπλικάνων θεωρούν ότι δεν μπορεί να εκλεγεί μια τέτοια υποψήφια. Όμως το ίδιο πίστευαν και για τον μαύρο Ομπάμα.
Ίσως να μη συμφέρει τον Τραμπ να εκτοπίσει τον διεφθαρμένο Μπάιντεν και να έχει απέναντί του μια αντίπαλο άφθαρτη και χωρίς αμαρτίες από το παρελθόν. Ο Τραμπ την έχει ονομάσει «Ποκαχόντας», αυτό όμως μπορεί να λειτουργήσει εναντίον του, γιατί η συγκεκριμένη ηρωίδα είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Αμερική. Είναι δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που αριστερή υποψηφιότητα εισέρχεται τόσο δυνατά στην κούρσα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Μ.Ρ.