O Ερντογάν θριάμβευσε μέσα σε κλίμα φόβου…

tourkia1

Tην προηγούμενη Κυριακή, η Κωνσταντινούπολη ξύπνησε με την ελπίδα μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Μερικές ώρες αργότερα, με τη μετάδοση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων, η ελπίδα αυτή θάφθηκε κάτω από τις σκόνες της επέλασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των πιστών οπαδών του. Η νίκη του «Σουλτάνου» αυτή καθ’ αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Οι πάντες προέβλεπαν ότι θα είναι πρώτος. Υπήρχε, όμως, ο πόθος της αντιπολίτευσης, κυρίως από την πλευρά του Μουχαρέμ Ιντζέ, του Ρεπουμπλανικού Κόμματος, ότι η προεδρική εκλογή θα μπορούσε να πάει στο δεύτερο γύρο, γεγονός που θα εξελισσόταν σε ρωγμή για το αήττητο προσωπείο του Ερντογάν.
Τελικώς δεν έγινε ούτε αυτό. Παρά το γεγονός ότι ο Ιντζέ κυριάρχησε στην Κωνσταντινούπολη, ο νυν (και…αεί όπως φαίνεται) πρόεδρος σάρωσε σε όλη την υπόλοιπη Τουρκία, εκτός από τα παράλια και κάποιες από τις ανατολικές επαρχίες. Το πώς σάρωσε είναι ένα ζήτημα. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής έρχονταν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για χοντροκομμένη νοθεία. Στα απομακρυσμένα εκλογικά κέντρα οι παρατηρητές που έφτασαν ήταν ελάχιστοι, είχαμε ακόμα και νεκρούς μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σε σχολείο. Ολα αυτά για τον Ερντογάν και το καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει στην Τουρκία τα τελευταία 16 χρόνια είναι ψιλά γράμματα· δεν διστάζει να μετέλθει όλων των μέσων. Ο επικεφαλής του HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, πέρασε όλη την προεκλογική περίοδο στη φυλακή και υπό αυτήν την έννοια το γεγονός ότι το κόμμα του μπήκε στη βουλή με 11,5 % (έχοντας, μάλιστα, και δύο βουλευτές από το Εργατικό Κόμμα στη σύνθεσή του μετά από 40 χρόνια) συνιστά θρίαμβο.
Παραμονές των εκλογών, δημοσιογράφοι που εργάζονταν στους μεγάλους εκδοτικούς ομίλους που έχουν την κατοχή τους τις εφημερίδες «Σαμπάχ» και «Χουριέτ» και είχαν εκφράσει κατά καιρούς την αντίθεσή τους στον Ερντογάν απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ενα κλίμα φόβου σκέπασε τα πάντα και τα σκεπάζει ακόμα. Ισως γι’ αυτό η Μερβέ, κλινική ψυχολόγος από επαρχιακή πόλη, όταν της ζητήσαμε την άποψή της για τις εκλογές ζήτησε να μην δημοσιευτεί το επίθετό της. Και προφανώς η Σονγκούλ, πολιτική επιστήμονας με καταγωγή από το Κουρδιστάν που ψηφίζει Ερντογάν, δεν είχε κανενα πρόβλημα να μας συναντήσει σε κεντρικό σημείο της πλατείας Ταξίμ. «Δεν υπάρχει άλλη λύση», μας έλεγε την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές. «Ο Ερντογάν είναι ο μοναδικός τούρκος πρόεδρος που έδωσε δικαιώματα στους Κούρδους και τους απάλλαξε από έναν ιδιότυπο ρατσισμό. Δεν παραβλέπω το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα σε θέματα όπως αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά αυτά είναι μόνο τα αρνητικά. Η αντιπολίτευση του Ιντζέ δεν έχει θέσεις, ενώ το HDP δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σχέση με το PKK. O αδερφός μου, Κούρδος και αυτός, είναι φαντάρος και κινδυνεύει». Η Μερβέ από την πλευρά της ψήφισε Ιντζέ και ήταν πολύ απογοητευμένη από το τελικό αποτέλεσμα: «Στην πόλη μου υπήρχαν παραβάσεις ακόμα και με τις κάλπες», μάς τονίζει. «Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ότι ο Ερντογάν θα εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο, δεν μπορούσα να δω καν τηλεόραση». Όμως, εκλέχθηκε. Και θα είναι πρόεδρος μέχρι το 2023, έτος κατά το οποίο η τουρκική δημοκρατία γίνεται 100 ετών.

Δανάη Ψωμοπούλου