Ο μαραθώνιος των εκλογών ξεκινά από τη ΔΕΘ;

Thousands of people are demonstrating in Syntagma square protesting on the use of the term ‘Macedonia’ by FYROM in an eventual erga omnes solution, Athens, Greece on February 4, 2018. / Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι για την χρήση του όρου Μακεδονία ως συνθετικό της τελικής διεθνούς ονομασίας της ΠΓΔΜ, Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2018.

Κάθε χρόνο η έκθεση (ΔΕΘ) σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του νέου παραγωγικού έτους. Πολύ εντονότερα σε εκλογικές χρονιές. Για την επόμενη χρονιά είναι προγραμματισμένες τρεις κάλπες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές), με μόνο άγνωστο το χρονικό σημείο των εθνικών εκλογών, που δεν είναι σαφές αν θα γίνουν Σεπτέμβριο ή Μάιο.
Στη ΔΕΘ συναντώνται όλες οι κοινωνικές τάξεις και ομάδες, εκφράζοντας τα αιτήματα και τις αγωνίες τους. Φέτος τον πρώτο ρόλο διεκδικούν οι (νέο)μακεδονομάχοι. Οι υπέρμαχοι της μη λύσης του (νέο)μακεδονικού ζητήματος και φανατικοί πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών, οργανώνονται για να καταλάβουν την πόλη και τις δύο ημέρες και να κηρύξουν τον πρωθυπουργό «ανεπιθύμητο» στη Θεσσαλονίκη.
Μετά τα απανωτά συλλαλητήρια, που ακολούθησαν την υπογραφή της Συμφωνίας και τα μπάνια του λαού, τα πολιτικά επιτελεία που διαχειρίζονται τον «ακομμάτιστο» λαό των (νέο)μακεδονομάχων, αντιλαμβάνονται πως αν οι συγκεντρώσεις που οργανώνουν δεν καταφέρουν να έχουν ένα ικανοποιητικό μέγεθος, το πολιτικό τους σχέδιο τελειώνει.
Δίνουν, λοιπόν, τα πάντα για να κινητοποιηθούν οι οπαδοί τους. Βέβαια δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν, αλλά διοργανώνουν διαφορετικές εκδηλώσεις, έχοντας, προφανώς, η κάθε ομάδα τους δικούς της στόχους.

Τρία διαφορετικά συλλαλητήρια

Συγκεκριμένα, στα εγκαίνια της ΔΕΘ (Σάββατο 8/9, ώρα 19.00), συναυλία στο άγαλμα του Αλεξάνδρου, διοργανώνει ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, πολιτικό σχήμα, πλέον, με μέλη, ηγεσία και άδηλους στόχους, με επικεφαλής το Μ. Πατσίκα, πρώην γραμματέα της «Σπίθας» και φερόμενο ως εκφραστή του Μ. Θεοδωράκη. Εξ ου και στη συναυλία θα μετάσχει και η ομώνυμη ορχήστρα. Την ίδια μέρα και ώρα, συλλαλητήριο «χωρίς εξέδρες και ομιλητές» πραγματοποιούν έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία.
Σε τρίτο συλλαλητήριο, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (Κυριακή 9/9, 12 το μεσημέρι), καλεί η Βεργίνα Τηλεόραση και η Επιτροπή για την Προστασία των δικαιωμάτων των βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Όλοι αυτοί από κοινού και καθείς για την πάρτη του διεκδικούν να εκφράσουν το «λαϊκό αίσθημα» και εν καιρώ να διαχειριστούν μέρος της λαϊκής ψήφου.
Μέσα και δίπλα σε αυτούς θα συνωστίζονται δεκάδες κινήσεις και κόμματα της (ακρο)δεξιάς, πέραν των όσων βρίσκονται εντός βουλής, σήμερα.
Και βέβαια, από δίπλα το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ, σαρξ εκ της ιδίας σαρκός και με κοινό πολιτικό στόχο τη φθορά και ανατροπή της κυβέρνησης.
Κάπου στο πλήθος θα βρίσκονται, ίσως, συντεταγμένα ή ασύντακτα και τμήματα της «πατριωτικής αριστεράς»…

Οι δημοτικές στη σκιά του (νέο)μακεδονικού;

Την προηγούμενη Δευτέρα (27/8), στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο Στ. Καλαφάτης, επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο δήμαρχο Μπουτάρη, με αφορμή το (νέο)μακεδονικό, επιδιώκοντας να τον απομακρύνει από την πολιτική υποστήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο δήμαρχος, επέλεξε, λοιπόν, να κρατήσει αποστάσεις από την Συμφωνία, δηλώνοντας πως αυτός «δεν ήταν στις Πρέσπες».
Ίσως, λοιπόν, το (νέο)μακεδονικό να επηρεάσει και τις ζυμώσεις για τις δημοτικές εκλογές. Σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για το αν και πως θα γίνει πράξη η υποστήριξη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στο δήμαρχο Γ. Μπουτάρη, μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, με κάποιου είδους συνεργασία της παράταξης Μπουτάρη, με την «Ανοιχτή Πόλη». Ο δήμαρχος δείχνει τελευταία να θέλει να διατηρήσει αποστάσεις.

Η (ακρο)δεξιά σκιά της πόλης

Ο «σκοτεινός Βαρδάρης» λοιπόν, η (ακρο)δεξιά σκιά της Θεσσαλονίκης, φαίνεται να παίρνει τα πάνω της, με αφορμή το (νέο)μακεδονικό. Φυσικά, οι ιδεοληψίες των ταγών των (νέο)μακεδονομάχων βρίσκουν έδαφος στην υπαρκτή και εν πολλοίς δικαιολογημένη κοινωνική δυσαρέσκεια για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση ενός εκάστου και του συνόλου, η οποία βρίσκει μια εύκολη και ανέξοδη διέξοδο στον εθνικισμό τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση, η αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, να μπορέσουν να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε η (ακρο)δεξιά σκιά της Θεσσαλονίκης να μην ξεπεράσει τη σκιά του αγάλματος του Αλέξανδρου.

Θράσος Τζίκας