Πολιτική δίωξη της «Ενότητας» από την πακιστανική πρεσβεία

pakistanoi

Με έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης απειλεί ο πρέσβης του Πακιστάν τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας «Η Ενότητα», Τζαβέντ Ασλάμ και παραπομπή σε μαύρη λίστα (δηλαδή να μην τους εκδίδει διαβατήριο) όλων των μελών της κοινότητας.
«Ένας πρέσβης δεν μπορεί να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Θα πρέπει να σέβεται και τους ανθρώπους και τους ελληνικούς νόμους, οι οποίοι διέπουν τις δραστηριότητες της Πακιστανικής Κοινότητας», τόνισε ο Τζαβέντ Ασλάμ κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η κοινότητα την Πέμπτη σχετικά με τις διώξεις.
Αφορμή για την παράνομη στάση του πρέσβη αποτέλεσε το αίτημα του Τζαβέντ Ασλάμ προς αυτόν για γραπτή συγγνώμη, καθώς είχε συκοφαντήσει την Πακιστανική Κοινότητα ότι οργανώνει διαδηλώσεις τάζοντας μπέργκερ και πληρώνοντας τους συμμετέχοντες.
Πίσω, βέβαια, από αυτή την αφορμή, υπάρχουν βαθύτεροι και σημαντικότεροι λόγοι, που σχετίζονται με τη διαφθορά της πακιστανικής πρεσβείας, κατά της οποίας η Ενότητα έχει δώσει σημαντικές μάχες. Συγκεκριμένα, ο προηγούμενος πρέσβης είχε κατηγορηθεί από εκατοντάδες Πακιστανούς ότι τους εκβίαζε και τους αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τους παραχωρήσει τις ταυτότητες και τα διαβατήρια που δικαιούνται από το νόμο. Μετά από κινητοποίηση της Ενότητας ο πρέσβης αποπέμφθηκε, αλλά δεν του απαγγέλθηκε καμία κατηγορία, καθώς ο νέος και τωρινός πρέσβης συγκάλυψε το ζήτημα, θέτοντας και αυτός στο στόχαστρό του την Πακιστανική Κοινότητα, όπως περιέγραψε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η παράνομη πρακτική της μαύρης λίστας

Ταυτόχρονα, ο πρέσβης είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή, την οποία έχει προσκαλέσει στην πρεσβεία, αλλά και δημόσια έχει αναρωτηθεί γιατί η Χρυσή Αυγή δεν έχει σπάσει το κεφάλι του Τζαβέντ Ασλάμ, δήλωση που έγινε μετά την κατάθεση του προέδρου σε βάρος του ναζιστικού μορφώματος στην πολύκροτη δίκη.
«Εγώ χαίρομαι πάντως που η πρεσβεία χρησιμοποίησε τον όρο μαύρη λίστα στην ανακοίνωσή της, καθώς αποδεικνύει πως ακόμα προβαίνει σε τέτοιου είδους παρανομίες, όπως έχουμε καταγγείλει πολλές φορές. Η μη έκδοση διαβατηρίου είναι παράνομη και το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ελέγξει τι κάνουν οι πρεσβείες στη χώρα με αυτό το ζήτημα», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο νομικός Φραγκλίνος Ραγκούσης.
Το ζήτημα της δίωξης των πακιστανών αγωνιστών από την πρεσβεία αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και το ίδιο το ελληνικό κράτος , όπως ανέφερε ο δικηγόρος κ. Κανελλόπουλος, καθώς η ανακοίνωση -πέραν του ότι μιλά επίσημα ότι θα προχωρήσει στην παράνομη πρακτική της μαύρης λίστας – με την απειλή έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προσβάλλει απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει τελεσίδικα τη μη έκδοση του Τζαβέντ Ασλάμ στο Πακιστάν υπό την κατηγορία της διακίνησης ανθρώπων, καθώς διέγνωσε πολιτικούς λόγους για τη δίωξή του από την χώρα. Προς αποφυγήν πάντως άλλων συνειρμών, ο Νίκος Τσιγώνιας από τον ΣΥΡΙΖΑ (που βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου για να δηλώσει τη συμπαράσταση του κόμματος και να μεταφέρει ανακοίνωση υποστήριξης από τη βουλεύτρια Αφροδίτη Σταμπουλή) υπενθύμισε πως ο Τζαβέντ Ασλάμ αν είχε εμπλακεί όντως σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως ψευδώς κατηγορείται από την πρεσβεία, δεν θα βρισκόταν φέτος το χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του.

Δεν είναι μόνοι

Από όλους τους ομιλητές υπενθυμίστηκε επίσης ότι η Πακιστανική Κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει δυναμικό παρόν σε κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, με πράξεις αλληλεγγύης ακόμα και στις πλημμύρες της Μάντρας που έσπευσε να βοηθήσει, και ότι δεν πρόκειται να μείνει μόνη από τους συναγωνιστές της. «Ο πρέσβης αν νομίζει ότι ο Τζαβέντ Ασλάμ και τα υπόλοιπα μέλη της Ενότητας είναι μόνοι τους, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Έχουν στο πλάι τους όλο τον προοδευτικό κόσμο της χώρας μας και τα κινήματα. Θα είμαστε μαζί τους στους αγώνες τους και η πρεσβεία θα μας βρει όλους μπροστά της σε οποιαδήποτε σκευωρία προσπαθήσει να στήσει», τόνισε ο Μανώλης Σαρρής, από το τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τζ. Α.