Αρχείο



 

Οι 650 εργαζόμενοι –δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί– βρίσκονται στην 51η ημέρα επίσχεσης εργασίας και στην 31η μέρα περιφρούρησης της επίσχεσης, δηλαδή μια μορφή κατάληψης. Αφορμή ήταν η μη καταβολή δεδουλευμένων από 10 μέχρι 12 μήνες!
Οι απεργοί έχουν δημιουργήσει 6μελή απεργιακή επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους των τριών κλάδων των εργαζομένων, καθώς και από δύο εκπροσώπους της ΕΤΙΤΑ (Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης) και τον παλιό φίλο Γ. Φιλιππάκη ως εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΑ.
Ο Γ. Φιλιππάκης μας ενημέρωσε ότι τα τρία σωματεία –ΕΣΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΠΗΕΑ– έχουν καταθέσει στις 21 Δεκεμβρίου μήνυση κατά της εργοδοσίας του Alter για τη μη καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων και από χθες το μεσημέρι ενεργοποιείται με την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Alter.
Σήμερα, η ολότητα των 650 εργαζομένων, μετά από ένα μικρό διάστημα δισταγμού ορισμένων που προσδοκούσαν ότι η εργοδοσία θα ικανοποιούσε τα αιτήματά τους, στηρίζει ενεργά την επίσχεση εργασίας και την περιφρούρησή της.
Οι μόνοι που δεν έχουν κάνει επίσχεση είναι οι επώνυμοι, όπως οι Χατζηνικολάου, Αυτιάς, Τριανταφυλλόπουλος, που όμως δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν με νομικές διαδικασίες διεκδικώντας τις αμοιβές τους, ενώ παράλληλα δεν έχουν προβεί σε ενέργειες απεργοσπασίας.

Πώς απαντά η εργοδοσία

 Ο μεγαλομέτοχος Γ. Κουρής με προκλητικό τρόπο πρότεινε στους εργαζόμενους να καταβάλει 5 εκατομμύρια μόνο για αποζημιώσεις αυτών που θα απολυθούν, χωρίς να προσδιορίζει καν πόσους έχει σκοπό να απολύσει. Ο Γ. Φιλιππάκης σημειώνει ότι, εφόσον υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να φύγουν από το Alter, πρέπει να πάρουν την αποζημίωσή τους και τα δεδουλευμένα, αλλά η εργοδοσία αποφεύγει να διευκρινίσει τι θα γίνει για τους υπόλοιπους.
Η απάντησή της είναι επίσης ασαφής για το αν θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ούτε βέβαια δεσμεύεται αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα και το δώρο Χριστουγέννων. «Να είστε ευχαριστημένοι που θα έχετε τη δουλειά σας», προκαλεί.
Προχθές η «Αυριανή» (ιδιοκτησίας Κουρή) στο πρωτοσέλιδό της έγραφε με πηχυαίους τίτλους «82 εκατομμύρια δραχμές τσέπωσαν οι εργαζόμενοι». Φθηνά κόλπα της «Αυριανής» που έκανε αναγωγή σε δραχμές για να φαίνονται πολλά τα λεφτά. Παράλληλα, σε ένθετο γράφει ότι υπάρχουν μισθοί 100.000 και 120.000 ευρώ.
Ο Γ. Φιλιππάκης μας είπε ότι αν υπήρχαν τέτοιοι μισθοί για μεγαλοστελέχη της εταιρείας, οι υπόλοιποι το αγνοούσαν. Αυτοί πληρώνονταν με βάση τη συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ, και ίσως ορισμένοι να την ξεπερνούσαν ελάχιστα.

Επίσχεση και περιφρούρηση

 Στη διάρκεια της κινητοποίησης έχουν συγκροτηθεί 4 επιτροπές, όπως μας ενημέρωσε ο Γ. Φιλιππάκης. Η πρώτη και σημαντικότερη της περιφρούρησης, με πιο βασικό κομμάτι τους τεχνικούς, η δεύτερη σε σημασία, της αλληλοβοήθειας, που κατανέμει ό,τι συγκεντρώνεται από την αλληλεγγύη, σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να παίρνουν βοήθεια σε χρήμα για να αποφύγουν ενδεχόμενες απόπειρες υπονόμευσης του αγώνα τους».
Η απεργιακή επιτροπή, βλέποντας ότι πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, έκαναν έκκληση για βοήθεια σε είδος. Η ανταπόκριση των απλών ανθρώπων και συναδέλφων από άλλα ΜΜΕ είναι πρωτοφανής.
«Σωματεία, οργανώσεις, ενώσεις, το ΠΑΜΕ μας προμήθευσαν με 6 τόνους τρόφιμα. Η πολιτική αλληλεγγύη είναι επίσης σημαντική. Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μας στήριξε πολιτικά και ετοιμάζει παρεμβάσεις και στη Βουλή, για να αναδείξει τον αγώνα των εργαζομένων του Alter».
Σημαντικό όπλο των εργαζομένων με δική τους πρωτοβουλία είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη συχνότητα του Alter. Μηνύματα ενημερωτικά για το δικό τους αγώνα, αλλά και συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους άλλων ΜΜΕ που απολύονται, που τους γίνονται περικοπές μισθών ή μένουν απλήρωτοι όπως στην «Ελευθεροτυπία».
Παρά τα προσκόμματα που προσπάθησε να βάλει η εργοδοσία στις εκπομπές των εργαζομένων, κατόρθωσαν με τη στήριξη τεχνικών, αλλά και της NOVA, που αντιστάθηκε στις παρανομίες της εργοδοσίας, να συνεχίσουν να εκπέμπουν πανελλαδικά. Έχει σημασία επίσης να τονιστεί, η στήριξη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που παρενέβη για να μην κοπεί το εξαιρετικά αναγκαίο για τις ανάγκες της κατάληψης ρεύμα που είναι επί πολλούς μήνες απλήρωτο από την εργοδοσία. Το ίδιο έπραξε η ΠΟΕ-ΟΤΕ για τα τηλέφωνα.

Τα άμεσα αιτήματα
των εργαζομένων


 «Εμείς, για να συζητήσουμε το οποιοδήποτε θέμα με την εργοδοσία, θέλουμε να καταβληθεί άμεσα το δώρο των Χριστουγέννων. Είμαστε ανένδοτοι σ’ αυτό», λέει ο Γ. Φιλιππάκης. «Επίσης, δεν διαπραγματευόμαστε τη μείωση των θέσεων εργασίας, εκτός αν υπάρξουν άτομα που οικειοθελώς θέλουν να φύγουν». Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι όλη η περιουσία του σταθμού είναι υποθηκευμένη. Η ευθύνη είναι απόλυτα δική της για όλες τις οργανωτικές επιλογές που έκανε, καθώς και για το παραγόμενο προϊόν. Κανείς δεν ρώτησε τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους για οποιοδήποτε θέμα.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις της περιόδου έχουν κορυφαία παραδείγματα αυτό των εργαζομένων στη Χαλυβουργία και στον Alter. Το πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που φούντωσε, δείχνει περίτρανα τις κοινωνικές αντιστάσεις, αλλά, κυρίως, τις προοπτικές που ανοίγονται για την προάσπιση της απασχόλησης, των αμοιβών, των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.


Μάκης Μπαλαούρας

 

O ΣΥΡΙΖΑ αλληλέγγυος στους απεργούς του Alter

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τα μέλη του κεντρικού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και Ζώη Πεππέ, καθώς και τον Νίκο Παρλιάρο επισκέφθηκε σήμερα το κτίριο του ALTER, και συναντήθηκε με το συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των συντακτών Γιώργο Φιλιππάκη και με τους συναδικαλιστικούς εκπροσώπους των υπόλοιπων εργαζομένων: Βασίλη Τσίμτζο, Νίκο Σπυρέα, Ακριβή Κυριακού, Λευτέρη Καρπαθάκη και Θοδωρή Χορτάτο. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους του ALTER που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 10/11 και υπογράμμισε τις μεγάλες ευθύνες της εργοδοσίας για τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους εργαζόμενους και στο κανάλι.
Η επαφή για πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους του ALTER θα γίνεται μέσω του συνδικαλιστικού εκπροσώπου τους, Γιώργου Φιλιππάκη στο τηλέφωνο 6948000122 και στη διεύθυνση: Αγ. Παρασκευής 36-38, Περιστέρι.



Μοιράσου το:
Facebook! TwitThis buzz! MySpace! Google! Live!

Προσθήκη νέου σχολίου