Προκαταρκτικές βολές ρήξεων και στο βάθος η Ευρώπη

Το Κόμμα της Αριστεράς εκτός ΚΕΑ

athaniti

Την αποχώρηση του από το Κόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς (ΚΕΑ) αποφάσισε την Κυριακή στο συνέδριό του το γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς (Parti de Gauche), το οποίο πρόσκειται στον Μελανσόν και συμμετέχει στην πολιτική πλατφόρμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Ιnsoumise).
Σ’ ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και της Γραμματείας του ΚΕΑ, οι Εθνικές Γραμματείς του Κόμματος, Σοφί Ροζέ και Κορίν Μορέλ Νταρλέ, ενημέρωσαν για την απόφαση τους, προτάσσοντας ως βασική αιτιολογία της επιλογής αυτής την άποψη πως το ΚΕΑ αποτελεί πλέον πυλώνα στήριξης των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη .
«Δεν υπήρξε ποτέ σε βάθος συζήτηση των πολιτικών επιλογών που μας είναι περισσότερο οικείες και δεν επιθυμούμε πλέον η φωνή μας να συγχέεται με αυτές των δημιουργών των σχεδίων λιτότητας», αναφέρεται στη δήλωση τους, ενώ σπεύδουν να κατονομάσουν τη νέα προνομιακή συνεργασία τους με το καινοφανές ευρωπαικό κίνημα «And Now the People» (Και Τώρα ο Λαός).
Η είδηση, ωστόσο, δεν εξέπληξε κανένα από τα μέλη του ΚΕΑ, εφόσον στην ουσία επρόκειτο για ένα από καιρό προαναγγελθέν διαζύγιο. Στις απροκάλυπτα εχθρικές του σχέσεις με το γαλλικό ΚΚ, οι οποίες βρέθηκαν σε οριακό σημείο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία —παρά τις εμφανέστατες κινήσεις υποχώρησης των κομμουνιστών και του Γραμματέα του κόμματος Πιερ Λοράν προσωπικά μπροστά στις ηγετικές απαιτήσεις του Μελανσόν, στο βωμό της ενότητας της γαλλικής Αριστεράς—, ήρθε πριν λίγους μήνες να προστεθεί  η ανοιχτή πολεμική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολεμική η οποία κορυφώθηκε με κατάθεση επιστολικού αιτήματος προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΚΕΑ, με το οποίο ζητήθηκε η αποπομπή του απ’ αυτό, ως κόμμα το οποίο δεν ανήκει στην Αριστερά αλλά στις συστημικές δυνάμεις και είναι σύμμαχος του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Το αίτημα απορρίφθηκε από το σύνολο των 38 κομμάτων μελών και παρατηρητών του ΚΕΑ, τόσο των περισσότερο όσο και των λιγότερο (έως ελάχιστα) φιλοευρωπαικών, εξέλιξη την οποίο μάλλον θεωρούσαν δεδομένη οι αιτούντες. Ίσως γι’  αυτό δεν εμφανίστηκαν καν στη διήμερη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στην ατζέντα της οποίας είχε συμπεριληφθεί το θέμα. Η συζήτηση παρόλαυτά δεν αναβλήθηκε, λόγω της επιθυμίας των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραπεμφθεί σε μελλοντική διαδικασία, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ο νεκρός αυτός χρόνος από το ΚτΑ  για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ήδη από τότε ήταν φανερό πως προετοιμαζόταν η αποχώρηση του ΚτΑ από το ΚΕΑ και πως ακόμα και η προσπάθεια δημιουργίας πολιτικού γεγονότος, μέσω της καταγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετούσε ένα σχεδιασμό ηχηρής εξόδου, προς επικοινωνιακή κυρίως χρήση.
Την ίδια κατεύθυνση επιχείρησε να υπηρετήσει και η αιτιολόγηση της αποχώρησης, πάλι όμως η προσπάθεια φαίνεται να πέφτει στο κενό .Αιτία αυτή τη φορά ο πολιτικά, αλλά και επικοινωνιακά, ευφυής χειρισμός του pροέδρου του ΚΕΑ, Γκρέγκορ Γκύζι, ηγέτη της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο οποίος στη δημόσια δήλωση του για την αποχώρηση του γαλλικού κόμματος δεν ακολούθησε τη γραμμή των ιδεολογικών γενικεύσεων την οποία προσπάθησαν οι αποχωρούντες να επιβάλουν. Αντ αυτής, προτίμησε να εκφραστεί απολύτως συγκεκριμένα :
«Το Κόμμα της Αριστεράς αποχώρησε από το ΚΕΑ λόγω της ομόφωνης απόφασης των  κομμάτων μελών του να μην δεχτεί το αίτημα αποπομπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Κόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς επιλέγουμε τη δημιουργική κριτική αντιπαράθεση και όχι τους αποκλεισμούς».
Ώδυνεν όρος και έτεκε μύν, θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει. Παρά ταύτα, η κινητικότητα και στο πεδίο των αριστερών δυνάμεων, καθ οδόν προς τις ευρωεκλογές, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον…

Όλγα Αθανίτη