Σε μεγάλη πορεία ενάντια στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF

 

Εδώ και μερικά χρόνια, η τοπική κοινωνία του Βόλου ταλανίζεται από τις επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με το ζήτημα της καύσης απορριμματογενών ή «εναλλακτικών» καυσίμων από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία, τη συμβολή της στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία. Η χρήση RDF/SRF, ως μορφές εναλλακτικών καυσίμων για την τοπική τσιμεντοβιομηχανία, είχε εγκριθεί για πρώτη φορά το 2014 από τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Μανιάτη, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Με υπουργική άδεια

Η επέκταση της ΑΕΠΟ (άδειας του υπουργείου Περιβάλλοντος) από την καύση 50 χιλ. τόνων RDF σε 200 χιλ. τόνους από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, το 2017 προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και κινητοποίησε χιλιάδες Βολιώτες ενάντια στην απόφαση. Η απουσία διαβούλευσης από πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, η αλαζονική στάση του ίδιου του Σ. Φάμελλου και η παραδοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για αδυναμία υλοποίησης σχετικών ελέγχων με την καύση, αλλά και την ποιότητα των εισαγόμενων δεμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από την τοπική κοινωνία, η οποία εκφράστηκε μέσα από δύο μεγαλειώδη, για την πόλη, συλλαλητήρια το 2017 και την άνοιξη του 2019, με συμμετοχή πολλών χιλιάδων πολιτών στις κινητοποιήσεις.
Οι επιστημονικοί φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και το τοπικό ΤΕΕ, η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, οι δημοτικές παρατάξεις σχεδόν όλων των κομμάτων και συλλογικότητες που διαμορφώθηκαν εκείνη την περίοδο, όπως η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της Καύσης», αμφισβήτησαν την επάρκεια των ελέγχων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και διεκδίκησαν από την κυβέρνηση την απόσυρση των δύο ΑΕΠΟ και παράλληλα την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου δικτύου μέτρησης της αέριας ρύπανσης.

Η στροφή της δημοτικής αρχής

Η δημοτική αρχή του Αχ. Μπέου παρά την αρχικά αμήχανη αντίδρασή της και την προσπάθειά της να αποδεχθεί την κατάσταση ως μη αρμόδια, αντιλαμβανόμενη τη δυναμική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας συντάχθηκε κατά της καύσης RFD/SRF, όπως και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Βόλο. Όμως, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ο δήμαρχος Βόλου εξήγγειλε τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF, με το επιχείρημα της διασφάλισης της ποιότητας της καύσιμης ύλης και μετά τις εκλογές άρχισε να υλοποιεί το σχεδιασμό.
Η δημοτική παράταξη «Μαζί για το Βόλο» (παράταξη που κινείται στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς) , και άλλες συλλογικότητες, έχουν τονίσει ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από το μοντέλο της ανακύκλωσης (διαλογή στην πηγή  ανάκτηση  επανάχρηση υλικών/κομποστοποίηση), όπως προβλέπει και ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015. Παράλληλα, το συγκεκριμένο εργοστάσιο οδηγεί στη μετατροπή της πόλης σε σκουπιδότοπο της κεντρικής Ελλάδας και θα ανατρέψει την πρόβλεψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βόλου (2016), που προβλέπει την απομάκρυνση της ΑΓΕΤ από το σημείο που βρίσκεται.

Δυναμική αντίδραση, πρωτοφανής καταστολή

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν δυναμική. Περίπου 2.500 πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία του εργοστασίου SRF και στη συνέχιση της καύσης απορριμματογενών καυσίμων από την ΑΓΕΤ. Όμως, η κινητοποίηση του κόσμου βρήκε απέναντί της την «κανονικότητα» της βίας και της καταστολής, πρωτοφανής για την πόλη του Βόλου. Στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, αργότερα στο Νοσοκομείο και έξω από την Αστυνομική Δ/νση Μαγνησίας οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν σωματική βία και δεκάδες δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ έγιναν αναίτιες συλλήψεις μερικές από τις οποίες εξελίχθηκαν σε παραπομπές στην Δικαιοσύνη. Η ειρηνική πορεία με μικρά παιδιά, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους έγινε το θύμα της πρωτοφανούς τρομοκράτησης και πειθάρχησης της τοπικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα επεισόδια αυτά ήταν σχεδόν πρωτόγνωρα για μια πόλη με παράδοση ήπιων αντιδράσεων των αστυνομικών αρχών στις κινητοποιήσεις των πολιτών.
Τελευταίος σταθμός ήταν η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μελέτη δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRFαπό το Δήμο Βόλου. Οι σφοδρές πιέσεις του κινήματος στο Βόλο, των δημοτικών παρατάξεων, των επιστημονικών φορέων, των αρνητικών εισηγήσεων των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλ. Μεϊκόπουλου και Κ. Παπανάτσιου, σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο Συμβούλιο, αλλά και μιας έρευνας διακεκριμένων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αποδεικνύει την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του Βόλου, οδήγησαν τη γαλάζια πλειοψηφία του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού να δώσει μεν θετική γνώμη στη δημιουργία του εργοστασίου, αλλά να θέσει αστερίσκο την απόσυρση του τμήματος της μελέτης που προβλέπει τη γραμμή παραγωγής SRF.

B.