ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Συνεχίζονται τα προβλήματα

karypidis

Νέες εξελίξεις έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες στην υπόθεση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, να φέρνει στο φως καινούρια στοιχεία.
Εδώ και καιρό υπάρχουν δύο ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ του Καρυπίδη και του Μαρινόπουλου, όπου φαίνεται ότι ο πρώτος χρωστάει ένα ποσό της τάξεως των 103 εκ. ευρώ στον δεύτερο, γεγονός το οποίο φαίνεται και στο σχετικό δικόγραφο. Παράλληλα, λόγω των χρεών του επιχειρηματία Θόδωρου Καρυπίδη σε τραπεζικά ιδρύματα, άλλους φορείς και στο δημόσιο έχει κατασχεθεί ή δεσμευτεί πληθώρα περιουσιακών του στοιχείων. Τέλος, έγινε γνωστό ότι υπήρξε μια προσπάθεια υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος της τάξεως των 1,5 εκ. ευρώ, έχοντας ως αφορμή το επίδομα των 1.000 ευρώ που είχε δοθεί στους απλήρωτους εργαζόμενους της «Καρυπίδης» από τον κρατικό κορβανά. Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επεδίωκε το ποσό το οποίο δόθηκε στους εργαζόμενους να αφαιρεθεί από τις συνολικές του υποχρεώσεις.

Δηλώσεις και απειλές

Το θέμα της «Καρυπίδης» ήρθε ξανά στο προσκήνιο, όταν στις 2 Απριλίου του 2018, δημοσίως, ο Ανδρέας Νεφελούδης κατήγγειλε ότι ο Καρυπίδης προσπαθεί πάλι να εξαπατήσει τους εργαζόμενους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση: «Με εξώδικη δήλωσή της η εταιρεία, με καλεί να παρέμβω σε τραπεζικό ίδρυμα —προφανώς παρανόμως όπως έχει συνηθίσει η ίδια— για να αποδεσμευτούν κατασχεμένα χρήματα της εταιρείας και να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Δηλαδή έχουν το θράσος —οι καταχρεωμένοι— να “πετούν το μπαλάκι αλλού”. Σε αυτή τη πρόκληση θα απαντήσω νομικά». Επιπλέον, σ’ αυτή την ανακοίνωση ο Γ.Γ. Εργασίας διερωτάται πως ενώ υπάρχουν τέτοια οικονομικά προβλήματα, μπορεί ο Θόδωρος Καρυπίδης να «χρηματοδοτεί με αρκετά εκατομμύρια ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης», ενώ «φαίνεται να χρωστά 37.325.702,56€ στον ΕΦΚΑ».
Ο Θόδωρος Καρυπίδης με αφορμή παρόμοιες δηλώσεις του γ.γ. Εργασίας στην εκπομπή «Δημότης online» της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για εξύβριση, δυσφήμιση και συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, όπου ανέφερε στην αρχή: «Καμαρώστε κυρία Αχτσιόγλου, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, πως μιλάει στον κόσμο. Αποκαλεί τον κόσμο του Άρη  “Καρυπιδάκια”, χωρίς να σέβεται τίποτα. Το επίπεδο του το έχουμε καταλάβει ποιο είναι». Μετά τα προαναφερθέντα περιστατικά, ο Ανδρέας Νεφελούδης κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας και της ζωής του μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους που έχουν σχέση με το περιβάλλον του ιδιοκτήτη της αλυσίδας «Καρυπίδη» και φέρεται να είναι φίλαθλοι του Άρη. Στις 10 Απριλίου 2018, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε μέσω ανακοίνωσης δημοσίως τον γ.γ. Εργασίας, ενώ αμέσως μετά απάντησε σε επιθετικό τόνο μερίδα οπαδών του Άρη, που φαίνεται να στηρίζει τον επιχειρηματία Καρυπίδη.

Αλλεπάλληλες άκαρπες συμφωνίες

Τα προβλήματα, όμως, με τις επιχειρήσεις του προέδρου της ΠΑΕ Άρης δεν είναι τωρινά. Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2014, όταν αγοράστηκε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», η οποία είχε στην κατοχή της 149 καταστήματα. Αυτή η εξαγορά είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς ο Καρυπίδης δεν είχε σχέση με τον συγκεκριμένο κλάδο. Η κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν η παραγωγή παλετών και η επεξεργασία ξύλου. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, έγινε γνωστό ότι είχε γίνει συμβόλαιο δικαιόχρησης με την εταιρεία «Μαρινόπουλος. Τα πρώην καταστήματα Αρβανιτίδη θα έφεραν την επωνυμία «Carrefour Μαρινόπουλος» και «Carrefour Express», ενώ και η αποθήκη του Αρβανιτίδη στη Βέροια θα ξεκινούσε να παρέχει καινούρια προϊόντα στα καταστήματα, έχοντας ως λογότυπο το σήμα των προϊόντων Carrefour.  Τον Φεβρουάριο του 2016 η συγκεκριμένη συμφωνία λύθηκε από κοινού εξαιτίας της αναδιάρθρωσης της «Μαρινόπουλος».
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην «Μαρινόπουλος» έφεραν την «Καρυπίδης» σε δεινή θέση και παρά τις συναντήσεις που έγιναν και με τη συμβολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας δεν μπόρεσε να δοθεί μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Έτσι, τον Απρίλιο του 2016 η «Καρυπίδης» θα υπαχθεί στο άρθρο 99, με την τότε ανακοίνωση όμως να υποστηρίζει ότι δεν θα σταματήσει ολοκληρωτικά η λειτουργία της αλυσίδας.
Παράλληλα, εκείνη την περίοδο όλα έδειχναν ότι τελικά η αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα αγοραζόταν από την «Market In». Πάραυτα ούτε αυτή η συμφωνία ολοκληρώθηκε τελικά, με την εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ράμμου να σταματάει ξαφνικά από τις 9 Ιανουαρίου 2017 τον εφοδιασμό των καταστημάτων με προϊόντα. Επιπροσθέτως, αυτή η κατάσταση διεύρυνε τα προβλήματα στην αγορά καθώς η «Market In» προχώρησε σε απευθείας συμφωνίες (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη κτλ.) με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που στέγαζαν τα σούπερ μάρκετ της «Καρυπίδης». Η μη επαναπρόσληψη όμως όλων των εργαζομένων της «Καρυπίδης», όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002, είχε σαν αποτέλεσμα να καταφύγουν οι εργαζόμενοι στις δικαστικές αίθουσες και να λάβουν χώρα επεισόδια, με τη διοίκηση των «Market In» στις 26 Οκτώβριου και στις 29 Νοέμβριου 2017, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων να προβαίνει στη μήνυση απεργών και συνδικαλιστών στα Ιωάννινα.

Δύσκολη κατάσταση για τους εργαζομένους

Επιπλέον, στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ξανά κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα λόγω πανελλαδικής απεργίας, με τους απεργούς και  τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για χρήση μπράβων από την επιχείρηση, οι οποίοι συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Τελικά οι δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν αναγνωρίζουν τη συνέχεια μεταξύ των δύο επιχειρήσεων στα Ιωάννινα και υποχρεώνουν τα «Market In» να επαναπροσλάβουν τους εργαζομένους, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν επιταγές των «Market In», όπου φαίνονται οι δοσοληψίες μεταξύ του τωρινού προέδρου της ΠΑΕ Άρης και των «Market In», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση της οικογένειας Ράμμου έχει αγοράσει και νοικιάσει ακίνητα που στεγάζονταν καταστήματα της «Καρυπίδης», αλλά δεν τα λειτουργεί λόγω των θετικών δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων, όπως αυτή στα Ιωάννινα.
Όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλλει στο να επικρατεί μια τρομερά δύσκολη κατάσταση για τους περίπου 1.400 εργαζόμενους της «Καρυπίδης» που παραμένουν απλήρωτοι για περίπου 2 χρόνια. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο μια 42χρονη εργαζόμενη της εταιρείας στα Γιαννιτσά οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, προκαλώντας αίσθηση πανελλαδικώς. Τέλος, η τωρινή κατάσταση μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για το μέλλον των εργαζομένων, καθώς λόγω της πολυπλοκότητάς της πρέπει να υπάρξουν θετικές αποφάσεις και εξελίξεις σε πολλούς τομείς.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης