Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ

«Startup TEE»

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη διεξάγονται οι εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας και τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας. Στις εκλογές αυτές συμμετέχει η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ», με κεντρικό σύνθημα «startup TEE». Η Συμμαχία είναι προϊόν ενωτικών διεργασιών, αποτέλεσμα της σύμπραξης της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, των Οικολόγων Μηχανικών και πολλών προοδευτικών μηχανικών. Ένας ενιαίος προοδευτικός, ριζοσπαστικός, αριστερός και οικολογικός χώρος στο ΤΕΕ είναι ο στόχος.

Η εναλλακτική πρόταση απέναντι στο νεοφιλελεύθερο ΤΕΕ

Τα τελευταία χρόνια, υπό τη διοίκηση των προσκείμενων στη Νέα Δημοκρατία παρατάξεων, το ΤΕΕ οδηγήθηκε σε μία ακραιφνή νεοφιλελεύθερη πορεία συρρίκνωσης. Ακύρωσε το ρόλο του ως τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, επικαλέστηκε το δόγμα «όλα να ρυθμιστούν από την αγορά», εννοώντας σε τελική ανάλυση από μερικές μεγάλες εταιρίες και τα λόμπι τους. Άφησε χώρο μόνο για πελατειακές σχέσεις.
Η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» θεωρεί ότι το ΤΕΕ μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΤΕΕ πρέπει να πρωτοστατήσει, ώστε να διαμορφωθούν:
• Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή
• Νέο αναπτυξιακό μοντέλο, προς την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, με ανάταξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
• Σύγχρονος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός.
• Ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης
• Ενεργειακός σχεδιασμός, με κύριο πυλώνα μια σύγχρονη και αναβαθμισμένη δημόσια ΔΕΗ και με ριζική στροφή στις ΑΠΕ, αντιμετωπίζοντας με επιστημονικό τρόπο, όλα τα συναφή περιβαλλοντικά, τεχνικά και κοινωνικά ζητήματα.

Οι κύριες αιχμές της «Συμμαχίας»

• «Ισχυρά πτυχία» ως απάντηση στη ρύθμιση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για εξίσωση των πτυχίων των τριετούς φοίτησης κολλεγίων με τα πτυχία των πενταετούς φοίτησης Πολυτεχνείων. Σημειώνουμε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που θεσμοθέτησε τα πενταετούς φοίτησης πτυχία των Πολυτεχνείων ως ισοδύναμα του Master.
• Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με άμεση μείωση των εισφορών, βάσει της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με δεδομένη την αρνητική συμβολή της Διοίκησης του ΤΕΕ, η προσφυγή της οποίας προς το ΣτΕ αποδείχθηκε (σκόπιμα άραγε;) άσφαιρη, τίθεται το ζήτημα: θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη μείωση των εισφορών ή θα παραπέμψει το ζήτημα στις καλένδες;
• «Brain gain», το ΤΕΕ πρωταγωνιστής στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μηχανικών, καθώς και ουσιαστικός συνεργάτης τους για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δυσκολίες του επαγγέλματος.
• Ριζική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, για να περάσουμε από ένα ελεγχο-κεντρικό κράτος σε ένα πολιτο-κεντρικό κράτος.
• Μέτρα πολιτικής για τον εξορθολογισμό των εκπτώσεων στις Μελέτες και τα Έργα του Δημοσίου
• Φρένο στις αδικαιολόγητες διώξεις των μηχανικών του Δημοσίου.