Στόχος μας, μια κοινωνικά δίκαιη κοινωνία

Συνέντευξη με την Λι Άντερσον, Πρόεδρο της Αριστερής Συμμαχίας στη Φιλανδία

Σήμερα, Κυριακή, ανοίγουν οι κάλπες στη Φινλανδία, με πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο από αυτές να προκύψει μια κοκκινοπράσινη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγούνται οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση (20%) και ακολουθούν οι Πράσινοι με 13-14% στην πρόθεση ψήφου. Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την επόμενη μέρα, ώστε να φτιαχτεί κυβερνητική συμμαχία, είναι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και η αμυντική πολιτική και οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Συζητάμε με την Λι Άντερσος, πρόεδρο της Αριστερής Συμμαχίας στη Φινλανδία (μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), για την επόμενη μέρα.

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Η προεκλογική περίοδος έφτασε στο τέλος της. Πώς βλέπεις τα πράγματα ενόψει των σημερινών εκλογών;
Το προεκλογικό κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές ήσυχο. Εμείς κάναμε μια πολύ καλή εκστρατεία μέσα σε θετική ατμόσφαιρα, και αναδείξαμε τις προτάσεις μας. Δυστυχώς όμως υπήρξαν και κάποια άσχημα περιστατικά, όπως η ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ένας υποψήφιός μας. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μας δίνουν μόνο 10%, ωστοσο εμείς ψάχνουμε για μια εκλογική νίκη για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία της εκλογικής σας ατζέντας;
Είναι η επίλυση της κλιματικής κρίσης με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο, που σημαίνει αντισταθμιστικά αποτελέσματα για τα μικρά εισοδήματα. Ακόμα, θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία με κοινωνική δικαιοσύνη, με βάση τις δημόσιες επενδύσεις, την εκπαίδευση, και την κοινωνική ασφάλιση.

Ποια είναι τα σενάρια που υπάρχουν για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες;
Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε μεγαλύτερα ποσοστά από την τελευταία φορά. Ένα διψήφιο ποσοστό θα ήταν για εμάς μια μεγάλη νίκη, αλλά η οποιαδήποτε αύξηση του ποσοστού που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές θα είναι επίσης μια επιτυχία. Στις προβλέψεις που γίνονται για το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, μια κόκκινη-πράσινη κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση. Θα χαρούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις γύρω από αυτήν.

Τελειώνοντας, και με αφορμή τα δημοσκοπικά ποσοστά των Αληθινών Φινλανδών, να σε ρωτήσω πώς μπορεί σήμερα η Αριστερά να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς;
Με την οικοδόμηση μιας κοινωνικά δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία παραιτήθηκε, αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, έκανε περικοπές από την εκπαίδευση, έδωσε φορολογικές ελαφρύνσεις στους πλούσιους, και απέτυχε να επιλύσει τις προκλήσεις στην κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη εν μέσω μιας κρίσης φροντίδας των ηλικιωμένων. Με αυτή την πολιτική της δίνει καύσιμα στον ακροδεξιό λαϊκισμό. Αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε, για αυτό θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος είναι να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους για να μπορούν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.