Συνέντευξη με τον βουλευτή Μανώλη Θραψανιώτη για την οδοντιατρική φροντίδα

Ανάγκη μιας άμεσης παρέμβασης για την οδοντιατρική περίθαλψη

elena

Η οδοντιατρική περίθαλψη είναι ένας τομέας που έχει συγκροτηθεί στην Ελλάδα με την ανάπτυξη δημόσιων οδοντιατρικών δομών, η λειτουργία των οποίων ποιοτικά και ποσοτικά καλύπτει ένα μικρό μέρος των αναγκών των πολιτών. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί στην πορεία των χρόνων ένας συνεχώς διογκούμενος ιδιωτικός τομέας, που συμβάλλει στο υψηλό ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού επισκέπτεται επί πληρωμή τους ιδιώτες οδοντίατρους. Για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πολιτικής για την οδοντιατρική φροντίδα και τη στοματική υγεία μιλά στην «Εποχή» ο Μανώλης Θραψανιώτης, οδοντίατρος, βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συνέντευξη πήρε η Έλενα Χατζημιχάλη

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον τομέα παροχής οδοντιατρικής φροντίδας στον πληθυσμό, υπάρχουν δημόσιες δομές και με τι δυνατότητες;
Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα από το 2008, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το σύστημα παροχής οδοντιατρικής φροντίδας, επηρεάζοντας αρνητικά τις δημόσιες δομές, τις υπηρεσίες και τη στοματική υγεία του κοινωνικού συνόλου. Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
α. Το 2006 στα Κέντρα Υγείας της χώρας υπηρετούσαν 342 οδοντίατροι και 1.036 στις οδοντιατρικές μονάδες του ΙΚΑ, σύνολο 1.378. Τον Ιανουάριο του 2016, υπηρετούν συνολικά 542 οδοντίατροι, 148 σε 106 Κέντρα Υγείας, 388 σε 134 Μονάδες Υγείας, ενώ παρατηρούνται κενά σε 102 Κέντρα Υγείας και 25 Μονάδες Υγείας. Έχουμε δηλαδή 59.94 %, μείωση θέσεων εργασίας οδοντιάτρων στο δημόσιο σύστημα.
β. Η μείωση των δαπανών στον ιδιωτικό τομέα που καταγράφεται μεταξύ 2009 και 2012 είναι κατά 52%, πιο συγκεκριμένα από 1,97 δισ. ευρώ σε 985 εκατ. το 2012.
Στο ερώτημα λοιπόν ποια είναι η κατάσταση σήμερα, τα δυο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ποια είναι η κατάσταση στην παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης στον πληθυσμό της χώρας, και πώς αντανακλάται η δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Που εστιάζεται η έλλειψη οδοντιατρικής περίθαλψης, στην ελλιπή χρηματοδότηση μόνο ή και στην ανάπτυξη πολιτικών υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας;
Η χρηματοδότηση της δημόσιας παροχής υγείας, άρα και της οδοντιατρικής αποτελεί βασική προϋπόθεση. Προϋπόθεσή που όμως εδράζεται στις πολιτικές επιλογές. Αν κρίνουμε από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων (2009 – 2014) αλλά και τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Μητσοτάκη που μιλάει για περιστολή του δημοσίου, άρα και των δαπανών του δημόσιου τομέα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι τομείς που θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας αλλά και της παιδείας. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή επιλογή η απαξίωση του δημόσιου τομέα υγείας και έμμεση πριμοδότηση του ιδιωτικού εις βάρος του δημόσιου.

Πώς έχει επηρεάσει η πολιτική των μνημονίων την οδοντιατρική φροντίδα και στοματική υγεία των ανθρώπων; Για παράδειγμα, στο Κοινωνικό Ιατρείο βλέπουμε πολλούς ανθρώπους που έρχονται με σοβαρά προβλήματα στα δόντια τους που θα είχαν σωθεί αν είχαν επισκεφτεί νωρίτερα οδοντίατρο, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν λόγω οικονομικής αδυναμίας και ανασφάλειας.
Η μείωση και η απώλεια εισοδήματος, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, 40% περίπου απώλεια στα χρόνια της κρίσης, περιορίζει –εάν δεν απαγορεύει- τη χρήση οδοντιατρικών υπηρεσιών. Να μην παραβλέψουμε επίσης το γεγονός ότι η οδοντιατρική περίθαλψη έχει υψηλό κόστος, που οφείλεται αφενός στον εξοπλισμό αλλά και στα χρησιμοποιούμενα υλικά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με την επανορθωτική οδοντιατρική. Είναι, λοιπόν, γεγονός αναμφισβήτητο ότι η στοματική υγεία έχει παραμεληθεί, και οι δαπάνες για την οδοντιατρική περίθαλψη έχουν μειωθεί δραματικά, όπως ανέφερα και προηγουμένως, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο.
Ταυτόχρονα παράπλευρες απώλειες, εξίσου σημαντικές, έχουν υποστεί και οι οδοντίατροι, πολλοί από τους οποίους είτε αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν είτε να οδηγηθούν στην ανεργία είτε να απασχολούνται ως υπάλληλοι, ενώ έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι νέοι επιστήμονες.

Η σημασία της πρόληψης

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να διαμορφωθεί η πολιτική για την οδοντιατρική περίθαλψη; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας;
Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η δημόσια, καθολική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Τη δέσμευση αυτή κάνει πράξη η κυβέρνηση με την δωρεάν πρόσβαση σε παροχή υπηρεσιών υγείας και φαρμακευτική περίθαλψη σε 2,5 εκατ. περίπου ανασφάλιστους πολίτες.
Στόχος επίσης είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα. Η Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική Φροντίδα (ΠΟΦ), αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της ΠΦΥ σ’ αυτόν το σχεδιασμό, και δεν νοείται να μιλάμε για ΠΦΥ χωρίς να περιλαμβάνεται σ’ αυτήν η ΠΟΦ, καθώς πέρα από αυτήν καθ’ αυτή τη στοματική υγεία, επηρεάζει τη φυσική κατάσταση, τον ψυχισμό και το χαμόγελο, την κοινωνική ζωή του κάθε ανθρώπου. Επίσης, μια σειρά από νοσήματα έχουν πρωτογενή διάγνωση στο στόμα.
Είναι λοιπόν σημαντικό να επισημάνουμε τη σημασία της πρόληψης στην προαγωγή της στοματικής υγείας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της νοσηρότητας, αλλά και τη συμβολή της στην έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων. Και σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η συνεργασία της εκπαιδευτικής και οδοντιατρικής κοινότητας και του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει 8 μελή Ομάδα Εργασίας από διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο της οδοντιατρικής επιστήμης και έχουν επεξεργαστεί και αποτυπώσει μια πρόταση με τίτλο «Πρόταση για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής Φροντίδας».