Τα αιτήματα των αγροτών και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Του Νίκου Παπαδόπουλου*

Το αγροτικό κίνημα, προετοιμάζοντας και φέτος κινητοποιήσεις, θέτει τα διαρκή του αιτήματα για την ανακούφιση του κόσμου της αγροτιάς. Το κόστος παραγωγής, οι ανοιχτές τιμές, οι αποζημιώσεις και η απώλεια του εισοδήματός αποτελούν μερικά από τα αιτήματα των αγροτών.
Καταρχάς, η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει λύσει χρονίζοντα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, έχει προχωρήσει σε εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων παρελθόντων ετών και έχει μεριμνήσει για τα πιο αδύναμα αγροτικά στρώματα, ρυθμίζοντας παράλληλα επείγουσες εκκρεμότητες. Με μια σειρά παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, στην ενεργοποίηση μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και στο θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει και ενισχύει την αγροτική οικονομία, κατάφερε να ανασχεδιάσει την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τη φορολογική απαλλαγή του μεγαλύτερου μέρους των παραγωγών με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου.
Ας αναφερθούμε, όμως, σε μερικές από τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες κινούνται στο πνεύμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ξεκινώντας, λοιπόν, από τη μείωση του κόστους παραγωγής, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης, στα οποία εντάσσεται η χρηματοδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και για netmetering, ενώ με το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες δίνονται μέτρα και κίνητρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής αγροτών-επιχειρήσεων. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν συνδυαστικά μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι. Στο θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος καταβολής τους, παρά την αυξανόμενη πίεση των ζημιών. Επιπλέον, πραγματοποιείται αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες καλλιέργειες, τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός.
Αναφορικά με το ζήτημα των «ανοιχτών τιμών» στο βαμβάκι, το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από τη σπορά, ενώ θα γίνεται ξεχωριστή τιμολόγηση κάθε φορτίου που εισέρχεται στο εκκοκκιστήριο. Όσο για τις ανοιχτές και χαμηλές τιμές στο γάλα, επίκειται δημοσίευση ΚΥΑ, η οποία θα διέπει την εμπορία και διακίνηση του γάλακτος με αυστηρές προβλέψεις και δεσμεύσεις για τις εισαγωγές.
Επιπρόσθετα, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις μικρές εκμεταλλεύσεις να αναπτυχθούν δυναμικά, δίνοντας παράλληλα φορολογικά κίνητρα στους νεοεισερχόμενους αγρότες με τζίρο έως και 10.000 ευρώ, να απαλλαγούν από το ΦΠΑ.

Το ζήτημα των συνεταιρισμών

Κλείνοντας με την ιδιότητα του αγρότη, αυτό που πραγματικά πρέπει να μας προβληματίζει όλους, είναι η απαξίωση της συνεταιριστικής πρωτοβουλίας, εξαιτίας των παλιών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον κλάδο μας, αλλά και ο διαχωρισμός του κινήματος ανάλογα με την ιδεολογική ταυτότητα του καθενός. Τα προβλήματα του χώρου είναι κοινά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Οφείλουμε, λοιπόν, πρώτα εμείς οι ίδιοι να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, να προωθήσουμε συνέργειες και μέσα από εκεί συλλογικά να εξερευνήσουμε τα προβλήματα μας, διεκδικώντας λύσεις.
Με τη θεσμοθέτηση των διεπαγγελματικών, των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, καθιερώθηκαν αρκετά κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι από τη μείωση του κόστους παραγωγής έως τη διεκδίκηση καλύτερης τιμής και την ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, οι συνεργατισμοί μπορούν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και να προβάλλουν δυναμικά, τα ποιοτικά μας προϊόντα. Το μοναδικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει, είναι οι συνεταιρισμοί.

* Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.