Θεανώ Φωτίου υπ. βουλεύτρια Β΄Αθήνας

Με τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας 

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από την Τρόικα, μέσω των μνημονίων, η πιο σκληρά ταξική, νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας της Ευρώπης.  Οι στόχοι ήταν προφανείς: κατάργηση όλων των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, παραχώρηση του κοινωνικού κράτους (παιδεία – υγεία –ασφάλιση) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας καθώς και αρπαγή της ιδιόκτητης περιουσίας των Ελλήνων από ξένα αρπακτικά funds μέσω υπερφορολόγησης. 
Μέσα σε 5 χρόνια η οικονομία καταστράφηκε, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27% και στους νέους στο 62%, τα εισοδήματα έπεσαν στο 50%, οι συνταξιούχοι εξοντώθηκαν, 3,5 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά και το χρέος της χώρας από 120% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 διογκώθηκε στο 175% του ΑΕΠ και βέβαια δεν μπορεί να αποπληρωθεί. 
Η Ελλάδα, μια χώρα της ΕΕ,  σε καιρό ειρήνης αντιμετωπίζει την απειλή της ανθρωπιστικής κρίσης: πολίτες αυτοκτονούν, παιδιά λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία, επιστρέφουν οι παιδικές αρρώστιες γιατί δεν εμβολιάζονται και το 35% των οικογενειών βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. 
Όμως ο ελληνικός λαός δεν λύγισε. Μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις σάρωσαν τη χώρα, ενώ οι πολίτες στράφηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο στην ριζοσπαστική αριστερά, στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα,  από την πρώτη στιγμή άρχισε να αυτοοργανώνεται σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα για να επιβιώσει και να αντισταθεί. Με σύνθημα κανείς μόνος στην κρίση – αλληλεγγύη – αντίσταση – ανατροπή.
Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κοινωνικές κουζίνες και πακέτα τροφής, αγορές χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικά σχολεία για έλληνες και ξένους, κοινωνικά συνεργατικά εγχειρήματα ξεφυτρώνουν παντού. Λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά με γενικές συνελεύσεις, όπου συμμετέχουν όλοι ισότιμα, αλληλέγγυοι και επωφελούμενοι, ντόπιοι και ξένοι. Είναι κύτταρα αυτοοργάνωσης που ανατρέπουν με την πράξη τους το ιδεολογικό πρότυπο του νεοφιλελευθερισμου: ανταγωνισμός – εξατομίκευση – ιδιώτευση. 
Η κρίση αλλάζει τις ταυτότητες. Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης επιταχύνουν αυτές τις προσωπικές αλλαγές συνειδήσεων και πολιτικών συμπεριφορών. 
Στην πραγματικότητα οι δομές αλληλεγγύης πολιτικοποιούν την κρίση. 
Ένας ομφάλιος λώρος συνδέει τις δομές αλληλεγγύης με την ριζοσπαστική αριστερά. 
Οι καθημερινή τους πρακτική εμπλούτισε το λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα του. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τα άμεσα μέτρα που θα πάρει ώστε να μη βρεθεί κανένας χωρίς στέγη, φάρμακα, θέρμανση, περίθαλψη, ηλεκτρικό. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται και θέλει να εκφράσει όλους αυτούς που του έδωσαν δύναμη και φωνή για να διεκδικήσει σήμερα την κυβέρνηση της χώρας, να ακυρώσει τα μνημόνια και τη λιτότητα και να διαπραγματευτεί την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όχι μόνο για τον Ελληνικό λαό αλλά για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Για να γίνει εμβρυουλκός ιστορικών εξελίξεων μέσα στην Ευρώπη με σύνθημα «Αυτή η Ευρώπη αν δεν αλλάξει, θα καταστραφεί».
Γι’ αυτό ζητάμε σήμερα την αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης για ένα κοινό μέλλον κατά της λιτότητας και της ύφεσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού που γιγαντώνεται. 
Για την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. 
Για τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη και για τον άλλο κόσμο που είναι εφικτός, συνθήματα που και τα δύο επικαλούνται τις αξίες του σοσιαλισμού ως διαχρονικές αξίες της αριστεράς. 
Με τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, ανοίγουμε το δρόμο για να έρθει το αύριο!