Το ΚΙΝΑΛ στη μέγγενη του ανασχηματισμού και των εκλογών

Η υγειονομική κρίση έχει ήδη περάσει στη δεύτερη φάση της, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κοινωνική και την οικονομική δραστηριότητα. Είναι, όμως, γεγονός ότι η όποια επιστροφή στην «κανονικότητα» συνοδεύεται με αγωνιώδη ερωτήματα που αφορούν στην άγνωστη, προς το παρόν, εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας, τόσο κατά τους θερινούς μήνες, όσο και, κυρίως, από το φθινόπωρο και μετά. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φόβοι εξαιτίας της επερχόμενης οικονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών, όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται δραματικά, συγκρινόμενοι με το κραχ του 1929. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, με τη στενότερη παραγωγική βάση και την οφθαλμοφανή εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, οι δείκτες της ύφεσης, του ισοζυγίου πληρωμών, της ανεργίας και της αυξανόμενης φτώχειας, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε συνθήκες περισσότερο δυσμενείς, σε σχέση με την πρόσφατη δεκαετή κρίση και τα μνημόνια.
Ήδη έχει ανέβει η θερμοκρασία και στο πολιτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να φαίνεται πως ακολουθεί τη στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας», είτε ελλείψει γενικότερης στρατηγικής, είτε –και το πιθανότερο– σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα της. Παράλληλα, το Μαξίμου επιδίδεται σε τακτικισμούς, με διαρροές για πρόωρες εκλογές ή για ανασχηματισμό. Προφανώς, επιδιώκει να έχει τα χέρια του λυμένα και για τα δυο ενδεχόμενα.
Χωρίς αμφιβολία, το σύνολο της αντιπολίτευσης προσέφερε τη συναίνεσή του στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, κατήγγειλε και ελέγχει όχι μόνο τα λάθη και τις αστοχίες, αλλά και τις σκόπιμες επιλογές της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να «ευνοήσει» μερίδα των οικονομικών συμφερόντων που τη στηρίζουν, ακόμη και μέσα στην πανδημία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει τη στρατηγική «Μένουμε όρθιοι», προκειμένου να αντιμετωπιστεί εμπροσθοβαρώς τόσο η υγειονομική, όσο και η οικονομική κρίση. Πρόκειται, μάλιστα, να την εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο, προτείνοντας και άλλα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Κουμουνδούρου είναι το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ και η αξιοποίησή του.

Κριτική της κυβερνητικής πολιτικής

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πολιτική και η στάση του Κινήματος Αλλαγής, καθώς φαίνεται πως η «στρατηγική σύμπλευση» με τη ΝΔ αποτελεί παρελθόν. Παρά το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά κατέθεσε πολλές και δημιουργικές προτάσεις, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επενδύει μεγάλο βάρος στην επικοινωνία και στη διαχείριση της εικόνας της με κρατικό χρήμα. Ταυτόχρονα, η δήθεν “ρευστότητα” με τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, η “στήριξη” της επιχειρηματικότητας με ρουσφέτια σε φίλους και χρηματοδότηση κυρίως των μεγάλων παικτών της αγοράς, οι 300.000 άνεργοι που μένουν εκτός ρυθμίσεων, οι αγρότες που περιμένουν ακόμη περσινές αποζημιώσεις και οι νεόπτωχοι εργαζόμενοι του μισού μισθού που εισήγαγε η περίφημη ΠΝΠ, αντανακλούν νεοφιλελεύθερες και μπαγιάτικες ιδεολογικές γραμμές».
Επίσης, από τη Χαριλάου Τρικούπη, δηλώνουν ότι «για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, χρειάζονται κινήσεις “κομάντο”, προωθητικές, αντικυκλικές με προτεραιότητα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία. Όχι η εκ των υστέρων διαχείριση των λουκέτων, της ανεργίας και της φτώχειας, που θα φέρει νέα λιτότητα». Και σημειώνουν: «Η κυβέρνηση βρήκε, λοιπόν, την ευκαιρία να επιτεθεί στις εργασιακές σχέσεις. Χειροκροτά υποκριτικά, αλλά δεν επιβραβεύει τους νοσηλευτές. «Κλαδεύει» την πολιτική πολυφωνία στα ΜΜΕ με δημόσιο χρήμα. Επιτίθεται σε πολίτες στα πάρκα. Θυσιάζει το περιβάλλον αντί να επενδύσει σε αυτό. Αλλοιώνει ήδη ψηφισμένα νομοσχέδια. Δημιουργεί νέους μυστικούς κουμπαράδες σε υπουργεία. Βολεύει λεγεώνες από γαλάζια παιδιά σε νέες κρατικές δομές. Βάζει κάμερες μέσα στις σχολικές τάξεις και τόσα άλλα, που δεν θα ακούσετε σε κεντρικά δελτία ειδήσεων. Κι από πάνω διαρρέει και σενάρια για εκλογές. Και όλα αυτά τα βαφτίζει “κανονικότητα”».
Αξιοσημείωτη και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, του Παύλου Χρηστίδη: «Η υποκρισία στο μεγαλείο της. Όταν η ΝΔ κάνει εγκαίνια στην πλατεία Ομονοίας με συνωστισμό και κάμερες, είναι όλα καλά. Όταν οι νέοι βρίσκονται στις πλατείες, η κυβέρνηση τους στέλνει τα ΜΑΤ».

Αναταραχή για τη στάση προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζοντας προσεκτικά τις τοποθετήσεις της προέδρου και των στελεχών του ΚΙΝΑΛ, αυτές κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε κανείς να σχηματίσει την εντύπωση ότι αφενός έχει αποδυναμωθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και, αφετέρου, ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος συνεννόησης, ακόμη και στην προοπτική συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου. Ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική.
Μια τέτοια «υποψία» ερμηνείας προκάλεσε η εμφάνιση του Δημήτρη Ρέππα σε τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος δήλωσε ότι: «Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικός φορέας με τον οποίο πρέπει να έχουμε διάλογο, πολύ περισσότερο όταν έχουμε διάλογο με άλλους πολιτικούς φορείς που ανήκουν στην άλλη πλευρά του πολιτικού λόφου. Παρ’ όλο που το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πιθανό, πολλές φορές οι εξελίξεις είναι τέτοιες που πράγματα που φαίνονται απίθανα, γίνονται αυτομάτως πιθανά. Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ “τραυμάτισε” το ΚΙΝΑΛ».
Αυτή η δήλωση ήταν αρκετή για να προκαλέσει μια μίνι αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ, γεγονός που ανάγκασε τη Χαριλάου Τρικούπη να δηλώσει ότι κάθε σχετική συζήτηση είναι «καμένη». Παράλληλα, η ίδια η κ. Γεννηματά τόνισε πως μόνο το κόμμα της εκφράζει την αυθεντική σοσιαλδημοκρατία.
Όμως, στον αντίποδα, ένα καθόλου περίεργο πρωτοσέλιδο της «Εστίας» εμφάνισε τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τη Χαρά Κεφαλίδου και τον Γιάννη Μανιάτη να ράβουν υπουργικά κοστούμια και ταγιέρ, με τον γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου να το διαψεύδει, χαρακτηρίζοντάς το προβοκατόρικο και ανάξιο σχολιασμού. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν και άλλοι «πρόθυμοι» που αλληθωρίζουν προς τα δεξιά, μεταξύ των οποίων η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος –γνωστός και για την εμπλοκή του στην υπόθεση “Novartis”- ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Ακόμη και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που πρόσφατα θυμήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα χρειαζόταν, ίσως, ειδική διατριβή.
Τις δείχνουν τα γεγονότα, η επόμενη μέρα τις πανδημίας έρχεται με επώδυνες εξελίξεις για την κοινωνία και την οικονομία. Αναπόφευκτες θα είναι και οι πολιτικές εξελίξεις, είτε με ανασχηματισμό, είτε με εκλογές, είτε με το ένα να ακολουθεί το άλλο. Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαία συγκρότηση τις προοδευτικού μετώπου θα εξαρτηθεί και από τις ενδιαφέρουσες διεργασίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Μαρίνος Μουζακίτης